Politika

Ambasade zemalja Kvinte i EU: Bojkot glasanja za smenu gradonačelnika neće doneti korist Srbima

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

07:43

Ambasade zemalja Kvinte i EU: Bojkot glasanja za smenu gradonačelnika neće doneti korist Srbima
Euronews/Lana Nanovski - Copyright Euronews/Lana Nanovski

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini pozvale su Srpsku listu i sve ostale stranke koje su pozvale na bojkot glasanja za smenu gradonačelnika na severu Kosova da preispitaju svoje stavove i da, kako navode, u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država i Kancelarija EU u Prištini u zajedničkom saopštenju potvrđuju da će, u skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo održati glasanje o opozivu gradonačelnika 21. aprila u četiri opštine na severu Kosova.

Potvrdili su da izbori 23. aprila prošle godine nisu pružili dugoročno političko rešenje za četiri opštine i da će predstavnička uprava na severu biti obnovljena kada se održe izbori za gradonačelnike uz aktivno učešće svih zajednica.

Međutim, kako ocenjuju, bojkot glasanja 21. aprila neće doneti ovaj rezultat, niti će doneti bilo kakvu korist građanima koji žive na severu.

"Stoga pozivamo Srpsku listu i sve ostale koji su pozvali na bojkot da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva za unapređenje efektivne i reprezentativne demokratije", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, predstavnici Kvinte i EU pozivaju vladu u Prištini da se ponaša odgovorno kada je reč o zabrinutosti građana i deluje profestionalno tokom ovog procesa.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da deluju na način da svi građani koji imaju pravo glasa na severu Kosova imaju priliku da učestvuju", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija