Politika

Vučićev odlazak u Pariz od strateškog značaja: "Poseta treba da pokaže Francuzima da je Srbija izabrala put Zapada"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

12:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Parizu, gde je sinoć imao višesatni razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Kako je rekao, rezultatima tih razgovora je zadovoljan, a najavio je i da očekuje da će u naredna dva meseca biti potpisan ugovor o kupovini francuskih borbenih aviona Rafala. Ova poseta Parizu ima, prema ocenama analitičara, ima strateškog značaja.

"Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu. I postigli smo čini mi se neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine Rafala, gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju", rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

Vučić je, inače, danas razgovaro sa ministrom odbrane Francuske Sebastijenom Lekornuom sa kojim je razgovarao o namenskoj industriji i odbrani. On se potom sastao, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

Govoreći za Euronews Srbija o poseti, novinarka "Le Monde Diplomatique" Ana Otašević kaže da francuski mediji nisu mnogo zainteresovani za ovu posetu, da ona ima smisao strateških pregovora, ali da naravno ima reči i o političkim temama.

Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

 

"U ovome što smo sada čuli, Francuska je ponovila svoju podršku Srbiji na evropskom putu, ona je istakla da se situacija zato promenila posle rata u Ukrajini i da je sada to pitanje strateškog ujedinjavanja i grupisanja važnije nego ranije. Što znači da će uslovi biti mnogo stroži upravo u tom nekom geopolitičkom kontekstu svrstavanja. Ova poseta u tom smislu treba da pokaže Francuzima i Zapadu da je Srbija izabrala put Zapada, što je Makron i rekao u svom obraćanju predsedniku", rekla je Otašević.

Kako je dodala, francuska pozicija u političkom smislu nije promenjena.

"Makron je stavio do znanja i da je Srbija napravila jasne izbore poslednjih meseci i ja vam na tome zahvaljujem, ali to ne znači da će se politika Francuske prema Srbiji promeniti. I to je jasno takođe rekao, ističući da odgovorni za Banjsku treba da izađu pred sud. Takođe je rekao da neće odustati od nadgledanja Ohridskog sporazuma čiji su oni autori", rekla je Otašević.

Dogovor o Rafalima

Na pitanje šta donosi "ekonomski deo posete" i da li je kupovina aviona Rafala na neki način i kupovina savezništva sa Francuskom, Otašević kaže da jeste, te da je to pokazatelj da Srbija želi da bude bliža strateškim interesima Zapada, odnosno Francuske.

Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

 

"Francuska je veliki izvoznik Rafala. To je jedna diplomatija Rafala. Kada je u pitanju njihova vojna industrija, oni ne biraju, izvoze svima, mislim, prodaju svima koji to hoće. To je skupo, to mnogo košta, a pitanje je koja je strateška težina kupovine Rafala za Srbiju. Ranije se mislilo da ko vlada nebom, vlada i zemljom, ali to više nije tako. Dakle, promenile su se okolnosti i onda je pitanje za šta će nam tako skupi avioni? Naravno, ima ta politička dimenzija da pokažemo da smo bliži Zapadu, da se stari avioni, sovjetske proizvodnje, da se izbace iz upotrebe i da se sada okrećemo nekim drugim vojnim tehnologijama. Ali zašto, čemu će to da služi, to nije jasno", rekla je Otašević.

Vučić je dodao da je sa Makronom iamo razgovore o Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu. 

"To vam je jasno da nisu jednostavni razgovori, ali sam zahvalan predsedniku Makronu na tome. Mi smo govorili o svim našim poteškoćama, ali mislim da Makron razume šta je ono što smo pričali i što smo se dogovorili. Videli ste da ja nikoga nisam lagao, da to smem da kažem u lice pred svakim. Kad govorite istinu to vam je najbolja zaštita. Nemate čega da se stidite. Kad govorite isto pred svojim narodom što govorite pred stranim najvišim predstavnicima. To su stvari koje su dobre za nas", rekao je Vučić.

Kako je istakla Otašević, suština je ono što je Makron rekao da se neće odistati od toga da se Ohridski sporazum ispoštuje.

"Mi znamo da Ohridski sporazum podrazumeva jedan niz koraka koji su predviđeni i da taj niz koraka u svojoj završnici podrazumeva da kada se uspostavi Zajednica srpskih opština i kada se zadaci koji su dati Prištini ispune da će Srpska strana pristati da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne institucije. To je Ohridski sporazum. I to je politički deo koji ostaje isti. Oni nemaju razloga da od toga odstupe", rekla je Otašević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija