Politika

Brnabić sutra nastavlja konsultacije o preporukama ODIHR, u skupštinu pozvane sve poslaničke grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/04/2024

-

10:01

Brnabić sutra nastavlja konsultacije o preporukama ODIHR, u skupštinu pozvane sve poslaničke grupe
Brnabić sutra nastavlja konsultacije o preporukama ODIHR, u skupštinu pozvane sve poslaničke grupe - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održaće novi sastanak radi konsultacija oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine, u sredu, 17. aprila 2024. godine, sa početkom u 9.00 časova.

Na sastanak su pozvane sve poslaničke grupe u Narodnoj skupštini, predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri kako bi se razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog proces au Republici Srbiji, navodi se u saopštenju kabineta predsednice skupštine.

Brnabić je inače odgovorila u ponedeljak svim poslaničkim grupama na njihove predloge, navodeći da prihvata sve osim jednog, a koji se tiče odlaganja izbora u Beogradu.

Ona je u odgovoru u koji je Tanjug imao uvid, navela da prihvata sve predloge, osim onog koji se tiče odlaganja izbora u Beogradu i koji je, kako je navela, direktno suprotan Ustavu Republike Srbije. 

Ona je istakla da ne može da se prihvati da se odlože izbori u Beogradu koji su zakazani u skladu sa zakonom za 2. jun, što znači da izbori u Beogradu ne mogu biti spojeni sa lokalnim izborima.

Brnabić je navela da želi iskreno da zahvali svim poslaničkim grupama, strankama koje u ovom trenutku nemaju oformljene poslaničke grupe, kao i organizacijama civilnog društva, a koje su joj u petak, 12. aprila, dostavile svoje predloge o tome kako da na efikasan, transparentan i inkluzivan način nastavimo primenu svih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i predloge za članove i način formiranja i rada Komisije za vršenje uvida, revizije i kontrole Jedinstvenog biračkog spiska (JBS).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija