Politika

Posledice prijema Kosova u Savet Evrope: Može li preko ove međunarodne organizacije Srbiji da stigne tužba za genocid?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2024

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je članica Saveta Evrope postala 2003. godine, a 21 godinu kasnije mogućnost članstva otvara se i za deo otcepljene teritorije koju Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu. Da li će eventualnim članstvom u Savetu Evropi Kosovo moći da ostvari dugo najavljivanu nameru da tuži Srbiju za genocid?       

"Tužićemo Srbiju za genocid", gotovo svake godine najavljuje kosovski premijer Aljbin Kurti. Poslednji put takva namera izrečena je nakon dobijene preporuke da Kosovo postane članica Saveta Evrope. Poznavaoci međunarodnog prava ipak isključuju mogućnost da se ova organizacija koristi kao mehanizam za takvu vrstu tužbe.

"Otvara se mogućnost tužbe, odnosno predstavke Kosova protiv bilo koje druge članice Saveta Evrope, uključujući i Srbiju, ali ne za genocid, nego za spektar prava koji su zagarantovani Evropskom konvencijom. To su klasična ljudska prava - takozvana politička i građanska prava - koja kreću od prava na život, zabrane mučenja, prava na privatnost, pravo na porodični život, slobodu okupljanja, slobodu udruživanja i slično", kaže Goran Sandić iz Beogradskog međunaorodnopravnog kruga.

Uprkos tome što nije članica Ujedinjenih nacija, pa samim tim i ne može podneti tužbu za genocid protiv druge članice, ipak ovakav potez nije nemoguće povući.

"Od 2019. godine kada je Gambija kao treća zemlja preuzela odgovornost da počne proces za genocid protiv Mjanmara u slučaju Rohindži, to sada Kosovo dovodi u jednu situaciju u kojoj se to zaista može desiti ako Kosovo nađe treću državu koja je članica UN i koja bi to preuzela na sebe", rekla je za Euronews Srbija Nevenka Tromp, profesorka Univerziteta u Amsterdamu.

Ako i nađe način da tuži Srbiju za genocid, Kosovo neće biti prvo koje je to učinilo.

Protiv Srbije su do sada pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tužbe za genocid podnele dve države - Hrvatska i BiH. Ni u jednom ni u drugom slučaju Srbija nije proglašena krivom, ali je u slučaju tužbe BiH sud ustanovio da je Srbija odgovorna zato što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči zločin u Srebrenici.            

Hasani: Najveća greška ove vlade

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova i profesor međunarodnog prava, govoreći za Euronews Srbija o tužbi Kosova za genocid, rekao je da je to "najveća greška ove vlade" i da ta šansa postoji samo u teorisjkom smislu.

Euronews

"Oni to rade za glasove, to je tema koja može da se beskrajno manipuliše. A to je pravna bitka. To je čista pravna bitka. Nema tu populizma nema laičkih elemenata, tako i ponavljam malo da se čita par presuda u slučaju Bosne i Hrvatske, ljudi bi se manuli tog posla, ova vlada bi se manula tog posla i bila bi racionalnija", rekao je Hasani, te dodao:

"To je za unutrašnje političke, propagandističke svrhe. Međutim, nema nikakve mogućnosti, jedino ako se to ide preko neke treće države, što ja verujem da ni Albanija neće da prihvati takvu ulogu kamoli neka druga država". 

"U toku su pripreme"

Podsetimo, pre nekoliko dana kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se Kosovo sprema da tuži Srbiju "za zločine počinjene tokom rata na Kosovu", preneo je Kosovo onlajn.

"U toku su pripreme da se Srbija optuži kao država odgovorna za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, a to su zločini protiv čovečnosti i genocid", rekao je Kurti prilikom odavanja pošte nastradalim članovima porodice Mulići.

Kurti je pozvao Državno tužilaštvo da se "danonoćno i maksimalno" angažuje kako bi odgovorni za smrt nastradalih bili procesuirani, jer "bez pravde samo sa istinom rane ostaju otvorene".

Na ovu najavu reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se Srbija ne boji takvih tužbi, a da Kurti preti tužbom zbog toga što su mu "izvestiteljka za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani i zapadne sile omogućile da uđe u tu organizaciju pa će da koristi njene institucije da preko njih podiže tužbene zahteve protiv Srbije".

Kako je dodao Vučić, Kurti je do sada čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za navodni genocid, s obzirom na to da Ujedinjenje nacije ne priznaju Kosovo kao posebnu državu.

"To može neko drugi u njegovo ime, što nije lako, već preteško političko pitanje", rekao je tada Vučić.

Preporuka za Savet Evrope

Inače, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je 27. marta pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao "za", četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras. Na sastanku komiteta u Parizu glasalo se za izveštaj grčke poslanice Dore Bakojani u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE. Bakojani je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Savet Evrope je međunarodna organizacija evropskih zemalja čije je sedište u Palati Evrope u Strazburu, ima 47 država članica i pet država imaju status posmatrača. Jedina evropska država koja nije članica SE je Belorusija, a status posmatrača imaju Kanada, Sveta Stolica, Japan, Meksiko i SAD. Izrael ima samo status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Savet Evrope je osnovan nekoliko godina nakon završetka Drugog svetskog rata.

Njegov osnovni zadatak je unapređenje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom Evrope. Sve države članice SE potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, sporazum čiji je cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Evropski sud za ljudska prava nadgleda primenu Кonvencije u državama članicama. SE radi u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom i sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kao i sa mnogim zemljama partnerima širom sveta.

Glavni organi SE su Komitet ministara, Parlamentarna skupština SE i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti. Srbija je članica Saveta Evrope od 2003. godine i ima stalnu misiju pri Savetu Evrope u Strazburu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija