Politika

Hil: Na sastanku sam posmatrač, a ne učesnik, kao i ostatak međunarodne zajednice ne volimo bojkot izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

11/04/2024

-

13:21

Hil: Na sastanku sam posmatrač, a ne učesnik, kao i ostatak međunarodne zajednice ne volimo bojkot izbora
Hil: Na sastanku sam posmatrač, a ne učesnik, kao i ostatak međunarodne zajednice ne volimo bojkot izbora - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da je njegova vlada zainteresovana za primenu preporuka OEBS-ODIHR i da je svestan da se problemi i politička neslaganja nastavljaju.

Hil je, u izjavi novinarima u Skupštini Srbije, naglasio da je zajedno sa još nekim kolegama pozvan da kao posmatrač prisustvuje sastanku, ne da učestvuje.

"Kao posmatrača, naš stav je da ovaj dijalog treba da se nastavi i da je značajan. On je uglavnom težak i to ne znači da će se do dogovora doći na prvom sastanku. Svestav sam toga da problemi i nesgalanja nastavljaju", istakao je Hil.

On je dodao da su to teški politički problemi sa kojima Srbija mora da se izbori.

"Iz moje perpsktive, Vlade SAD, zainteresovani smo za uspeh Srbije, da reši ta pitanja i imamo veliku želju da vidimo da se prepruke ispune, ali mi smo samo posmatrači", ponovio je Hil.

"Bojkot nije rešenje"

Hil je rekao da je međunarodna zajednica jasna u tome da bojkot nije rešenje.

"Sve ovo zavisi od Srbije i to kako će probleme rešiti je samo na građanima i učesnicima u dijalogu.

Ovakvi politički problemi nisu jedinstveni samo za Srbiju", zaključio je on.

Kada je reč o bojkotu izbora, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da su SAD kao i druge zapadne zemlje protiv bojkota izbora, ali da je na srpskim partijama da odluče šta će raditi, te da se Vašington, niti bilo koja druga država neće mešati u unutrašnje političke stvari Srbije.

"Kao i ostatak međunarodne zajednice ne volimo bojkot kao način za prevladavanje bilo čega i mislimo da problem treba da se reši. Sve ovo zavisi od Srbije, mi smo ovde posmatrači i to kako će se ovo rešiti zavisi od Srbije i učesnika u ovom dijalogu", rekao je Hil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija