Politika

Surlić: Prištinski referendum na severu KiM osmišljen da ne uspe

Komentari

Autor: RTS

21/04/2024

-

09:27

Surlić: Prištinski referendum na severu KiM osmišljen da ne uspe
Surlić: Prištinski referendum na severu KiM osmišljen da ne uspe - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da je prištinski referendum na Severu KiM, o smeni gradonačelnika četiri srpske opštine, osmišljen tako da ne uspe. Aljbin Kurti kupuje dodatno vreme, ističe Surlić.

Istovremene poruke zvaničnika SAD Džejmsa O‘Brajana i specijalnig izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da je formiranje ZSO prioritet, treba uzeti sa rezervom, rekao je docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić za RTS.

"Svi njihovi dosadašnji zahtevi nisu urodili plodom i Priština nije odgovorila ni na kakav međunarodni pritisak koji postoji već evidentno dve godine da se formira Zajednica srpskih opština, da je to nužnost, da je to izvesno, samo je pitanje dana… Mi smo imali prilike da čujemo i mnogo oštrije izjave predstavnika SAD, da će se ZSO formirati sa ili bez Prištine, odnosno onih koji imaju u svojim polugama izvršnu vlast. Ništa od toga se nije desilo na terenu“, ističe Surlić.

Dodaje da se kao veliki ustupak predstavlja to što bi Priština mogla da pošalje statut ZSO na proveru ustavnom sudu u Prištini i to pre ulaska u Savet Evrope, ali naglašava da je to daleko od cilja - da zajednica zaživi i omogući normalan život Srbima na KiM.

Govoreći o današnjem prištinskom referendumu na severu KiM o smeni gradonačelnika, Surlić je rekao da tu neće biti nikakvog ishoda, jer je cela procedura osmišljena tako da ne uspe.

"Obećanja koja su postavljena ispred međunarodne zajednice jesu da je dovoljno da srpska zajednica pokaže inicijativu, da potpiše peticiju, da se vidi zaista da će Srbi učestvovati na izborima i smeniti ove, možemo slobodno reći, nelegitimne gradonačelnike, ali taj zahtev za referendumom, preko 50 odsto i to birača čija zapravo brojka uopšte ne odgovara stvarnom stanju na terenu, uzmimo u obzir da je skoro 15 odsto Srba sa severa već napustilo Kosovo poslednje dve godine, to je jedna alarmantna činjenica koja nam govori da ta brojka sa biračkog spiska i za referendum je osmišljena tako da taj referendum i ne uspe i da se kupi dodatno vreme", rekao je Surlić.

Biračka mesta na kojima će se održati glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, otvorena su jutros u sedam sati. Trebalo bi da bude otvoreno 39 biračkih mesta.

Pravo glasa ima, a osnovu odluke Centralne izborne komisije 46.556 birača. U Leposaviću biračko pravo ima 13.674 građana, a u Severnoj Mitrovici,  18.796, Zubinom Potoku 6.877, a u Zvečanu 7.209 birača. Za glasanje je odštampano 40.000 biračkih listića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija