Politika

Vučić: Više od tri sata razgovora sa Makronom, u naredna dva meseca očekujem potpisivanje ugovora o kupovini Rafala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

10:13

Vučić: Više od tri sata razgovora sa Makronom, u naredna dva meseca očekujem potpisivanje ugovora o kupovini Rafala
Vučić: Više od tri sata razgovora sa Makronom, u naredna dva meseca očekujem potpisivanje ugovora o kupovini Rafala - Copyright Tanjug/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je više od tri sata sinoć razgovarao u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i da je zadovoljan zbog rezultata tih razgovora. On je najavio da će u naredna dva meseca da bude potpisan ugovor u vezi sa kupovinom aviona Rafala. Izjavio je i da očekuje Makronovu skoriju posetu Beogradu, kako je rekao, u narednih nekoliko meseci.

"Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu. I postigli smo čini mi se neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine Rafala, gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju", rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

Kako je dodao, imali su razgovore o Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu. 

"To vam je jasno da nisu jednostavni razgovori, ali sam zahvalan predsedniku Makronu na tome. Mi smo govorili o svim našim poteškoćama, ali mislim da Makron razume šta je ono što smo pričali i što smo se dogovorili. Videli ste da ja nikoga nisam lagao, da to smem da kažem u lice pred svakim. Kad govorite istinu to vam je najbolja zaštita. Nemate čega da se stidite. Kad govorite isto pred svojim narodom što govorite pred stranim najvišim predstavnicima. To su stvari koje su dobre za nas", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara koji je stav Makrona po pitanju "uguravanja" Prištine u Savet Evrope, Vučić je rekao da ne može da govori o tome, jer je Francuska suviše velika sila da bi govorio o njihovim stavovima.

"Ali Francuska je, ne zaboravite, i pre nekoliko dana podsetila na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština da bi se uopšte razgovaralo o članstvu u nekim međunarodnim organizacijama, a on zna dobro i na veoma fer način je to sinoć ponovio, da sam mu od početka rekao da ne dolazi nikako u obzir razgovor u Ujedinjenim nacijama i agencijama UN", rekao je Vučić u Parizu.

Vučić je rekao da se nada da će do 2026. godine francuska modna kompanija Luj Viton otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu i ocenio da će to za Srbiju biti značajno i na ekonomskom, ali i na turističkom planu.

"Mi se nadamo da će 2026. konačno i Luj Viton da dođe u Srbiju u Beograd na vodi. Toliko smo se borili za to. Luj Viton je flegšip i kada dođe Luj Viton, onda svi veliki dolaze", rekao je Vučić. On je ocenio da će to za Srbiju biti izuzetno značajno i kada je u pitanju ekonomija, ali i turizam.

Izjavio je da su mnogi francuski investitori zainteresovani za EXPO 2027. čiji je domaćin Beograd. Na pitanje da li je tačno da je neverovatna zainteresovanost francuskih privrednika koji žele da ulažu u EXPO, Vučić je odgovorio da jeste, i da hoće i da grade i zarade novac, što je, kaže, logično. Kaže da se već ušlo u detalje vezano za tu međunarodnu izložbu.

"Ako uzmete njihovog kustosa, onda će vam vidljivost EXPO biti za 10 odsto veća nego što bi bila inače, dakle govorim vam o detaljima. Mi smo već ušli u mnogo detalja vezanih za EXPO i mi imamo specijalizovane kompanije sa kojima razgovaramo o letećem taksiju i da obezbedimo punu sigurnost, a da budemo svetsko čudo u tom trenutku", rekao je Vučić.

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Parizu, gde je danas razgovaro sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim je razgovarao o namenskoj industriji i odbrani. On se potom sastao, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

Prvog dana posete Francuskoj Vučić je svečano dočekan u Palati invalida, gde je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", posvećenu srpskim vojnicima.

Nakon toga je razgovarao sa predstavnicima kompanija Daso i EDF i imao prijem u francusko Senatu gde je razgovarao sa predsednikom Senata  Žerarom Laršeom.Posle toga Vučiću je priređen svečani doček u Jelisejskoj palati gde je najpre imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a onda je za srpsku delegaciju organizovana svečana večera.

Pre sastanka Vućić je poručio da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada ima neki problem, kao i da dve zemlje obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija