Politika

Stejt department: Rezolucija o genocidu u Srebrenici vodi region ka stazi pomirenja

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

08:47

Stejt department: Rezolucija o genocidu u Srebrenici vodi region ka stazi pomirenja
Stejt department: Rezolucija o genocidu u Srebrenici vodi region ka stazi pomirenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD sponzorišu predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, pošto ''komemoracija istorijskih istina'' i ''prihvatanje činjenica'' pokreću region ka stazi pomirenja, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

''Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida'', navodi se u odgovoru Stejt departmenta na pitanje Glasa Amerike o predlogu rezolucije.

Dodaje se da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi, kao i da su SAD podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će one zemlje koje budu podnosile rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, uz više moći i novca nego što može da se zamisli, imati ozbiljnog protivnika u "maloj zemlji" koja se drznula da brani istinu.

On je novinarima, nakon sastanaka u UN, rekao da je Srbija pokazala da žali zbog tog tragičnog događaja i da se zalaže da se počinioci zločina kazne, ali da se ne slaže da se na narod stavlja pečat.

"Nemojte da donosite kolektivnu presudu, to neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama. E sad, za nas u Srbiji, ako bi neko rekao niste ni pomenuti, pa nismo, ali svi znamo u čemu ja reč. I svi znamo kako će se to zlupotrebljavati u budućnosti. Druga naša obaveza je da branimo integritet srpskog naroda, ne vređajući pritom nikoga drugog i ne čineći ništa loše protiv bilo koga drugoga", rekao je Vučić.

Rekao je da je u Njujorku imao razgovor sa velikim brojem zvaničnika afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja, kao i da su predstavnici stranih zemalja na prijemu koji smo organizovali dobili naš non-pejper i obrazloženje.

"Sastao sam se danas sa trojicom predsednika, jednim premijerom afričkih zemalja, telefonski u zoom konferencijskom formatu. Imali smo ovde velika dva sastanka i ponosan sam na izuzetno prisustvo ljudi iz Afrike, bili su predstavnici 22 zemlje, pri tome ja sam razgovarao sa još trojicom lidera, tako da je bilo 25 afričkih zemalja, što je negde oko 48 odsto ukupnog broja afričkih zemalja", rekao je Vučić novinarima.

Više o poseti Vučića Njujorku pročitajte u posebnoj vesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija