Politika

Srbija protiv nasilja poslala predlog Ani Brnabić: Šta piše u dokumentu?

Komentari

Autor: Fonet

12/04/2024

-

12:45

Srbija protiv nasilja poslala predlog Ani Brnabić: Šta piše u dokumentu?
Srbija protiv nasilja poslala predlog Ani Brnabić: Šta piše u dokumentu? - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Lista Srbija protiv nasilja predložila je predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore, raspisane 3. aprila, izmenom člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, sa retroaktivnim dejstvom, jer, kako kažu, pravni okvir za sprovođenje tih izbora nije dogovoren usled neispunjenja preporuka ODIHR.

Sve poslaničke grupe koje su na izborima nastupale pod listom "Srbija protiv nasilja" poslale su do 12 sati Brnabić predlog da se sa realizacijom ovih kratkoročnih mera počne pre održavanja narednih izbora. Naglašava "da je potrebno postići dogovor o jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih izbora, posle usvajanja zakonskog i podzakonskog okvira".

Te mere su formiranje Komisije sastavljene od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati nadležnost da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska u cilju njegovog usaglašavanja sa stvarnim stanjem - u skladu sa preporukom 4, odnosno profesionalno i odgovorno izveštavanje na javnim servisima.

Navodi se da treba osigurati da u udarnim terminima u informativnom programu javni servisi istinito i nepristrasno izveštavaju o aktivnostima svih učesnika izbornog procesa, kao i da javni servis istinito izveštava o izveštajima ODIHR, CRTE i ostalih aktera koji su svedočili o nepravilnostima uočenim na izborima održanim 17. decembra.

Deo opozicije tražio je i održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde treba da se raspišu izbori, a nisu održani u decembru 2023. godine, u isto vreme sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

"Kako su u međuvremenu raspisani beogradski izbori, a tek se započinje rad na ispunjavanju preporuka ODIHR, predlažemo obustavljanje izbornih radnji do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, kako bi se započelo sa ozbiljnim inkluzivnim i transparentnim radom na ispunjavanju prioritetnih preporuka", navode poslaničke grupe koje su nastupale na zajedničkoj listi Srbija protiv nasilja.

"U suprotnom, sprovođenje preporuka će se odigravati u vreme kampanje za beogradske izbore čime će dovesti u sumnju legitimitet tih izbora", ističe se.

"Potrebo obrazovati radno telo Narodne skupštine"

Stranke su predložile obustavljanje izbornih radnji do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, pripremu neophodnih izmena propisa u cilju efikasnog sprovođenja preporuka ODIHR, kroz inkluzivan i transparentan proces, u skladu sa prioritetnom preporukom 1 iz izveštaja ODIHR od 28. februara 2024. godine.

Potrebno je obrazovati radno telo Narodne skupštine koje će činiti narodni poslanici i narodne poslanice vlasti, opozicije i predstavnici civilnog društva. Da bi se obezbedila inkluzivnost, svaka poslanička grupa imenuje po jednog člana koji su diplomirani pravnici, a organizacije civilnog društva CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija imenuju po jednog predstavnika.

Zadatak radnog tela je da izradi predloge zakona kojima se ispunjavaju sve preporuke ODIHR, a posebno preporuke br. 1, 4, 5, 6, 7, 18, 19 i 21 iz izveštaja ODIHR, a to posebno uključuje, ali nije ograničeno na izradu predloga za izmenu i dopunu Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o Ustavnom
sudu.

Radno telo treba da izradi radne verzije prioritetnih zakona u roku od tri nedelje od obrazovanja.

Javna slušanja u cilju transparentnosti

U cilju obezbeđivanja transparentnosti procesa, o radnim verzijama zakona biće organizovana javna slušanja, uz prisustvo svih relevantnih aktera koje će moći da predloži svaki član radnog tela.

Predloge zakona podneće članovi/ce radnog tela iz reda narodnih poslanika i narodnih poslanica, a u roku od sedam dana od podnošenja zakona će biti sazvana sednica Narodne skupštine radi njihovog usvajanja.

Na osnovu usvojenih zakona, nadležna ministarstva, izborne komisije i drugi nadležni organi pripremiće po istom principu – u inkluzivnom i transparentnom procesu koji uključuje predstavnike vlasti, opozicije i civilnog društva - podzakonske akte za njihovo sprovođenje.

Potrebno je postići dogovor o jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih
izbora, posle usvajanja zakonskog i podzakonskog okvira.

Komisija na osnovu posebnog zakona

"U vezi sa zahtevom da odredimo dva lica koja bi bila imenovana u Komisiju radi vršenja uvida, revizije i kontrole Jedinstvenog biračkog spiska, insistiramo da se najpre u što kraćem roku razradi nužan zakonski osnov za formiranje i funkcionisanje takve Komisije", navodi se

Tek na osnovu posebnog zakona koji bi usvojila Narodna skupština je moguće da sama Komisija bude formirana, što je neophodno zbog jasnog zakonskog osnova nadležnosti Komisije kako bi ona zaista imala mogućnost kontrole biračkog spiska, uključujući i ovlašćenja da izvrši uvid u elektronsku bazu biračkog spiska i proveri ko je i kada pristupao bazi i menjao podatke u biračkom spisku u periodu nakon izbora 2022. godine.

U pogledu revizije i kontrole biračkog spiska, neophodno je da Komisija ima nadzor nad biračkim spiskom i tokom sprovođenja predstojećih izbora, omogućiti članovima izbornih komisija uvid u delove elektronske baze biračkog spiska za teritoriju u nadležnosti te komisije, uključujući i sve izmene.

Potrebno je izmeniti zakone tako da se promene u evidenciji prebivališta evidentiraju u Jedinstvenom biračkom spisku posle 12 meseci nakon promene prebivališta u cilju uspostavljanja poverenja građana u tačnost biračkog spiska i povećanja poverenja javnosti, navodi se u predlogu.

Deo opozicije predlaže i redovno objavljivanje odataka iz biračkog spiska i podatke o svim licima koja su bila ovlašćena za pristup elektronskoj bazi biračkog spiska, od izbora 2018. godine, sa osnovom tog ovlašćenja.

Komentari (0)

Srbija