Politika

Dačić zahvalio Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije: Ponosni na prijateljske veze

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

16:05

Dačić zahvalio Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije: Ponosni na prijateljske veze
Hvala Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Gane Širli Ajorkor Bočvej i zahvalio je na podršci Gane teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

"Za nas je to veoma bitno i srpski narod i Republika Srbija će svakako biti večno zahvalni na jednom takvom stavu", naglasio je Dačić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Bočvej.

On je podsetio da je Srbija sa Ganom uspostavila odnose 1959. godine, i da je tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio lični prijatelj prvog predsednika Gane Kvame Nkrumaha.

"Gana je učestvovala i na prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih 1961. godine u Beogradu. Zato sam izuzetno radostan što smo uspeli da revitalizujemo naše odnose nakon svih ovih godina posle raspada Jugoslavije", rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da je 2021. godine predsednik Gane Nana Akufo-Adoi učestvovao na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu i da mu je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Orden Republike Srbije na lenti za lični doprinos suštinskom unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje sa Srbijom.

"Mi smo ponosni na tradicionalno prijateljske veze i saradnju naših zemalja i ostajemo čvrsto opredeljeni za dalje unapređivanje naših odnosa i produbljivanje naše saradnje u svim segmentima", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da će Srbija i Gana potpisati sporazume koji su bitni za unapređenje bilateralnih odnosa i putem kojih će ta saradnja konkretizovana.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Mislim da imamo veoma značajne mogućnosti da uvećamo našu ekonomsku saradnju koja je relativno skromna. Nivo naše robne razmene otprilike je bio negde između sedam i 10 miliona dolara godišnje", rekao je Dačić.

Ministar je naglasio da je važno da ekonomska razmena ubuduće bude veća i da treba obnoviti rad mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju kako bi se poboljšale veze između privrednika, privrednih komora i biznis asocijacija.

"Kada je u pitanju međunarodna politika, mi smo uvek spremni da podržimo Ganu kad god to bude bilo potrebno, bilo da je reč o političkim temama, bilo o podršci određenim temama, rezolucijama, zahtevima, ali i kadrovski", rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da veliki broj studenata iz Gane pohađa fakultete u Srbiji, i ocenio da su oni najbolji ambasadori Srbije kada se vrate u svoju domovinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija