Politika

Počinje prolećno zasedanje, jedna od tema i prijem Kosova u Savet Evrope: Ko je za, a ko protiv?

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2024

-

07:50

Počinje prolećno zasedanje, jedna od tema i prijem Kosova u Savet Evrope: Ko je za, a ko protiv?
Počinje prolećno zasedanje, jedna od tema i prijem Kosova u Savet Evrope: Ko je za, a ko protiv? - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas počinje prolećno zasedanje, koje će trajati do 19. aprila, tokom kojeg će poslanici u Strazburu razmatrati i zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope, a naši najviši zvaničnici poručili su da će se Srbija do poslednjeg trenutka boriti da do toga ne dođe.

Iz srpske delegacije navode da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na KiM, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija preduzela sve mere i da je pisao svim članicama Saveta Evrope, da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope na PSSE, kao i da na Komitetu ministara njihov odluka bude drugačija.

On je ukazao da je jasno da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo sprovodi goli teror nad srpskim narodom i da Zajednica srpskih opština posle 11 godina nije formirana, a da planiraju da se posluže trikom 10. maja i pošalju u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti nacrt ZSO.

Tanjug/Anđelko Utješanović

 

Izjašnjavanje o zahtevu Kosova na plenaronoj sednici, a na osnovu, izveštaja koji će prezentovati izvestilac PSSE za prijem Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za utorak 16. aprila. Šefica srpske delegacije u PSSE Biljana Pantić Pilja je za Tanjug objasnila da će se mišljenje Bakojani danas naći pred Komitetom za pravna pitanja i jednakost PSSE koji treba da da svoje mišljenje.

"Ranije je Bakojani zahtevala ispunjenje tri uslova" 

Pilja naglašava da je u izveštaju Bakojani Kosovo samo pohvaljeno zbog vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, iako je, Bakojani ranije zahtevala ispunjavanje tri uslova - primenu presude tzv. Ustavnog suda Kosova u slučaju manastira Visoki Dečani, osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i rešavanje pitanja eksproprijacije zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Pošto je došlo do vraćanja zemljišta manastiru Dečani, oni sad smatraju da je to velika pobeda i dogovor sa (premijerom privremenih prištinskih inastitucija Aljbinom) Kurtijem. I to predstavljaju kao dovoljan uslov da tzv. Kosovo postane punopravna članica SE", rekla je Pilja.

Ona naglašava da je za Beograd takva argumentacija sporna, jer je Ustavni sud Kosova još pre osam godina doneo presudu po kojoj se nalaže vraćanje zemljišta Dečanima.

profimedia

 

"Kakva je to vladavina prava kada vraćate zemljišta manastiru Visoki Dečani tek sada i nakon poziva Kurtija? Kakva je to vladavina prava gde instance ne rade svoj posao dok ih ne pozove takozvani premijer", upitala je Pilja.

Pilja napominje da je Bakojani sada promenila mišljenje i da smatra da je dovoljno da tzv. Kosovo po pristupanju u SE u post-monitoring periodu osnuje ZSO.

"Mi se tome apsolutno protivimo, jer je to potpisana međunarodna obaveza. Evo sada će 19. aprila biti 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i bojimo se da ukoliko tzv. Kosovo prime u SE bez osnivanja ZSO da ta zajednica nikada neće ni biti osnovana. Samim tim direktno udaraju na dijalog Beograda i Prištine", rekla je Pilja.

Ona navodi da je Bakojani pozdravila navodnu vladavinu prava na tzv. Kosovu, ali da se srpska delegacija sa tim apsolutno ne slaže i da će se argumentovato boriti pred SE da pokaže da na tzv. Kosovu nema ni govora o postojanju vladavine prava.

"Mi to naravno apsolutno sporimo i eksplicitno smo nabrojali sve ono što se dešava trenutno na KiM. Da se događa svojevrstan egzodus srpskog stanovništva pod režimom Kurtija. Upozorili smo na uništavanje spomenika, nedavnu zabranu upotrebe dinara, menjanje tabli naziva mesta na ćirilici. Podsetili smo da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dva dečaka prošlog Božića kada su nosili badnjak, da se stalno pljačkaju i napadaju Srbi koji žive na KiM", rekla je Pilja.

Ona ocenjuje i da Priština nije pokazala da je zanimaju principi na kojima počiva Savet Evrope već samo članstvo u toj organizaciji. Pilja je dodala da rasprava o tački dnevnog reda pod nazivom "Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope" na plenarnoj sednici treba da počne u utorak u 16:30, nakon koje će se parlamentarci izjasniti glasanjem.

Koliko galsova je potrebno za prijem?

Pilja objašnjava da je za usvajanje predloga potreban glas dve trećine poslanika prisutnih u sali. Šefica srpske delegacije u PS SE sumnja da će se parlamentarci izjasniti protiv predloga zbog odnosa snaga koji Beogradu ne ide u korist, jer kako objašnjava u PSSE ne vlada princip "jedna zemlja - jedan glas", već je delegaciji svake države, proporcionalno njenom broju stanovnika, dodeljen broj članova.

"Srpska delegacija ima sedam članova, neko deset, neko pet, a svaki poslanik ima tu mogućnost da glasa kako mu savest nalaže. Delegacije su po pravilu sastavljene i od poslanika vlasti i od poslanika opozicije. Imate poslanike, država nepriznavača tzv. Kosova koji su glasnogovornici pristupa Kosova u SE", objašnjava Pilja.

Pilja podseća i da je pozicija srpske delegacije otežana i zbog toga što u SE više nema delegacija Rusije i Azerbejdžana koje su podržavale stav Beograda.

"Nije tajna da su glavni zagovornici pristupa tzv. Kosova u SE Nemci, tako da ne sumnjam, nažalost, da će oni ovaj zahtev uspeti da izguraju", ocenila je Pilja.

Pilja navodi da se po statutu same organizacije, ukoliko se tzv. Kosovo primi u SE, krše dva člana. "Članom 3. i članom 4. je predviđeno da svaka evropska država može postati članica organizacije. Tu je problem, jer tzv. Kosovo nije evropska država, postoji jasno Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 i postoje zemlje koje su članice SE i ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i tu se odmah opovrgava član 3", objašnjava Pilja.

Dodaje da član 4. kaže da svaka evropska država u kojoj vladaju vladavina prava i gde se poštuju ljudska i manjska prava i sloboda, treba da postane članica.

"O kojim mi pravima pričamo, kada imate problem srpskog stanovništva koje preživljava istrebljenje na teritotiji KiM pod režimom Aljbina Kurtija", naglasila je ona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Pilja je tokom prethodne nedelje uputila pisma svim šefovima delegacija u SE s molbom da još jednom razmotre predlog za prijem Kosova u Savet Evrope uoči predstojeće rasprave. Ona je precizirala da je pisma uputila predstavnicima zemalja koje su priznale i koje nisu priznale tzv. Kosovo.

"Nije ono uniformisano pismo, nego za svakog je namenski i molila sam da ostanu dosledni pri međunarodnom pravu, da ne krše norme međunarodnog prava, a pre svega sam i skrenula pažnju na obavezu Prištine iz Briselskog sporazuma o ZSO'', rekla je Pilja.

Povodom pisama koja je uputio predsednik Srbije evropskim liderima Pilja je rekla da je to važno, jer sledi sastanak Komiteta ministara SE na kojem sredinom maja treba da se donese i konačna odluka o prijemu Prištine i veruje da će Vučić na taj način da iskoristi sve svoje kontakte kako bi uticao na evropske zvaničnike.

"Poenta svega toga je sledeći korak, Komitet ministara, gde postoje neke šanse i takođe verujem da je predsednik Vučić izvestio podrobnije. Verujem da on zbog svojih prijateljskih i ličnih kontakata moći će da utiče na neke od evropskih zvaničnika, da nam to bude od pomoći pred predstojeći Komitet ministara i da se to možda čak i ne nađe na dnevnom redu", istakla je Pilja.

Ko je sve protiv ulaska Kosova u SE?

Protiv članstva Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je šef diplomatije Peter Sijarto, a to su najavili i predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP).

Vlada Srbije formirala je 5. aprila, po nalogu predsednika Srbije, Radnu grupu koja će koordinisati aktivnostima svih državnih organa Srbije na planu sprečavanja prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Za rukovodioca radne grupe imenovan je v.d predsednika vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok je za zamenika imenovan Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Kandidatura tzv. Kosova za članstvo u SE prihvaćena je na sednici aprila prošle godine koju je podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE, sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, jedna nije glasala. Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija