Politika

Konferencija o proširenju EU u Briselu: "Geopolitički imperativ, ali mora da bude zasnovano na zaslugama"

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

12:54

Konferencija o proširenju EU u Briselu: "Geopolitički imperativ, ali mora da bude zasnovano na zaslugama"
Konferencija o proširenju EU u Briselu: "Geopolitički imperativ, ali mora da bude zasnovano na zaslugama" - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Proširenje EU je geopolitički imperativ, ali ono mora da bude zasnovano na zaslugama, saglasili su se danas učesnici konferencije "Proširenje i produbljivanje Unije: Šta je ulog za EU i EU građane u narednom sazivu parlamenta", održane u Briselu u organizaciji Evropskog parlamenta i Evropskog univerzitetskog instituta iz Firence.

Učesnici razgovora o očekivanjima od procesa proširenja u periodu od 2024. do 2029. založili su se za postepenu integraciju zemalja kandidata u EU i naglasili značaj potpunog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

"Ono što treba da uradimo u narednim godinama jeste da postepeno integrišemo one zemlje koje su na putu evropskih integracija. To znači da je cilj da se unapredi političko udruživanje zemlje i ekonomska integracija što je više moguće pre formalnog pristupanja", rekao je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljna pitanja Dejvid Mekalister i istakao da tome upravo služi Instrument za reformu i rast za Zapadni Ballkan, kojem se regionu nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći.

Mekalister je rekao da je proširenje EU doživelo renesansu u protekle dve godine i ocenio da EU više ne pokazuje samo simboličnu solidarnost sa susedima "koje je Rusija napala ili im preti". Istovremeno je upozorio na opasnost od "sivih zona u komšiluku" EU.

"Ne smemo dozvoliti Rusiji, ne smemo dozvoliti Kini da iskoriste vakum koji je EU sama stvorila, bar delimično kada nije ispunila mnoga obećanja data zemljama Zapadnog Balkana pre 20 godina u Solunu. Moskva i Peking namerno iskorišćavaju frustraciju i zamor od proširenja propagirajući lažne narative i stvarajući kritične zavisnosti kako bi unapredili svoje imperijalne interese. Ovo destabilizuje naše susedstvo, a samim tim i celu EU", rekao je Mekalister.

On je naglasio da je evropsko proširenje geopolitički imperativ i da je ono bilo i nastavlja da bude "najopipljiviji instrument za postizanje ujedinjene Evrope koja je u miru".

"To je jedna od najvećih uspešnih priča EU", ocenio je Mekalister i istakao da je proširenje EU zajednička odgovornost 27 država članica EU i zemalja koje teže članstvu u EU.

On je naglasio da proširenje mora da bude zasnovano na zaslugama i ukazao na značaj poštovanja kriterijuma iz Kopenhagena, pre svega vladavine prava i demokratije.

"Očuvanje integriteta našeg procesa proširenja je ključno. EU će opstati kao funkcionalna celina samo ako ne napravimo kompromis u vezi sa suštinom naše zajednice i našim vrednostima", rekao je Mekalister i naglasio da svaka zemlja treba da bude individualno ocenjena i da to treba da bude proces zasnovan na zaslugama.

On je podvukao da u procesu pregovaranja ne sme biti prečica, kao i da je potrebno da se EU pripremi za proširenje i bude spremna za nove članice, a da, kako će jačanje ekonomske osnove EU i bezbednosti i odbrane biti glavne teme narednog saziva EP i ostatka EU, usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom imaće još veću ulogu.

"Usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom je ključno i znači 100 odsto usklađivanje", naglasio je Mekalister.

Poslanik u Evropskom parlamentu Petras Auštrevičius rekao je da je proširenje strateško ulaganje u zajedničku budućnost i da ono predstavlja proces pripreme zemalja za članstvo u EU.

On je saglasan da je to proces zasnovan na zaslugama i napominje da se pristupni pregovori odnose na sprovođenje reformi. Auštrevičius je istakao značaj poštovanja kriterijuma iz Kopenhagena, kao i zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, a istakao je i da se mora više primenjivati proces postepene integracije zemalja koje teže EU.

On je dodao da očekuje da će naredni saziv Evropskog parlamenta "biti zauzet procesom proširenja".

Profesorka Jelena Džankić sa Evropskog univerzitetskog instituta naglasila je da ne sme da se izgubi "evropski zamah" procesa proširenja i poručila da je potrebno da postoje mehanizmi da se ubrza tok proširenja.

"Posledice produženog proširenja mogli smo da vidimo u jugoistočnoj Evropi, na Zapadnom Balkanu. Tu je proces proširenja koji je trajao predugo u suštini rezultirao zamorom, gubitkom političke volje, gubitkom podrške javnosti proširenju", rekla je ona i naglasila da je ključno ubrzati integraciju i komunicirati o prednostima postepenog pristupanja različitim evropskim politikama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija