Politika

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima: DS, SSP, SRCE i NADA ne prisustvuju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/04/2024

-

13:51

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima: DS, SSP, SRCE i NADA ne prisustvuju
Euronews - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

Na sastanak su došli poslanici SNS, SPS, PUPS, JS, SVM, SDPS, a iz opozicije Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Mi - glas iz naroda.

Euronews

 

Sastanku se nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke, kao ni predstavnici stranaka koje su najavile da neće izaći na izbore - Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicije NADA.

Sastanku prisustvuju i predstavnici CeSID-a, CRTA i Transparentnosti Srbija.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave. Lokalni izbori biće održani na isti dan kao i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inicijativu Brnabić.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana – 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija