Politika

Skupština izglasala novu Vladu Srbije, premijer Vučević i ministri polažili zakletvu, svečanosti prisustvovao Vučić

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

02/05/2024

-

09:16

Skupština izglasala novu Vladu Srbije, premijer Vučević i ministri polažili zakletvu, svečanosti prisustvovao Vučić
Skupština izglasala novu Vladu Srbije, premijer Vučević i ministri polažili zakletvu, svečanosti prisustvovao Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije izabrala je večeras novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem. Za novu vladu glasalo je 152 od 213 prisutnih poslanika, 61 je bio protiv.

Uzdržanih nije bilo, a odsutno je bilo 37 poslanika.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja. Nova vlada ima trećinu novih imena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije koju je predvodila Ana Brnabić.

Članovi nove Vlade Srbije, na čelu sa predsednikom Vučevićem, položili su danas svečanu zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo njihov četvorogodišnji mandat, a polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Tekst zakletve koju su položili članovi nove Vlade Srbije položili pred poslanicima glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savessno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganju zakletve prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, Vojske Srbije, pravosuđa i drugi gosti.

Vlada Srbije održaće večeras prvu sednicu u novom mandatu, nakon što je izglasana u Skupštini Srbije, a sednica je zakazana za 19.15 časova.

Poslanici su sinoć završili rad oko 21.30 časova, a tokom rasprave svoju podršku za izbor vlade su najavili poslaničke grupe vladajuće koalicije - JS, PUPS, SVM, SDPS, dok je opozicija kritikovala predloženi sastav vlade.

Raspravu je drugog dana sednice započela šefica poslaničke grupe SPS Snežana Paunović koja je najavila da će ta stranka podržati izbor nove Vlade Srbije. Ona je istakla da u ekspozeu za sastav Vlade Srbije "nema ničega što bi neko mogao da kritikuje, pa je kritikovan on lično". Kako je rekla, prema njenom ukusu, u Vladi je bilo mesta za više žena, te istakla da je SPS dao Slavicu Đukić Dejanović za ministra prosvete.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Predsednik Narodne partije Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da je nova vlada Srbije rekorder po broju ministara, a da je u ekspozeu mandatara za njen sastav Miloša Vučevića borba protiv kriminala i korupcije na poslednjem mestu.

On je rekao da je ovo koaliciona Vlada "Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice (JUL) i radikala izmiksovana sa preletačima" i da su pokupili "najgore ljude iz svih stranaka".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Vučević je poručio Aleksiću da je Vlada Srbije 2000. godine imala 36 ministara, a vlada Zorana Đinđića sedam potpredsednika, dok je 2008. Vlada imala 29 ministarstava.

"Ja sam siguran da kralj Aleksandar nije ni mislio da će neko ko je srpskog imena i prezimena spaliti ovu Skupštinu", rekao je Vučević odgovarajući na to da onaj ko je gradio Skupštinu nije predvideo ovoliku vladu.

On je Aleksiću poručio da je on preletač i da se 2016. nudio da bude u Vladi i pregovarao da bude ministar poljoprivrede.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas u Skupštini Srbije da su sve vlade od 2012. godine "vlade Aleksandra Vučića" i da su sve nebitne, pa tako i ova.
"Samo neko koga baš briga za Srbiju može Milošu Vučeviću da da spisak s ovim ljudima da oni čine Vladu Srbije", rekao je Đilas.

On je istakao da Vlada neće uraditi ništa za poljorivrednike, niti za energetski sektor, da će biti još crnje i da u Vladi treba da budu predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić ocenila je da je to bilo "20 minuta Đilasove taštine i ličnih uvreda". Potom su se oglasili i drugi poslanici vlasti za koje je Đilas rekao da su ga "vređali".

Đilasu je odgovorio i mandatar Miloš Vučević koji je rekao da predsednik SSP pokušava da obesmisli sve što su planovi Vlade, da se bavi pretpostavkama i nagađanjem, kao i da se bavi prošlim vremenima.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov rekao je da je važno da nova vlada nastavi politiku koju je definisao predsednik Aleksandar Vučić koja, kako je rekao, danas u celom svetu Srbiju čini poštovanom zemljom. Jovanov je primetio da će ovo biti vlada kontinuiteta i da će zato imati podršku te poslaničke grupe.

S druge strane, poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj istakao je da ta partija neće podržati vladu Miloša Vučevića i da ova vlada neće biti legalna i legitimna. On je istakao da Vlada neće biti legalna i legitimna, jer skupštinska većina nije odraz realne političke volje građana i "jer su izbori pokradeni".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

U međuvremenu, poslanici Ekološkog ustanka tražili su danas da se utvrdi ko su ljudi koji sede na skupštinskoj galeriji tokom rasprave, a nakon istupanja iz klupe šefa te poslaničke grupe Aleksandra Jovanvića Ćute, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić mu je izrekla drugu opomenu na sednici i rekla mu da posle treće opomene sledi oduzimanje reči.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

U nastakvu rasprave narodni poslanik iz Jedinstvene Srbije Nenad Filipović rekao je da će ova partija podržati predlog za sastav nove vlade. Istakao je da je prethodna vlada uradila mnogo toga i za jug Srbije i da očekuje da će biti urađen stari put Leksovac-Vranje, i da će se nastaviti sa ulaganjima u Jablanički i Toplički okrug.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije i da je ova Vlada za godinu i po dana sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije. Đerlek je ukazao na problem neravnomerne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama u opštinama u kojima žive i istakao da je potrebno okrenuti novu stranicu u toj oblasti, jer će to "vratiti poverenje u državu u ovim osetljivim okolnostima".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Poslanik Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) Edis Durgutović je rekao da će buduća vlada dobiti njihovu podršku. On je rekao da je ekspoze bio veoma sadržajan i izrazio uverenje da će Vučevićev mandat biti na korist svih građana.

Poslanik "Mi- glas iz naroda" Dragan Stanojević pozdravio je uvođenje vojnog roka, dok je narodna poslanica SPS Dunja Simonović Bratić rekla je da je ova stranka dala najbolje ljude za buduće ministre u Vladi. Dodala je da su pred budućim ministrom spoljnih poslova veliki izazovi.

Međutim, narodni poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj naveo je da ta partija neće podržati vladu Miloša Vučevića, jer, kako je rekao, u ekspozeu se ne pominje decentralizacija i ne rešavaju problemi Bošnjaka koji žive u najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Fonet/Milica Vučković

 

Inače, predsednica parlamenta Ana Brnabić saopštila je da će Skupština Srbije raditi danas i posle 18 sati zbog potrebe da se što pre izabere Vlada Srbije.

Kada se završi rasprava uslediće glasanje i polaganje zakletve nove vlade, čime počinje da teče njen mandat.

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

Podsetimo, mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je juče ekspoze i sastav vlade, a poručio je da će ovo biti vlada kontinuiteta, da će članstvo Srbije u EU biti i dalje spoljnopolitički prioritet, te da će najveći izazov biti očuvanje suvereniteta i celovitosti, odnosno borba za KiM.

On je najavio mogućnost vraćanja vojnog roka i istakao potrebu za saradnjom u regionu, kao i povećanje davanja porodicama koje dobiju decu, ali i izgradnju infrastrukture.

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

Jučerašnji dan obeležilo je i to što je tokom govora mandatara Vučevića, kada je čitao deo o borbi protiv kriminala i korupcije, poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković ustao iz poslaničke klupe, prišao mandataru i pokazivao mu fotografiju, nakon čega ga je predsednica Skupštine udaljila sa sednice.

Ko će biti članovi nove vlade?

Vučević je predložio da Siniša Mali bude prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin potpredsednik vlade, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede i vodoprivrede, Adrijana Mesarović ministar privrede.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović, ministar pravde, Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar spoljnih poslova.

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić, ministar sporta, Nikola Selaković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja.

Ministri bez portfelja - Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura.

 

Komentari (0)

Srbija