Politika

CIK: Škole na severu Kosova ne dozvoljavaju glasanje za smenu gradonačelnika u svojim prostorijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

17/04/2024

-

16:29

CIK: Škole na severu Kosova ne dozvoljavaju glasanje za smenu gradonačelnika u svojim prostorijama
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Do sada su 33 škole na severu Kosova odbile da se u njihovim prostorijama održi glasanje za smenu gradonačelnika, saopštio je predsednik Centralne izborne komisije Kosova Krešnik Radonjići. Članovi CIK-a iz vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje traže da sadašnja opštinska administracija, u saradnji sa CIK-om i policijom, otvori škole toga dana.

Sekretar CIK-a Burim Ahmetaj rekao je da Sekretarijat Centralne izborne komisije, zbog veoma kratkog roka do dana glasanja, intenzivno radi na pronalaženju alternativnih lokacija koje će služiti kao birački centri na dan za glasanje od 21. aprila.

"U opštini Leposavić postoji 18 biračkih centara od kojih su tri dostupna, a na 15 biračkih mesta direktori škola su odbili da se škole mogu koristiti za proces glasanja. U opštini Zubin Potok postoji 12 biračkih centara od kojih su samo dva  dostupna. U opštini Zvečan postoji šest biračkih centara od kojih su samo dva dostupna, a  u opštini Severna Mitrovica postoji sedam biračkih centara, od kojih su tri dostupna. S tim u vezi, Sekretarijat Centralne izborne komisije, zbog veoma kratkog roka do dana glasanja, intenzivno radi na pronalaženju alternativnih lokacija koje će služiti kao birački centri na dan glasanja 21. aprila, a takođe i ulaže maksimalni napor da se otvore svi birački centri i biračka mesta u četiri opštine: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok", rekao je sekretar CIK-a Burim Ahmetaj.

Član CIK-a iz Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje, sami Kurteši je rekao da su škole javni objekti u vlasništvu Kosova i da moraju biti dostupne za glasanje. 

"Mi smo vlasnici javnih objekata, to su javni objekti Republike Kosovo i stoga tražim da sve nadležne institucije ovde, kao i gradonačelnici opština, nalože otvaranje tih škola, u saradnji sa CIK-om i Kosvskom policijom", istakao je Kurteši.

Članovi CIK-a su optužili Srpsku listu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ometaju, kako su rekli, demokratske procese na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija