Politika

Kosovo na agendi: Rasprava o aplikaciji za članstvo u Savetu Evrope i glasanje glavna tačka dnevnog reda PSSE

Komentari

Autor: FoNet

12/04/2024

-

19:37

Kosovo na agendi: Rasprava o aplikaciji za članstvo u Savetu Evrope i glasanje glavna tačka dnevnog reda PSSE
Kosovo na agendi: Rasprava o aplikaciji za članstvo u Savetu Evrope i glasanje glavna tačka dnevnog reda PSSE - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rasprava o aplikaciji Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o tome biće glavna tačka predloženog dnevnog reda prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), koje će se održati u Strazburu od 15. do 19. aprila.

Na dnevnom redu je i debata o "smrti Alekseja Navaljnog i o potrebi da se suprotstavi totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije“, uz moguće učešće Julije Navaljne, kao i debata o "proizvoljnom pritvaranju Vladimira Kara- Murze i o sistematskom progonu antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji“, a biće razmotren i izveštaj koji predlaže ciljane sankcije protiv pojedinaca umešanih u pritvor, osudu i ranije trovanje Kara-Murze, saopšteno je iz SE.

Predviđeno je da Skupština raspravlja i o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade Ruslana Stefančuka.

Zatražena je i hitna debata u vezi sa "nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava", kao i o "ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi".

Druge predviđene tačke dnevnog reda uključuju slobodu izražavanja i okupljanja LGBTI osoba u Evropi, kao i zajedničku debatu o strategijama Saveta Evrope za zdrava mora i okeane.

Parlamentarci će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu, a raspravljaće i o odnosu većine i opozicije u demokratskim državama i o dobroj praksi na referendumima. Skupština će raspravljati i o poštovanju obaveza Albanije, uključujući predlog da se prekine nadzor nad njom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija