Politika

Brnabić posle sastanka o izbornim uslovima: Nije postignut dogovor jer se sve ponovo svelo na razgovore o datumima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

14:23

Brnabić posle sastanka o izbornim uslovima: Nije postignut dogovor jer se sve ponovo svelo na razgovore o datumima
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije  Ana Brnabić je rekla, posle nove runde dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, da je današnji sastanak u smislu konstruktivnosti, razmene mišljenja i argumentacije bio apsolutno daleko najbolji do sada. Navela je da nije postingut dogovor zato što se sve ponovo svelo na razgovore o datumima.

Brnabić je navela da se danas nešto više govorilo o izbornim uslovima, ali da je opet konačno i ultimativno postalvjeno pitanje datuma. 

"Ali ono što je važno za sve građane Srbije, zahvaljujući kojima smo mi ovde, jeste da formiramo dva radna tela. Jedno radno telo će se baviti izmenama i dopunama svih relevantnih zakona kojima se primenjuju ODIHR preporuke iz finalnog izveštaja i iz ranijih izveštaja, u skladu sa onim na šta su nam pažnju obratile organizacije civilnog društva. I drugo radno telo koje će se baviti vršenjem uvida, kontrole i nadzora nad biračkim spiskom, i po potrebi revizijom", rekla je Ana Brnabić. 

Predsednica Skupštine je dodala: "Nastavljamo da radimo, i ja se nadam da će i predstavnici opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja uzeti učešće u tom radu. Opozicija koju predstavlja lista Mi-glas iz naroda je potvrdila da će uzeti učešće u ovom radu i ja im na tome zaista od srca zahvaljujem".

Izbori u Beogradu će se održati 2. juna

Kada je reč o izborima u Beogradu, Ana Brnabić je ponovila da će se oni održati onda kada im je zakonski rok, u najkasnijem mogućem terminu, a to je 2. jun. 

"Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabirnutost i pitanje. Ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se oni dodatno pomere, sada ne više na jesen, već ne znamo tačno kog datuma, a imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom Privremenog organa, sa privremenim finansiranjem praktično šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima i kakvu bi ozbiljnost ili neozbiljnost pokazalo kad bi mi rekli da grad ove veličine treba da funkcioniše u nekom privremenom statusu više od godinu dana", rekla je predsednica Skupštine i dodala da objašnjenje za to nije dobila. 

Ističe da, kada se priča o datumu, onda se ne priča o tome šta je u najboljem interesu Beograđana. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Zbog toga smo mi predložili, od srede 3. aprila stoji taj naš predlog na stolu, da zarad toga što izborne radnje u Beogradu moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja, da završimo taj izborni proces u skaldu sa najkasnijim terminima, a u skladu sa Ustavom i zakonima, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih lokalnih izbora", rekla je Brnabić. 

"Moramo da nastavimo da radimo i da pokažemo ozbiljnost"

Ističe da taj predlog nije prihvaćen i da je ona na kraju, zato što su na njen sto dolazili različiti predlozi i zahtevi, želela da sumira šta je to što je sada zahtev i predlog opozciije. 

"Da li je to da objedinimo sve izbore 2. juna, ili je to da objedinimo sve te izbore u nekom kasnijem jesenjem, ili kom god terminu? Tu je nastala određena konfuzija. Onda su rekli - hajde da se konsultujemo - i onda je Marinika Tepić rekla: 'Ne, taj predlog više nije na stolu'. To da svi izbori budu 2. juna, na to više nećemo pristati", prepričala je Ana Brnabić. 

Navela je da ona nije preterivala kada je govorila da opozicija ne zna koji su to zahtevi koji su legitimni i koji su na stolu.

"Ja mislim da moramo da nastavimo da radimo, da pokažemo ozbiljnost i odgovornost. Nastavljamo da radimo u okviru randih tela. Ovaj dijalog je, kako god da okrenete, neko će reći uspešan, neko će reći neuspešan, neko će reći delimično uspešan, ali je svakako lekovit za naš parlament. I ja ću se truditi i dati sve od sebe da ga u tom smislu i duhu nastavim"; zaključila je Brnabić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija