Politika

Poslanici izglasali Izmene i dopune zakona: Omogućeno održavanje mnogih lokalnih izbora istovremeno sa beogradskim

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/04/2024

-

09:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima koje omogućavaju da se lokalni izbori u mnogim lokalnim samoupravama održe 2. juna, istovremeno sa beogradskim izborima koji su već raspisani za taj datum. To je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima koji su vođeni između vlasti i opozciije. 

Za izmene i dopune zakona glasalo je 165 narodnih poslanika, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 poslanika koji su bili prisutni u sali nije glasalo.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

Rasprava koja je trajala 11 sati protekla je mirno i poslanici su uglavnom govorili o izborima i razgovorima koji su vođeni između vlasti i opozicije, na inicijativu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, o preporukama ODIHR-a i zahtevima opozicije koji su se ticali poboljšanja izbornih uslova.

Poslanici vladajuće koalicije su istakli da su oni pokazali dobru volju i suštinsku želju za dijalogom, ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

Stranke opozicije, Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA koje, kako su najavile, neće izaći na izbore 2. juna, poručili su na sednici da za njih to "nisu izbori", dok su poslanici Narodnog pokreta Srbije, DS, Zeleno-levog fronta, Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta slobodnih građana najavili da će nastupiti na izborima pod sloganom "Biram borbu".

Aleksić: Žao mi je što neke kolege nisu želele da nastavimo da se borimo zajedno

Šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da će se šest opozicionih političkih organizacija izaći na beogradske izbore i lokalne izbore u Srbiji na listi pod sloganom "Biram borbu". Aleksić je istakao da će Skupština Srbije usvojiti zakon koji je opozicija inicirala, a koji će omogućiti da se održe svi izbori u isto vreme.

"Imaćemo sastanak za formiranje komisije za birački spisak i za medije... U narednim danima ćemo da finiširamo razgovore u vezi ovog našeg bloka. Razgovaraćemo sa još nekim akterima. Žao mi je što neke kolege nisu želele da nastavimo da se borimo zajedno", rekao je Aleksić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović dodao je na konferenciji da su tu ljudi koji su odlučili da se ne povlače pred SNS.

"Svesni smo da izborni uslovi nisu bili dobri, a ni da danas nisu dobri", rekao je Lazović i dodao da mu nije jasna nečija odluka da se bojkotuju samo izbori samo u Beogradu, a ne u ostatku Srbije. 

Buduću koaliciju činiće Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije.

Orlić: Pokazali smo dobru volju da bi svi izašli na izbore

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je na konferenciji za medije da je vladajuća koalicija pokazala dobru volju i suštinsku želju za dijalogom ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Danas održavamo sednicu Skupštine na kojoj ćemo da usvojimo veoma jednostavne izmene zakona koje će da omoguće da se lokalni izbori održe 2. juna u skladu sa onim što su tražile partije bivšeg režima tokom prethodnih meseci. Dakle, u skladu sa onim zahtevima koje su sami formulisali, onako kako su ih oni saopštili", rekao je Orlić na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Kako je rekao, svima je potpuno jasno da su na taj način pokazali ne samo dobru volju i suštinsku spremnost na dijalog, nego da je priča o pruženoj ruci o kojoj su govorili predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, kao i cela njihova poslanička grupa zaista bila iskrena.

"Uložili smo ogromnu energiju da dođemo do nekog rešenja koje će učiniti da na izborima učestvuju svi, baš onako kako su to sami i želeli. I to je prva važna stvar koju smo pokazali predlogom koje je potpisala ne samo naša poslanička grupa, nego i brojne druge poslaničke grupe u Narodnoj skupštini, uključujući i više grupa koje sebe nazivaju opozicijom. Čini mi se dvotrećinska većina narodnih poslanika stoji iza ovog predloga", rekao je Orlić.

Kako je juče protekla rasprava o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima u Skupštini Srbije pročitajte u blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija