Politika

Šesta runda dijaloga o pitanju dinara: U Briselu završen sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine s Lajčakom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/04/2024

-

07:46 >> 18:23

Šesta runda dijaloga o pitanju dinara: U Briselu završen sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine s Lajčakom
Šesta runda dijaloga o pitanju dinara: U Briselu završen sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine s Lajčakom - Copyright Euronews/Vladislav Ćup/TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu su danas održani razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojima je glavna tema bila odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM. Na trojnem sastanku učestvovali su glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi, i predstavnik EU Miroslav Lajčak. 

Prinskrin/Tanjug video

 

Lajčak je ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama" ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Tanjug/STA/Katja Kodba

 

"Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje. 

"Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja", istakao je tada Petković.

On je dodao da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Srbije na KiM. 

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio "beskoristan" i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija