Politika

Ketrin Ešton: Bila sam optimistična kada smo potpisali Briselski sporazum, ZSO bila ono što su obe strane izabrale

Komentari

Autor: Kosovo online

19/04/2024

-

19:24

Ketrin Ešton: Bila sam optimistična kada smo potpisali Briselski sporazum, ZSO bila ono što su obe strane izabrale
Ketrin Ešton - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton, u čijem je prisustvu potpisan Briselski sporazum 2013. godine, izjavila je za Kosovo onlajn da je tada postavila pitanje kako će se osigurati da Srbi na severu Kosova uspostave odnose sa Prištinom, na šta je odgovor zapravo bila ideja Zajednice srpskih opština. Ipak, Zajedinice srpskih opština nema već 11 godina, a Ešton se priseća da je ZSO bila ono što su obe strane izabrale da urade.

"Nisam ja pisala Briselski sporazum. Ja sam ga otkucala, ali ga nisam pisala. To je je dokument Srbije i Kosova i način na koji su izabrali da napreduju", rekla je Ešton na 11. godišnjicu od potpisivanja tog dokumenta.

Kako je navela, tada je postavila pitanje - kako će se osigurati da se srpsko stanovništvo na severu oseća posebno u odnosu sa Prištinom i da ima svoj glasa, kada "Beograd bude povukao svoje pristustvo na severu".

"Način da odgovore na to pitanje, sa obe strane, došao je sa idejom Zajednice srpskih opština. Sada treba da se prisete originalnog pitanja i kako su tada rešili da napreduju", navela je Ešton.

Kaže da je tada, kada je dogovorila Briselski sporazum bila veoma optimistična, jer je bila uverena da je to bio prodor i pravi trenutak, a optimista je i dalje, jer želi da vidi u Evropskoj uniji i Beograd i Prištinu.

"Ali, tokom proteklih godina videla sam i pogoršanje situacije i odnosa. Mnoge stvari koje je trebalo da urade, koje su obećali da će uraditi – nisu urađene. Nadam se da ćemo narednih meseci i godina videti iskrenu želju da se reši pitanje. EU je posvećena ovim zemljama", rekla je Ešton.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija