Politika

Vučić o nepoznatoj letelici iznad Valjeva: Drugi put bi trebalo srušiti one koje se nađu u našem vazdušnom prostoru

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

11:29

Vučić o nepoznatoj letelici iznad Valjeva: Drugi put bi trebalo srušiti one koje se nađu u našem vazdušnom prostoru
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  tokom obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici da bi drugi put trebalo srušiti letelice koje se nađu u našem vazdušnom prostoru kao što je juče bio slučaj i delovati na njih protivvazdušnim oklopnim oružjem.

"Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put po tome će PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim uskoro treba da se sastane, razgovarati o nabavci borbenih aviona "Rafal", rekao da će između ostalog i o tome biti reči, ali da to, neće biti najvažnija tema.

"Mi ćemo svakako ići u nabavku, ukoliko budemo mogli da nabavimo 'Rafale', nabavićemo 'Rafale', ako ne budemo nabavili Rafale, nabavićemo negde nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu... Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić.

"Radićemo na jačanju lovačko-bombarderske avijacije"

Vučić je izjavio da veruje da će Srbija u budućnosti nabavljati kombinovane lovačko-bombarderske avione koji će moći da gađaju ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu i imati dobre performanse, ali da će oslonac biti na dronovima.

Tokom obilaska Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Vučiću da će za 20 dana na Peštoru imati prilike da vidi dejstvo naših dronova “komarac” i “osica”.

Euronews/Vasilija Antonijević

 

“Na Pešteru ćemo prvi put videti stvarno delovanje naših dronova. Mi smo imali to nešto malo u Nikincima, ali sada će, prvi put biti stvarno delovanje”, rekao je Vučić.

Govoreći o MIG 29, Vučić je rekao da ih je video još u Kubinki, blizu Moskve, kada su dogovarali nabavku tih aviona.

“On je naoružan za policijsku zaštitu, ali je lako naoružen da bi mogao što duže da ostane u vazduhu i da bi mogao samo protiv ciljeva u vazduhu da se bori. I kao juče, kad smo imali taj špijunski balon koji smo otkrili iznad Valjeva, oni su odmah reagovali i za oko deset minuta bili tamo, ali je on brzo napustio naš vazdušni prostor. Nismo reagovali protivvazduhaplovnom odbranom, već smo samo podigli avion”, naveo je Vučić.

On je zatim pitao pilota MIG-29 da li bi pucao na balon da je dobio naređenje, na šta je pilot potvrdno odgovorio. Dodao je da smo kupili dosta radara iz Francuske, da je reč o Talesovoj opremi koja je zaista odlična i da time otkrivamo takve špijunske balone. Što se tiče logistike, Vučić je upoznat sa tim da treba da se završe novi hangari za helikoptere koji su napravljani i da se, u skladu sa tim, rade dva nova hangara.

Govoreći o nabavci iz Mađarske i Kine, Vučić je rekao da smo od Mađara kupili nešto opreme, uglavnom starije proizvodnje i da to sada prevodimo u ono što možemo da koristimo i zahvalio im se na tome, istakavši da je to veoma korisno za Srbiju. Za kinesku opremu je rekao da je fantastična, samo što je problem kako da se uveze.

“Tako da sad razumem zašto su toliko radili protiv Srbije na razbijanju i Savezne Republike Jugoslavije i svega drugog. Da imate pomorski pristup, niko ne može da vam zabrani. Kina ima fantastično naoružanje, fantastično oružje, fantastičan napredak. O tome se malo govori, mi pripadamo zapadnoj hemisferi, o tome se malo govori, ali to je čudesan napredak. I te kombinacije mnogo jeftinijih istovremeno lovaca i bombardera, kombinovanih aviona, to je stvarno nešto izuzetno”, konstatovao je Vučić.

Govoreći o našoj namenskoj industriji, Vučić je rekao da planiramo da sledeće godine napravimo najmanje 150 hiljada, možda 160 hiljada raketa, granata i svega drugog od 122 do 155 milimetara.

“A u Nemačkoj najavljuju da će oni 200 hiljada. Znači, samo da imate u vidu, a ne moram da vam govorim koliko je Nemačka velika i moćna, koliko je snažna, kako mala Srbija čak po tom pitanju uspeva da prati tako moćne zemlje. Jesmo naručili one sisteme što smo pričali? Jesmo... Naručili smo ove 122 milimetra, neke nove raketne sisteme, krenula procedura i to uskoro da dodatno osnažimo”, rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. U obilasku su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Ovom prilikom biće predstavljeno više tipova letelica Ratnog vazduhoplovstva kao što su Casa 295, H 145, Mi 17, Lasta i G 4.

Podsetimo, stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na osnovu naređenja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem vazdušnog prostora.

Vučić: Kurti hoće da koristi institucije SE za tužbe protiv Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija ne boji tužbi kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali da on baš sada preti tužbom za novodne ratne zločine i genocid, jer će mu ulazak u Savet Evrope omogućiti da koristi institucije te organizacije.

Vučić je rekao da Kurti sada preti tužbom zbog toga što su mu izvestiteljka za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani i zapadne sile omogućile da uđe u tu organizaciju pa će da koristi njene institucije da preko njih podiže tužbene zahteve protiv Srbije.

Vučić je rekao i da je Kurti do sada čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za navodni genocid, s obzirom na to da Ujedinjenje nacije ne priznaju Kosovo kao posebnu državu.

"On je čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za genocid, jer Aljbin Kurti nije priznata zemlja u UN i ne može da podnese tužbu pred Međunarodnim krivičnim sudom. To može neko drugi u njegovo ime, što nije lako, već preteško političko pitanje", rekao je on dodajući da Kurti sada želi da za to iskoristi SE.

Vučević: Tek će se videti rezultati zajedničkog rada i ulaganja u Vojsku Srbije

Dosadašnji ministar odbrane i mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević izjavio je  da će se tek videti rezultati zajedničkih planova i ciljeva kada je reč o Vojsci Srbije i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci.

"Ponosan sam na ono što smo zajednički uradili. Ovih godinu i po dana, mislim da smo uradili dobre i važne stvari. I tek ćete videti rezultate svih tih zajedničkih planova i ciljeva", rekao je Vučević nakon obilaska jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

On se zahvalio i svojim saradnicima u Ministarstvu odbrane i načelniku Generalštaba (Vojske Srbije Milanu) Mojsiloviću, celom Generalštabu Vojske Srbije na otvorenom, prijateljskom, patriotskom odnosu i saradnji. Vučević je istakao da će nova Vlada, isto kao i prethodna na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, dati maksimalnu podršku Vojci Srbije.

"Zajedno sa predsednikom Republike, jer Vojska Srbije je garant opstanka i ostanka Srbije kao slobodne, nezavisne i suverene države", poručio je Vučević.

Komentari (0)

Srbija