Politika

Vučić u Parizu sa Makronom: Na stolu 14 tema, među njima Kosovo, evropske integracije i nuklearna energija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/04/2024

-

09:35

Vučić u Parizu sa  Makronom: Na stolu 14 tema, među njima Kosovo, evropske integracije i nuklearna energija
Vučić u Parizu sa Makronom: Na stolu 14 tema, među njima Kosovo, evropske integracije i nuklearna energija - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Francuskoj, izjavio je danas da veruje u velike stvari koje Srbija može da uradi danas u Parizu.

"Imam veliku tremu, odgovornost ali znam kada se borite za svoju zemlju da rezulat ne može da izostane. Verujem u velike stvari koje možemo da uradimo danas ovde u Parizu i hvala narodu što je verovao i bio uz svoje rukovodstvo", naveo je Vučić, objavljeno je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Predsednik Srbije je dodao da ćemo uprkos svim teškoćama i uprkos svim problemima pobediti.

"Uprkos svim problemima ćemo pobediti i sačuvati Srbiju u teškim vremenima za ceo svet ta teška vremena dolaze, za nas neće biti laka, zajedno i ujedinjeni možemo sve", naveo je predsednik u kratkom video obraćanju. Dodao je da je srećan što predstavlja Srbiju u Francuskoj.

"Divno je danas biti u Parizu, doček koji su nam priredili Francuski domaćin i predsednik Makron je nešto zbog čega je ponosno biti Srbin u glavnom gradu Francuske", rekao je Vučić i dodao da se priprema za sve sastanke koje će imati tu ali i Senatu i Jelisejskoj palati.

 

 

Predsednik Srbije stigao je ranije danas u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike.

Za predsednika Srbije ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom će biti intonirane himne Srbije i Francuske. Nakon toga Vučić je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

"Francuska i njen narod će u nama uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja koji će ih voleti, kao što je Francuska volela nas, napisao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle svečanog dočeka ispred Palate invalida u Parizu, gde je položio je venac na spomen-ploču "Vernost za vernost".

"Hvala Republici Francuskoj na toplom dočeku i tradicionalnom prijateljstvu prema Republici Srbiji i njenom narodu", dodao je Vučić u objavi na Instagramu.

 

 

Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona. On će se sa njim sastati u Jelisejskoj palati. Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića. Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka. Biće to njihov 20. susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju. 

"Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema. Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO 2027, IT sektor, vestačka inteligencija, poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak. 

Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije "Daso" razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona "rafal". Takođe,  on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. 

Tanjug/Predsedništvo Republike Srbije

 

Vučić i sa predsednikom Senata

Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom. Danas će položiti i venac na spomen-ploču "Vernost za vernost" u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Predsednik Srbije će drugog dana dvodnevne zvanične posete Parizu razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret. Inače, Francuska je jedan od vodećh investitora u Srbiji, gde ima 120 kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika.

Kolaković: Veće interesovanje Francuske za Srbiju u poslednjih pet godina

Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije, rekla je za Euronews Srbija da posetu predsednika Srbije Parizu možemo posmatrati u kontinuitetu razvoja odnosa među Francuske i Srbije, posebno u proteklih pet godina, kada imamo to pojačano interesovanje Francuske za Zapadni Balkan.

"Pojačano interesovanje ekonomsko i političko Francuske se javlja te neke 2019. godine i tada je potpisan značajan broj sporazuma, među kojima su neki i zaživeli. Ovo je, u stvari, sada nastavak, da kažemo, te saradnje i njen razvoj i sada vidimo već značajne, upravo u pojedinim sektorima, kako ekonomije, tako i posebno vojne saradnje, tu je foku", rekla je ona, te dodala:

"Dakle, sa jedne strane, kada govorimo o ekonomiji, postoji ta razlika što, recimo, proteklih pet godina jeste došlo dosta francuskih firmi ovde. Nama su neke najpoznatije, Vansi, recimo, i druge, ili Konzorcijum za beogradski metro. Međutim, danas će biti i susret sa grupom Edov, što je, u stvari, jedan konzorcijum, upravo, francuskih firmi koji su zainteresovani za investicije i otvaranje svojih filijala u inostranstvu. To nije prvi susret i prvi kontakt koji je bio, ali ćemo danas imati neku realizaciju konkretnu i potpisivanje nekih konkretnih ugovora ili najavu dolazka nekih francuskih firmi". 

Više pogledajte u videu ispod:

Euronews

 

Komentari (0)

Srbija