Politika

Opozicija napustila sastanak o izbornim uslovima, Tepić: Izbori bez primene svih preporuka ODIHR-a za nas nisu izbori

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/04/2024

-

07:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije održan je novi sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima na koji je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić. Opozicija je taj sastanak napustila, javlja reporter Euronews Srbija.

Kako je rekla jedna od liderki koalicije Srbija protiv nasilja i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, "napustili su sastanak koji se pretvorio u farsu i predstavu za goste".

"Ovog puta sastav je bio drugačiji, tu su bili i predstavnici civilnog sektora, ali i predstavnici stranih ambasada. Potpuno je bilo jasno iz uvodnog i naknadnog izlaganja predsededavajuće Brnabić u kom pravcu će to ići. Mi smo izašli sa jasnim stavom da izbori onako kako su oni počeli da ih sprovode, a to je da žele izmene zakona nakon raspisanih izbora, žele dogovor sa opozicijom, nakon predatih lista, da su ti izbori farsa i da mi ne možemo na kraju da učestvujemo u ovoj vrsti tobože rada na primeni preporuka ODIHR-a dok se izbori ne odlože", rekla je Tepić nakon sastanka.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je novinarima da je predložio dopunu dnevnog reda, odnosno da se ispune preporuke ODIHR-a koje su preduslov kako bi sve druge preporuke imale smisla.

"Mi smo tražili o čemu treba da se razgovara. Ako oni ne budu hteli o tome da razgovaraju, nego o nekim svojim temama, to nema previše smisla. Mi se iskreno nadamo da će oni prihvatiti da razgovaraju o suštini problema", rekao je Lutovac.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov izjavio je da su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" danas došli na razgovore o izbornim uslovima samo da bi, kako je rekao, napustili sastanak, dodajući da oni nisu želeli da razgovaraju ni o sopstvenim predlozima.

"U ime najveće poslaničke grupe želim da kažem da smo mi i dalje raspoloženi za razgovor i da ćemo prisustvovati sastancima, da na neki način spustimo tenzije u društvu i pronađemo rešenja koja će unaprediti izborni proces", rekao je Jovanov. Jovanov je ocenio da je "teško voditi dijalog ako sa druge strane imate nekoga kome nije do dijaloga stalo".

Pored predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, predstavnika vladajuće koalicije i opozicionih poslanika, sastanku su pristustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre. U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), a iz opozicije Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

Prisustvovali su i predstavnici civilvnog sektora koji se bave izbornim procesom. Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, "Ekološkog ustanka" i poslaničke grupe "Mi glas iz naroda - dr Branimir Nestorović".

Na dnevnom redu sastanka je primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U međuvremenu je stiglo saopštenje Stranke slobode i pravde u kome se navodi govor koji je potpredsednca te stranke Marinika Tepić iznela na sastanku. Ona je navela da izbori bez primene svih preporuke ODIHR-a nisu izbori.

"Dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora su farsa. Zato mi u ovoj farsi o izmenama zakona koji su danas navedeni da se o njima priča, nećemo učestvovati. Razgovori mogu da počnu tek kada prihvatite da se izbori odlože kako bi se omogućilo dovoljno vremena da se preporuke usvoje i počnu da se primenjuju", rekla je ona.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da su SAD kao i druge zapadne zemlje protiv bojkota izbora, ali da je na srpskim partijama da odluče šta će raditi, te da se Vašington, niti bilo koja druga država neće mešati u unutrašnje političke stvari Srbije.

Danas se razgovaralo o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Zakona o Ustavnom sudu koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a je pripremila nacrte izmena i dopuna ovih zakona, a učesnici sastanka su pozvani da daju svoje komentare na nacrte izmena i dopuna zakona koji bi se potom uputili skupštini na usvajanje.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ovo će biti prilika da različiti učesnici u ovom procesu predlože dalje korake za rad na primeni ODIHR preporuka", stoji u pozivu poslaničkim grupama.

Prethodni sastanci na poziv predsednice parlamenta održani su 1. i 3. aprila i na njima su učestvovale gotovo sve poslaničke grupe, osim poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Ekološkog ustanka" Aleksandra Jovanovića Ćute.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić raspisala je 3. aprila izbore za odbornike Skupštine grada Beograda za 2. jun.

Prethodno su vlast i opozicija na dva sastanka u parlamentu razgovarali o izbornim uslovima i tada je Brnabić rekla da je vlast prihvatila dva od tri uslova opozicije - da se formira nezavisna komisija koja bi se bavila revizijom biračkog spiska, da RTS i RTV izveštavaju profesionalno i budu dostupni svima, a nije prihvaćen zahtev za spajanje beogradskih sa preostalim lokalnim izborima. Brnabić je tada poručila i da ne odustaje od dijaloga i zakazala novi krug razgovora.

Dačić: I danas očekujem ultimatume opozicije, ali izbori su raspisani

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da na današnjem nastavku razgovora poslaničkih grupa o primeni preporuka ODIHR-a koji je zakazala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ne očekuje ništa posebno u političkom smislu, već, kako je rekao, "pretnje, glumljenje sile i ultimatume pojedinih predstavnika opozicije".

"Biće ultimatuma u smislu ili će biti ovako ili neće biti nikako. Ono što je sigurno izbori u Beogradu su raspisani i to ne može da se promeni", rekao je on za TV Pink.

Dodao je da su preporuke ODIHR-a glavna tema današnjih razgovora i da one nisu teoretskog karaktera, već sadrže određene konkretne stvari i da država inicirala promene određenih zakona koje bi išle u susret tim preporukama.

"Izveštaj ODIHR-a je dosta uravnotežen, sadrži preporuke kako da se određene stvari isprave za sledeći izborni ciklus, tako da je to velika razlika u odnosu na tumačenje preporuka od strane nekih opozicionih stranaka", ocenio je Dačić.

Milenković: Želim da verujem da može doći do nekog dogovora

Govoreći za Euronews Srbija, politički konsultant Dušan Milenković kaže da želi da veruje da može doći do nekogdogovora s obzirom na to da se opozicija, tačnije koalicija Srbija protiv nasilja, dogovorila juče da na te razgovore ode.

Euronews

"Iako oni nemaju veru da režim želi da napravi neke značajne ustupke, oni nemaju ništa od toga da ne odu na sastanak. Može samo da se desi eventualno da vidimo neki pozitivan znak sa strane vlasti i da ispune neke od tih ključnih preporuka koje bi bile dovoljne onda za opoziciju da kaže okej pod ovim uslovima ili neke od ovih zahteva naših su ispunjeni ili svi, ali zaista ne verujem će biti svi, i to je neki minimum za nas da svi izađemo na predstojeće lokalne izbore. Tako da ja ostavljam tu mogućnost. Naravno čim su otišli tamo, to je čim će otići tamo postoji mogućnost da se desi nešto, neka pozitivna promena", rekla je ona.

Kako je dodao, ukoliko vlast želi da dođe do dogovora, do tog dogovora može da dođe.

"Oni bi stvarno trebalo da načine taj politički gest. Ukoliko želimo da predupredimo nešto ili da barem nešto bude drugačije i da bude neka vrsta takmičenja, oni bi trebalo da prihvate neke od ključnih stvari koje traži opozicija, pre svega", rekao je Milenković.

Komentari (0)

Srbija