Politika

Vučić: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, suprotstavićemo im se snažnije nego što misle

Komentari

Autor: RTS

15/04/2024

-

08:17

Vučić: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, suprotstavićemo im se snažnije nego što misle
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao jeda će najdominantnije svetske sile lobirati za rezoluciju o Srebrenici u UN, ali da će im se Srbija suprotstaviti snažnije nego što misle.

Predsednik Srbije je za RTS rekao da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da vlast radi svoj posao, da urade ono što mogu, da se bore. Ukazuje da nam izgledi nisu veliki, kao i da protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da su SAD, Italija, Francuska kosponzori rezolucije.

"Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe i moraćete da se borite, pošto i mi mislimo da se borimo", rekao je Vučić, ali i dodao da je metaforički rekao "junaka", ali da Srbiju i smatra junakom.

Suprotstavićemo se snažnije nego što misle, istakao je Vučić.

Vučić u subotu ide u Njujork. Već 21. aprila će imati prvi sastanak, a 22. aprila je redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

"Imamo neizbalansiran i loš izveštaj Unmika, neretko smo imali pristojne i dobre izveštaje, ovaj put on ne oslikava stanje na KiM", rekao je predsednik Vučić.

"Znaćemo ko su oni kod kojih idemo na slavu"

Predsednik Srbije je rekao da se ne može reći da su prijatelji oni koji komadaju teritoriju i to nazivaju civilizacijskom vrednošću i prijateljskim odnosom prema Srbiji.

"Nikome ništa nismo loše rekli, nikome ništa ružno nismo uradili. Mnogo te poštujem, mnogo si jak, bićeš nam partner, ali nemojte da se družćimo, da pričaš da ćeš nam biti dobar gost na slavi", rekao je Vučić.

Naveo je da je važno da građani znaju razliku.

"Imaćemo više nego dobrih razloga da napravimo razliku između prijatelja i partnera. Znamo ko su oni koji nas zovu na slavu i kod kojih idemo na slavu", poručio je Vučić.

"Glavna bitka Srbije u SE 16. maja, ako ne dođe do pomeranja"

Predsednik Srbije izjavio je da će inicijativa za prijem Kosva u Savet Evrope sutra proći na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali da će se ako ne dođe do nekih pomeranja, naša glavna bitka voditi 16. maja, kada bi trebalo da se održi sednica Komitet ministara SE koji donosi konačnu odluku.

On je rekao da je ta sednica najvljivana za 11. maj, ali da će najverovatnije biti održana 16. maja, ukoliko ne dođe, kako je rekao, određenih pomeranja. Vučić je naveo da se sada planira pribegavanje novom triku, a to je da se 10. maja Ustavnom sudu u Prištini uputi na ocenu ustavnosti akt statuta ZSO koji su Evropljani doneli, ne bi li neko u tome, kako je rekao, pronašao "lajbnicov" dovoljan razlog da kažu da su pokrenuli proces oko Zajednice srpskih opština.

"U stvari nije pokrenuto ništa, ali da kažu ovo nam je razlog da glasamo za Kosovo u Savetu Evrope. Tako da, to je nešto što će se dešavati", rekao je Vučić.

On je ocenio i da je najsmešnije u njihovim obrazloženjima da je sve to oko SE normalan proces.

"To je normalan proces, to piše negde, pa tamo negde piše da je Zajednica srpskih opština morala biti formirana pre 11 godina. Vi ste mi, svi evropski lideri i Šolc i Makron i Meloni rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira ZSO, pa ste to zaboravili", naveo je Vučić.

"Za nekoliko meseci biće najgora situacija u svetu od 1945."

Predsednik Srbije izjavio je da očekuje za tri ili četiri meseca da bude najteža situacija u svetu posle Drugog svetskog rata. Vučić je, komentarišući situaciju u svetu, rekao da je zapaljena cela planeta, a da svi samo gledaju da plamen baš u njihovom dvorištu pomalo smanje.

"To je dobro dok se to dešava negde drugde, tako oni misle. Dugoročno, ja ne vidim da rešenja postoji, jer se stvari menjaju, neki se odupiru tim promenama", rekao je Vučić.

Dodao je da postoje brojna kršenja međunarodnih akata, samo što su neki bili vrlo precizni pri određivanju i pokazivanju na one koji su Povelju UN sada prekršili, a nisu baš mnogo marili za činjenicu što su to prekršili kada su oni to činili nama.

"Ali šta da radite, ta vrsta licemerja i igra međunarodne politike, ko je jači - tlači, i to je to. To je osnovni princip međunarodne politike, tako da se mi manemo svih njihovih priča o međunarodnom pravu. Mi, mali, moramo da se držimo međunarodnog prava, jer nam je to jedino za šta možemo da se uhvatimo, a ovi veliki, oni će da se tuku i da se tuku, i biće sve jače i biće sve gore", zaključio je Vučić.

"Srbija se kao vojno-neutralna zemlja ponaša odgovorno"

Predsednik Srbije rekao je da se Srbija kao vojno-neutralna zemlja ponaša odgovorno, da nikada nikoga nije napala, a da nabavkom francuskih borbenih aviona "Rafal" želi da pokaže da će biti, kako je rekao, tvrd orah za svakoga.

Predsednik Srbije je ocenio da su u svim novinama u regionu u trenutku kada je Srbija objavila da će nabaviti francuske borbene avione "Rafal" izašli istovetni tekstov u kojima se tvrdi da Srbija time krši stabilnost u regionu, i ocenio da se u njima vidi dominantan spoljni uticaj.

"Nijedan takav tekst nije izašao kada su Hrvati nabavili 12 polovnih Rafala. Hrvati koji su gotovo dvostruko manji od Srbije. I niko se nije pitao šta će Hrvatima Rafali. Niko se nije pitao zbog čega ih nabavljaju. Zbog čega ih nabavljaju i niko nije rekao da je to kršenje bilo kakve regionalne stabilnosti, ili nešto što bi trebalo da loše utiče na region", rekao je Vučić.

On je dodao da je nabavka nove generacije Rafala veoma skupa i da mali broj zemalja može da priušti da ih kupi, a posebno celu eskadrilu.

"Što znači da ćemo sad morati malo da se stisnemo, da vodimo računa o svakom dinaru, da brinemo o svemu, ali mi i time snažimo svoju zemlju, njenu poziciju u regionu i odvraćamo svakog potencijalnog agresora", istakao je Vučić. On je dodao da će u skladu s tim morati i da se radi još snažnije. "Da još više gradimo, da se još više borimo i Srbija će po tom pitanju, uveren sam, imati uspeha", rekao je Vučić.

"Nova vlada za 10 do 15 dana, pre majskih praznika"

Predsednik Srbije rekao je danas da očekuje da će nova Vlada Srbije biti izabrana za 10 do 15 dana, pre majskih praznika i da se sa novom vladom dočeka veliki sabor sa Republikom Srpskom.

"Da dočekamo vaskršnje praznike i veliki sabor sa Republikom Srpskom, sa novom vladom to bi imalo smisla", rekao je Vučić.

On je napomenuo da može da bude manjih pomeranja, ali da se nada da poslanici neće da se ljude ako budu morali da rade za prvomajske praznike. Vučić je istakao i da će osnovni cilj nove vlade biti zaštita vitalnih nacionalnih i državnih interesa i da će ostati na slobodarskom kursu. Rekao je i da je bio zadovoljan funkcionisanjem stare vlade, ali da nekih promena mora biti.

"Avio linija do Mostara prilika za razvoj partnerskih odnosa Srbije i BiH"

Vučić je rekao da je otvaranje direktne avio linije Beograd - Mostar veoma značajna i za ljude iz Trebinja i okoline, kao i Zapadne Hercegovine i da je to prilika za razvoj partnerskih i ekonomskih odnosa Srbije i BiH.

Dodao je da će ga danas u Mostaru dočekati zvaničnici BiH i Mostara, kao i da pretpostavlja da će se na večeri pojaviti i hrvatski premijer Andrej Plenković jer su nam to partnerske zemlje. Vučić je to rekao i ocenio da je avio linija Beograd - Mostar naš interes, kao i interes BiH.

"To su naši interesi, to je partnerska zemlja, idemo u partnestvo", kazao je on. Predsednik je naglasio da je naše da razgovaramo o ekonomiji. "To je dobro za naš narod, ... karte će biti veoma jefitne i moći će da putuju ljudi iz Nevesinja, Ljubinja, Trebinja, ... svi će moći da koriste mostarski aerodrom. To je i otvaranje mosta i ka Zapadnoj Hercegovini naseljenoj pretežno hrvatskim stanovništvom", naglasio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija