Politika

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, ostaje još jedan korak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2024

-

13:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Evropskom parlamentu izglasali su viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša na Kosovu koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. U EP je danas 406 poslanika glasalo za, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano.

Evropski parlament

 

Nakon glasanja u EP, poslednju reč o ovom predlogu trebalo bi da daju ministri Saveta EU. Ambasadori država članica EU ranije ovog meseca saglasili su se sa predlogom EP i Saveta EU o izmenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

Prethodno je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec. Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec: Pozitivna poruka

Matijaž Nemec je danas posle glasanja izjavio da je to "pobeda za politiku". 

"Našli smo rešenje za jedno pitanje koje je bilo otovoreno za oko 18.000 ljudi, za većinu Srba sa Kosova. To je nešto pozitivno, pozitivna poruka koja može da dođe na Kosovo i u Srbiju", poručio je Nemec.

Ističe da je sada na ministrima iz Saveta EU da o tome odluče što je pre moguće. 

"Mislim da će biti odluka da se ovo implementira početkom leta i da će stvari ići brzo. Mi smo sa našim delom završili, čekamo Savet EU da odluči", naveo je Nemec.

Upitan kada bi tačno odluka mogla da stupi na snagu, odgovorio je: "Ne mogu da kažem sto odsto, mislim da će biti na kraju juna ili početkom jula".

Komentari (0)

Srbija