Politika

Vučić uoči sastanka sa Makronom: Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/04/2024

-

20:36

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je večeras u Jelisejskoj palati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde. 

Vučić je poručio da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem.

"Mi danas, ove godine obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih", rekao je Vučić u obraćanju u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Istakao je da Makron ima izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje i da sasluša, makar mu se to mišljenje nije dopadalo uvek, makar mislio sasvim suprotno, one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da su ekonomski odnosi dve zemlje neuporedivo bolji nego što su bili. 

"Naš aerodrom je već danas, a biće jedan od najlepših evropskih aerodroma. U ovom trenutku zapošljavaju 11.125 radnika. Obaveli smo važne razgovore, blizu smo strateški važnih stvari za Srbiju", rekao je Vučić.

"Priština nije ispunila nijednu tačku iz Ohridskog i Briselskih sporazuma"

Vučić je preneo Makronu u Jelisejskoj palati da prištinska strana nije učinila ništa i da nije ispunila nijednu tačku ni iz Ohradskog, niti iz prvog i drugog Briselskosg sporazma. Vučić je na zajedničnoj konferenciji za novinare u Parizu preneo i da će večeras, kako je rekao, imati želju da razgovara sa Makronom o Savetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske povodom 75-godišnjice osnivanja Saveta Evrope.

"Rekli ste da su obe strane po nešto učinile. Da niste pomenuli, ne bih o tome govorio. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa. Ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog, ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma već ta jedna strana je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto, zatim ste nam vi rekli i ja sam poslušao, potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu izbori. Oni nam ni posle toga ne daju izbore, sprovode eksproprijaciju na severu KiM i tu dovode svoje policajce i vojnike, iako nemaju pravo", rekao je Vučić.

Tanjug

I dalje se ne vodi nikakava istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili Badnjak, i dalje se ne vodi istraga povodom svih ranjavanja Srba i svi pominju samo Banjsku, dodao je Vučić.

Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

 

Kako je rekao, pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na KiM.

"Što se tiče Ohridskog sporazuma, Srbija je ispunila već tri stvari, iako nije morala nijednu. Bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija je od ličnih karata, tablica, tzv. carinskih pečata... sve je to ispunila", rekao je Vučić.

"Vi ste čovek od reči, hvala na podršci Srbiji na putu ka EU"

Vučić se zahvalio Francuskoj i predsedniku te zemlje Emanuelu Makronu na velikoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i zbog zaštite koju je pružila Srbiji kada, kako je rekao, nije bilo lako.

"Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate, što ste želeli da nas čujete. Želim da se zahvalim Francuskoj na velikoj podršci Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu već i na tome što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer ja znam kako su neki jedva čekali da se obračunaju i da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom", rekao je Vučić u Jelisejskoj palati.

Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

 

Predsednik Vučić je dodao da je Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, da će to nastaviti da čini i da Francuska na to može uvek da računa.

"Što se svih drugih stvari tiče, ja verujem da ima još mnogo  oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo. Mi vama verujemo gospodine predsedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice - koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam izuzetno verujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku", rekao je Vučić.

Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

Predsednik Francuske izjavio je da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

On je uoči tet-a-tet sastanka sa Vučićem i zajedničke večere delegacija rekao da evrointegracije Srbije nisu nametnute, već da su suvereni izbor Srbije i da to ide ka modelu koji će omogućiti da brani suverenost Evrope.

"Uveren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem", rekao je Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dve zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

"Ono pokazuje koliko je prijateljsto dve zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obeleženo posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije", rekao je Makron. 

"Normalizacija odnosa sa Prištinom je zalog za stabilnost regiona i Evrope"

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je normalizacija odnosa sa Prištinom obećanje i zalog za stabilnost regiona i našeg kontinenta.

On je u zajedničkom obraćanju rekao da je to smisao Briselskog i Ohridskog sporazuma, zaključenog pre malo više od godinu dana i naglasio da će Francuska nastaviti da podržava posredničku ulogu Evropske unije.

"Svaka strana mora da doprinese putu i u tom smislu želim da pozdravim gest napravljen na obe strane, ali treba sad ići još dalje. Znam da ste spremni, i vi ste to ponavljali tokom našeg zajedničkog razgovora u Briselu. Za mene je taj put neophodan. Neophodno je da, s jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu izvedeni pred sudove da odgovaraju za svoje dela. Treba sve napraviti da se takva drama ne ponavlja", rekao je Makron.

Dodao je da je, sa druge strane, neophodno da se prevaziđu nepotrebne pretenzije nastale od nedavnih odluka Prištine u finansijskim transferima.

Rekao je i da će se truditi da izbori budu uskoro organizovani na severu KiM i da budu izabrani novi legitimni gradonačelnici.

"Svestan sam koliko su to teški kompromisi, ali i mogući, vođama koji imaju hrabrost i viziju da ih prihvate i poberu voće mira i tako doprinesu stabilizaciji regiona", rekao je Makron.

Prinskrin/Tanjug video

 

Ovo je dvadeseti susret dvojice predsednika, a u zvaničnoj poseti Parizu, predsednik Vučić boravi na poziv francuskog predsednika Makrona.

Uoči ovog susreta, predsednik Vučić izjavio je da će večeras sa francuskim predsednikom razgovarati o raznim temama, a pre svega o saradnji dve zemlje, kao i da će među glavnim temama biti odnos Beograda i Prištine i mogućnost prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Vučić je rekao da hoće da čuje i šta će Makron reći kao domaćin i predsednik mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.
 

Komentari (0)

Srbija