Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske trupe napreduju u oblasti Harkova, Zelenski otkazao putovanja u inostranstvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guradian, BBC

15/05/2024

-

07:35

RAT U UKRAJINI Ruske trupe napreduju u oblasti Harkova, Zelenski otkazao putovanja u inostranstvo
RAT U UKRAJINI Ruske trupe napreduju u oblasti Harkova, Zelenski otkazao putovanja u inostranstvo - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 811. dan. Ruske trupe nastavile su napredovanje u oblasti Harkova na severu Ukrajine gde su zauzele grad Buhruvatku. U pokušaju da zaustavi ruske napade, Kijev je najavio smenu komandanta koji nadgleda severoistočnu liniju fronta u Harkovu i prebacivanje vojske u oblast Harkova kako bi pokušao da zaustavi napredovanje Rusije. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da situacija u Donjeckoj i Harkovskoj oblasti teška, ali pod kontrolom. Trenutno je, kaže, Harkovski pravac ojačan, a ukrajinski vojnici uništavaju osvajače. U ruskom udaru na višespratnicu u ukrajinskom Harkovu povređeno je 20 ljudi, među kojima je troje dece, saopštili su zvaničnici.

    Ključni događaji:

  • Požar na naftnom skladištu u Belgorodu posle ukrajinskog udara
  • Sinegubov: Sedam vazdušnih udara na Harkov, 20 ranjenih, među njima troje dece
  • Blinken: Rusija mora da plati za ono što je Putin uništio u Ukrajini
  • Makron i Zelenski o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini
  • Tusk: Poljska izdvaja dodatnih 23 miliona evra za bezbednost zbog ruske pretnje
  • Zelenski: Harkovski pravac je ojačan, situacija je teška, ali pod kontrolom

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                          Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.55 Ambasadori EU saglasni da još četiri ruska medija stave na listu sankcionisanih

Ambasadori EU danas su se saglasili u načelu da četiri ruska medija dodaju na listu sankcija EU zbog, kako kažu, širenja propagande, potvrdila je na svom Iks nalogu komesarka EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

"Na listu sankcionisanih dodate su četiri propagandne mreže povezane sa Kremljom: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Ruska gazeta", objavila je Jurova i dodala da je takođe zabranjeno rusko finansiranje evropskih medija, nevladinih organizacija i političkih stranaka, prenosi Rojters.

18.23 Blinken: Sastanak Zelenskog i Bajdena moguć u narednim nedeljama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mogao bi "u narednim nedeljama" da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom prilikom potpisivanja bilateralnog bezbednosnog sporazuma, izjavio je danas u Kijevu američki državni sekretar Entoni Blinken.

Tokom zajedničkog brifinga za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Blinken je rekao da su uslovi bilateralnog sporazuma "skoro odobreni", a Kuleba je dodao da je između Zelenskog i Bajdena uspostavljen "dijalog poverenja", prenosi Kijev Indipendent.

12.55 SBU uhapsila šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjeckoj oblasti

Ukrajinska policija uhapsila je petoricu muškaraca i jednu ženu koji su optuženi da su pomogli ruskim snagama da usmere raketni napad na stambenu zgradu u kojoj je poginulo deset ljudi i povređeno više od 80, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Šestoro osumnjičenih su optuženi za izdaju i suočavaju se sa doživotnim zatvorom.

U objavi na svom Telegram kanalu, SBU je saopštila da su navodni ruski agenti pomogli u koordinaciji dvostrukog udara na grad Pokrovsk, u Donjeckoj oblasti, u avgustu prošle godine, prenosi "Kyiv independent".

U tom napadu je ubijeno deset ljudi, uključujući nekoliko spasilaca koji su pomagali povređenima nakon prvog udara, a koji su nastradali u drugom raketnom udaru 40 minuta kasnije.

SBU je saopštila da je njih šestoro takođe pomoglo u gađanju ukrajinskih snaga u pravcu Avdijevke.

Iz ukrajinske agencije je dodato da su svi osumnjičeni regrutovani preko Telegram kanala na kojima su postavljali antiukrajinski sadržaj.

Iako su delovali odvojeno, SBU je saopštila da je sve njihove akcije koordinisao rukovodilac ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koji je identifikovan.

12.00 Zelenski otkazao putovanja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odložio je sve predstojeće inostrane posete, izjavio je danas njegov sekretar za štampu Sergij Nikiforov, u trenutku dok je u toku ruska ofanziva na region Harkova.

"Volodimir Zelenski je naložio da se svi međunarodni događaji zakazani za naredne dane odlože i da se usaglase novi datumi", naveo je Nikiforov na Fejsbuku. Zelenski je prethodno otkazao posetu Madridu, koja je trebalo da se realizuje kasnije ove nedelje, tokom koje je trebalo da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom VI, saopšteno je iz španske kraljevske palate.

Diplomatski izvori su istakli da je otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja suočena sa ruskom ofanzivom posle više od dve godine rata, prenela je agencija EFE.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

10.23 Blumberg: SAD razmatraju prebacivanje drugog sistema Patriot u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države razmatraju prebacivanje još jednog sistema Patriot u Ukrajinu, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa ovim pitanjem. Sistem uključuje radare i kontrolne stanice, raketne bacače i vozila za podršku. Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je u utorak prenos još jednog kompleksa Patriot u Ukrajinu. Ranije su zapadni mediji pisali da Ukrajina u poslednje vreme obara manje ruskih projektila.

10.12 Požar na naftnom skladištu u Belgorodu posle ukrajinskog udara

Požare na skladištu nafte i trafostanici u ruskim oblastima Belgorod i Lipeck izazvale su bespilotne letelice koje je lansirala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU). U napadu je oštećeno naftno skladište Oskolneftesnab u blizini grada Starog Oskola u ruskoj oblasti Belgorod i trafostanica Jeleckaja u Lipeckoj oblasti, prenosi Rojters, pozivajući se na ukrajinski obaveštajni izvor.

"Ruska industrija koja je uključena u vođenje rata sa Ukrajinom ostaće legitimna meta za SBU. Mere za podrivanje vojnog potencijala neprijatelja će se nastaviti", rekao je obaveštajni izvor.

09.48 Zakon o mobilizaciji obavezuje ukrajinska preduzeća da uruče pozive zaposlenima

Prema novom zakonu o mobilizaciji, ukrajinska preduzeća će morati ne samo da vode vojnu evidenciju, već i da obezbede da se sudski pozivi uruče zaposlenima, objavljeno je u Sudsko pravnom listu.

Zakonom, koji stupa na snagu 18. maja, biće uveden koncept "obaveštenja".

"Preduzeća, ustanove i organizacije biće obavezne ne samo da vode vojnu evidenciju obveznika služenja vojnog roka (procedura je takođe propisana zakonom), već i da obezbede njihovo obaveštavanje, što uključuje i uručenje poziva", navodi se u saopštenju i precizira da će na zahtev Teritorijalnog centra za regrutaciju, preduzeća morati da obaveste zaposlene o pozivu i obezbede njihov blagovremeni dolazak, prenosi ukrajinski portal Strana.ua.

Preduzeća su u obavezi i da dostavljaju TCC-u godišnje spiskove svojih zaposlenih koji podležu vojnoj registraciji, kao i obaveštenje o zapošljavanju ili otpuštanju vojnih obveznika u roku od nedelju dana.

Za kršenje ovih pravila, preduzeća će biti kažnjena do 59,5 hiljada grivna (oko 1.400 evra).

Tanjug/AP

 

09.11 Zaharova: Blinken je došao u Kijev da se ruga i ruga Ukrajincima

Poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu i njegov nastup u jednom od lokala u ukrajinskoj prestonici izgledaju kao da je američki zvaničnik došao da se ruga i podsmeva ukrajinskom narodu, za čije trenutno stanje SAD snose krivicu, ocenila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za radio Sputnjik.

"Ja bih lično sugerisala da su sve ove pesme sa gitarom, ova opscenost u načinu iznošenja informacija od samog Blinkena, ovaj prezir, ova apsolutna arogancija, ovaj stalni cinizam... Imam osećaj: možda je to namerno? Ili se ovo možda smišljeno radi na ovaj način? A možda je u pitanju đavolski ples na ukrajinskim kostima američkih mentora Zelenskog", istakla je Zaharova, prenosi RIA Novosti. 

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

08.45 Poslanik Vrhovne rade optužio Olega Sinegubova za krađu vojnih sredstava

Poslanik ukajinske Vrhovne rade Aleksandar Dubinski optužio je načelnika Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Olega Sinegubova za krađu novca izdvojenog za izgradnju vojnih utvrđenja.
Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je 23. aprila da je vlada od početka godine izdvojila skoro milijardu dolara za izgradnju utvrđenja, prenosi RIA Novosti.

''Kako se ispostavilo, u oblasti Harkov, guverner je uručio milionske ugovore za izgradnju utvrđenja kompanijama koje ranije nisu dobile nijedan tender zonu fronta, gde je postojala direktna pretnja invazije, što se i dogodilo", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Dubinskog.

07.37 Ruske snage udbile ukrajinski napad iznad Krima, oboreno 10 balističkih raketa

Ruske vazduhoplovne snage su u toku odbile vazdušni napad Ukrajine na Sevastopolj, a ruski sistemi PVO su iznad Krima oborili 10 balističkih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

''Protekle noći, broj pokušaja kijevskog režima da izvrši terorističke napade korišćenjem američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS, francuskih vođenih bombi HAMMER, američkih antiradarskih raketa HARM, raketa velikog kalibra i bespilotnih letelica tipa avion zaustavljeni su ciljevi na teritoriji Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Dodato je snage PVO oborile su 17 ukrajinskih dronova i 2 granate MLRS na nebu iznad Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, prenosi RIA Novosti. Guverner Sevastopolja Mihail Razvozžajev je izvestio da su snage protivvazdušne odbrane oborile nekoliko ukrajinskih projektila iznad voda u blizini grada i u oblasti aerodroma Belbek. Sevastopoljski spasioci ugasili su požar koji je nastao nakon pada raketa u rejonu sela Poljuško, ali nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi.

Krhotine su pale i na području Fedorovske ulice, ali nije bilo žrtava. Prema rečima guvernera Belgoroda Vjačeslava Gladkova, tokom odbijanja vazdušnog napada na Belgorod u selu Dubovoe, zapalila se privatna stambena zgrada usled direktnog pogotka granate. U napadu su povređene dve osobe, tvrdi guverner. Ruska agencija navodi da je ukrajinsko granatiranje centralnih i pograničnih regione Rusije, postalo učestalo, ali da ruske vazduhoplovne snage redovno odbijaju napade.

07.20 Kraljevska palata: Zelenski otkazao posetu Madridu u petak

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao je posetu Madridu kasnije ove nedelje gde je trebalo da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom VI, saopšteno je iz kraljevske palate.

Diplomatski izvori su istakli da je otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja suočena sa ruskom ofanzivom posle više od dve godine rata, prenosi agencija EFE.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

07.12 Ruske snage udbile ukrajinski napad iznad Krima, oboreno 10 balističkih raketa

Ruske vazduhoplovne snage su u toku odbile vazdušni napad Ukrajine na Sevastopolj, a ruski sistemi PVO su iznad Krima oborili 10 balističkih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

''Protekle noći, broj pokušaja kijevskog režima da izvrši terorističke napade korišćenjem američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS, francuskih vođenih bombi HAMMER, američkih antiradarskih raketa HARM, raketa velikog kalibra i bespilotnih letelica tipa avion zaustavljeni su ciljevi na teritoriji Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

07.05 Guverner: Ukrajinski dronovi napali skladište goriva u Rostovskoj oblasti

U napadu ukrajinskih dronova na skladište goriva u ruskoj Rostovskoj oblasti došlo je do dve ekspolozije, ali nije bilo povređenih, rekao je guverner regiona Vasilij Golubjov.

''Jutros, kao rezultat pada 2 bespilotne letelice, dogodile su se dve eksplozije na skladištu goriva u Proletarskom okrugu, nije bilo žrtava“, napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

06.50 Sinegubov: Sedam vazdušnih udara na Harkov, 20 ranjenih, među njima troje dece

Ruske snage su izvršile sedam vazdušnih udara na Harkov, a broj ranjenih je već dostigao 20 ljudi, među kojima i troje dece, saopštio je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov na Fejsbuku.

"Tokom kopnenih borbi u pravcu Harkova, neprijatelj ne prestaje da pokušava da teroriše civilno stanovništvo regionalnog centra. Neprijatelj je danas, usred bela dana, izveo sedam vazdušnih udara na stambeni sektor Harkova", napisao je Sinegubov, prenosi Ukrinform.

06.45 Blinken: Rusija mora da plati za ono što je Putin uništio u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je tokom posete Kijevu da je ruski predsednik Vladimir Putin uništio Ukrajinu i stoga Rusija treba i mora da plati obnovu.

Prema njegovim rečima, SAD nameravaju da iskoriste svoju moć i upotrebe rusku imovinu (za obnovu Ukrajine), prenosi Rojters.

06.35 Makron i Zelenski o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini

Francuska će isporučiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima i nedeljama, navodi se u saopštenju Jelisejske palate, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

"Predsednik Makron je ponovio rešenost Francuske da pruži svu neophodnu podršku.

Takođe je bio u mogućnosti da iznese detalje o isporukama za naredne dane i nedelje u znak podrške ukrajinskim vojnim naporima“, navodi se u saopštenju.

06.20 Budanov: Situacija u Harkovu kreće se ka stabilizaciji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije rekao je da se situacija u regionu Harkova kreće ka stabilizaciji, ali da bi Rusija mogla poslati još rezervi u narednim danima, prenosi BBC.

"Ruska vojska je takođe stacionirala male jurišne jedinice u blizini severne ukrajinske oblasti Sumi", istakao je Kirilo Budanov u izjavi za televiziju.

AP Photo/Andrii Marienko

 

06.05 Tusk: Poljska izdvaja dodatnih 23 miliona evra za bezbednost zbog ruske pretnje

Poljska će izdvojiti dodatnih 100 miliona zlota (oko 23,41 miliona evra) za jačanje unutrašnje bezbednosti obaveštajne službe zbog ruske pretnje, rekao je juče premijer te zemlje Donald Tusk. Varšava tvrdi da se nalazi na meti ruskih obaveštajnih službi zbog poljske uloge distributivnog centra za snabdevanje oružje Ukrajini.

 

Komentari (0)

Evropa