Politika

Srbin uhapšen na Brnjaku, Kancelarija za KiM: "Ovo je nastavak zastrašivanja i provokacija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/04/2024

-

15:02

Srbin uhapšen na Brnjaku, Kancelarija za KiM: "Ovo je nastavak zastrašivanja i provokacija"
Srbin uhapšen na Brnjaku, Kancelarija za KiM: "Ovo je nastavak zastrašivanja i provokacija" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapšen je danas na administrativnom prelazu Brnjak i sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Sofronijević je u trenutku hapšenja bio sa suprugom, koja je očevidac ove, kako navode iz Kancelarije za KiM, najnovije represije kosovske policije. Kancelarija je odmah obezbedila advokata uhapšenom Srbinu, koji će proveriti sve elemente ovog slučaja, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je reč je o Srbinu koji je teško ranjen 13. oktobra 2021. godine od strane pripadnika "Kurtijeve Rosu policije koja je tada upala na sever Kosova i Metohije kako bi izazvala incidente". 

Sofronijević se, kako se navodi u saopštenju, mesecima oporavljao od posledica ranjavanja, a "metak je tada primio dok su pripadnici Rosu bacili suzavac u njegov komšiluk, a on pokušao da skloni dete".

"Iako je Sofronijević mirno nastavio da živi u svom domu sa porodicom, ne želeći da napusti sever Kosova i Metohije, današnje privođenje nastavak je zastrašivanja i provokacija kojima je izložen s ciljem da napusti svoje ognjište, ali i da se pošalje poruka srpskom narodu na ovim prostorima da nikad neće imati mira, dok god je Kurti na vlasti", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od međunarodne zajednice da se uključi i isprati slučaj uhapšenog Sofronijevića, jer Srbima na KiM Priština ne garantuje niti poštuje ikakva prava, zaključuje se u saopštenju.

Logo

 

Kako prenosi Tanjug, Kancelarija za Kosovo i Metohiju će u naredna dva sata objaviti koji svetski centri moći stoje iza ove najnovije odmazde nad Srbima sa severa KiM.

"Današnje hapšenje Srećka Sofronijevića nastavak je brutalnog progona srpskog naroda, čiji je Aljbin Kurti izvršilac", poručili su iz Kancelarije za KiM.

Oglasila se i Srpska lista: Nastavak terora režima u Prištini, plan je da proteraju viđenije Srbe

Eljšani: Sofronijević uhapšen zbog "rušenja ustavnog poretka Kosova“

U međuvremenu, zamenik komandira Kosovske policije Veton Eljšani potvrdio je da je uhapšen Srećko Sofronijević iz Zvečana, a sumnjiči se, kako navodi, za "rušenje ustavnog poretka Kosova“.

Eljšani je za "Kosovo onlajn" dodao da je Sofronijević prebačen u policijsku stanicu Južne Mitrovice.

"Prebačen je u stanicu Jug gde se istražuje i ispituje. Nakon toga ćemo videti šta dalje“, kazao je Eljšani. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija