Politika

Bez incidenata i skoro bez glasača završen referendum za opoziv gradonačelnika na severu KiM, glasalo samo 253 birača

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2024

-

20:16

Bez incidenata i skoro bez glasača završen referendum za opoziv gradonačelnika na severu KiM, glasalo samo 253 birača
Bez incidenata i skoro bez glasača završen referendum za opoziv gradonačelnika na severu KiM, glasalo samo 253 birača - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Bez incidenata, ali skoro i bez glasača, završeno je glasanje za opoziv gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova. Na glasanju se "ZA", nije izjasnilo potrebnih 50 odsto plus jedan birač, da bi došlo do smene predsednika opština, glasalo je samo 253 birača. U Severnoj Mitrovici glasalo je 111 osoba (0.59%), Zvečanu nijedna (0%), Leposaviću 124 (0,91%), a u Zubinom Potoku je glasalo 18 birača (0.26%).

U opštinama Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić ostaju albanski gradonačelnici, izabrani u aprilu prošle godine na izborima, na kojima je izlaznost bila samo 3,5 posto i koje su Srbi bojkotovali.

Današnja dešavanja na severu KiM mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

Glasačka mesta su otvorena na vreme, u sedam časova, a zatvorena u 19 sati. Glasačke centre, kojih je bilo 39, obezbeđivala je Kosovska policija, a bezbednost su nadgledali pripadnici KFOR-a i Euleksa. Pripadnici policije, ali i specijalne policije, bili su prisutni i u samim opštinskim zgradama gde se odvijalo glasanje, u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Na čelu opštinskih izbornih komisija bili su ljudi iz opština sa juga, većinu članova biračkih odbora i  izbornih komisija su činili Albanci, od kojih, takođe većina, nije govorila srpski jezik. Primećene su I nepravilnosti da su članovi pojedinih biračkih odbora bili i zaposleni u opštinskim službama, ali i  lokalni odbornici i opštinski zvaničnici, što je u suprotnosti sa izbornim zakonom Kosova.

Na samim biračkim mestima su instalirane kamere, što je prvi put u nekom izbornom procesu na Kosovu.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

Pojedina biračka mesta su obišli i ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići koji je izjavio da je za opstrukciju procesa glasanja kriva Srpska lista koja želi, kako je istakao, da rukovodi političkim opredeljenjima Srba na Kosovu, a ustvari se, po njegovim rečima, bori samo za svoje lične interese.

"Lista Srpska želi da ima monopol nad politikom Srba na Kosovu. Oni institucije vide samo za sebe i svoju korist, a ne za građane. Oni i dalje imaju mesta rezervisana za srpsku zajednicu u Skupštini, gde ne predstavljaju interese građana, već samo primaju skupštinske plate", rekao je Krasnići.

I nemački ambasador Jorn Rode je obišao birački centar u Zubinom Potiku, a francuski Oivije Gero, jedno biračko mesto u Severnoj Mitrovici, ali nisu želeli da daju  izjave za medije. Ranije su ambasadori Kvinte izrazili žaljenje zbog poziva srpskih političkih partija da Srbi bojkotuju glasanje.

Više posmatrača nego birača

Izbore je nadgledao 401 posmatrač, predstavnici brojnih domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva, OEBS i Evropske unije.

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila uoči glasanja da pravo glasa na severu Kosova ima 46.556 građana što, kako smatraju politički pedstavnici Srba, ne odgovara realnom stanju na terenu, jer ukupno građana u četiri opštine na severu ima oko 50.000. To je jedan od razloga bojkota glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Ostali su, loša bezbednosna situacija i neformiranje Zajednice srpskih opština, ali i postavljanje kamera na biračkim mestima.

Ukoliko budu želeli, građani mogu da ponovo pokrenu procedure za smenu gradonačelnika tek za godinu dana, kada se očekuju i redovni lokalni izbori na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija