Politika

Vučić posle razgovora s O'Brajanom: Malo o čemu smo saglasni po pitanju KiM i Srebrenice, važno da se formira ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

09:17

Vučić posle razgovora s O'Brajanom: Malo o čemu smo saglasni po pitanju KiM i Srebrenice, važno da se formira ZSO
Vučić posle razgovora s O'Brajanom: Malo o čemu smo saglasni po pitanju KiM i Srebrenice, važno da se formira ZSO - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dve zemlje različiti.

"Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvan mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Predsednijk je dodao i da postoji dobra saradnja i sa komandantom KFOR-a Oskanom Ulutašem i kao i sa celim KFOR-om. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"U svemu drugom imamo različite stavove, kada je reč o Kosovu i o Srebrenici. Zahvalan sam gospodinu O'Brajanu što je rekao da je strahovito važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora da ispuni - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno", rekao je Vučić.

Dodao je da je, za razliku od Prištine, beograd sproveo sve ono na šta se obavezao Briselskim sporazumom, pa čak neke stvari iz Ohridskog sporazuma

"Njih ništa od svega toga nije interesovalo, ništa ih nije obavezivalo. Nametnuli su nove probleme srpskom stanovništvu poput ukidanja dinara i nas doveli u poziciju da mi predlažemo rešenje kako ćemo da isplaćujemo evre," rekao je Vučić.

Dodao je da se na KiM svakodnevno hapse i prebijaju Srbi.

"Suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo"

Predsednik je naveo i da je jedna od tema njegovog današnjeg sastanka sa O'Brajanom bila i rezolucija o Srebrenici i istakao da je posebno zabrinut zbog nje, jer zna šta to znači i kako će rezolucija da poremeti odnose u regionu.

"Kad Amerikapodigne dva prsta, ima 70 zemalja iza sebe"

Na pitanje novinara da li razgovori sa američkim zvaničnicima mogu da utiču na nameru Srbije da spreči usvajanje rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da će se Srbija snažno boriti. 

"Ja sve kažem u lice, ne kažem sve ono što sam u razgovoru imao sa O`Brajanom, ali sve što je važno za građane kažem u lice. Ne krijem koliko nam teško pada sve ovo što se dešava. Što se tiče borbe oko rezolucije, mi znamo da Amerika kada podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja iza sebe. Mi smo sami, i takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju rezolucije, koliko god možemo svom svojom snagom", rekao je predsednik.

"Ne zaboravite da je to doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine. Ne zaboravite da je to pitanje izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savetu bezbednosti, a ne Generalnoj skupštini. Ne zaboravite da je to pitanje pokrenuto, gle čuda, na jednu okruglu godišnjicu, veoma važnu, 29. godišnjicu, čuli ste da su 29. godišnjice obično najvažnije u svetu, e to je pokrenuto baš za 29. godišnjicu i nije to naravno upereno protiv Srba, već je to onako", rekao je on obraćajući se novinarima posle sastanka sa gostom iz Amerike.

Dodao je da, pošto mi nismo razumeli da nije upereno protiv Srba, suprostavićemo se u UN onoliko koliko možemo.

Vučić je istakao da je lično veoma srećan što je razgovarao sa gostom iz Amerike i naveo da od njega nije ništa tražio i ni za šta ga molio, jer kako je rekao, zna stavove Amerike.

"Nadam se da će neke mlađe generacije u Srbiji bolju politiku da vode, da imaju manje razočaranja nego što imam ja. A ono što je moja obaveza i kada budemo izgubili u Savetu Evrope i formalno izgubili u Ujedinjenim nacijama, gde ćemo suštinski da pobedimo, a oni će opet svojim lažima da objave da su pobedili, jeste da ćemo i tada morati da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije", naveo je Vučić.

Brojni ekonomski projekti

On je dodao da kada je ekonomija u pitanju zajedno sa SAD Srbija realizuje brojne projekte.

"Mi imamo velike ekonomske projekte. Američke kompanije nam grade auto-puteve. Američke kompanije će graditi neke od najvećih hidroenergetskih objekata u našoj zemlji. Američke kompanije investiraju sve više u našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da su to stvari koje pomeraju zemlju u napredak i koje mnogo znače.

Rekao je da ćemo morati da se borimo i za privredni rast, za bolji život naše dece u budućnosti i da idemo uzdignute glave, bez obzira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu. 

"I nema šta, moraćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere, i na Zapadu, i na Istoku, da se ponosimo daljim svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna. Ja sam imao sastanke sa više američkih kompanija prethodnih 15 dana, ona napreduje i verujem da će u budućnosti biti još bolja", istakao je Vučić.

O'Brajan: Kosovo je obećalo da će osnovati ZSO, to je od ključnog značaja

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan izjavio je da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O'Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo", naveo je O'Brajan.

On je povodom rezolucije o Srebrenici rekao da je kao advokat bio deo prvog pravnog tima koji je istraživao ubistva u toj oblasti. 

"Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Sećam se i toga da je najteži deo istrage bio kada su nam vojska RS i zvaničnici Srpske garantovali bezbednost. I tada i sada moramo da se suočimo sa istinom. I sada je tema kako SAD i Srbija da budu partneri", rekao je O'Brajan.

Prema nejgovim rečima, Vučić je glavni zagovornik da Srbija ima dobre odnose sa SAD i EU.      

Na pitanje o brzoj reakciji Stejt departmenta, NATO-a i drugih međunarodnih institucija na zadržavanje Albanaca od strane srpske policije i zašto izostaje reakcija na hapšenje Srba, na njihovo višemesečno zadržavanje i neretku upotrebu sile, O'Brajan je rekao da SAD kao predstavnici međunarodne zajednice treba da ispune svoja obećanja, a to znači da žele da vide da se prema ljudima u pritvoru dobro postupalo. 

"I mi ćemo se postarati da to tako bude, ali šire govoreći, naglašavam da ono što se tiče našeg partnerstva sa Srbijom, znači da stvari koje nas dele stvaraju utisak da stvari ne izgledaju dobro, a mi se nalazimo u trenutku fantastičnih mogućnosti i kada je u pitanju ekonomija", naveo je O'Brajan.

Komentari (0)

Srbija