Politika

Vučević izneo plan rada nove vlade u Skupštini Srbije: "Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/05/2024

-

12:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine Srbije o izboru nove vlade, za koju je planirano da ima 25 ministarstava i 31 člana, počela je danas u podne. Mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević više od tri sata iznosio je plan rada u narednom periodu i predložio njen sastav, a došlo je i do incidenta kada je poslanik opozicije Borislav Novaković izašao ispred govornice, noseći sliku u ruci i protestujući. Njemu je potom izrečena opomena.

Vučević je na početku svog trosatnog govora naglasio uspeh prethodnih pet mandata vlade koji su, kako kaže, bili "odskočna daska za budućnost", te da će nova u najvećoj meri biti Vlada kontinuiteta koja će se usklađivati sa geopolitičkim okonostima na koje "ne možemo biti ravnodušni".

Istakao je i da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

"Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zansovana na političkoj i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj", rekao je on dodajući da to pak, ne znači "zanemarivanje odnosa sa tradicionalnim prijateljima".

O spoljnoj politici

Spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima zbog "bura i oluja koje udaraju sa svih strana", naglasio je Vučević.

"Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost", rekao je Vučević.

On je dodao da su neophodne i potvrđene kolektivne vrednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vredan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

"Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti", rekao je Vučević.

Youtube/ParlamentSrbija/Screeenshot

 

Kada je u pitanju region, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran, naglašava Vučević.

"Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, da ništa od toga ne bi zapravo bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji", rekao je on.

O odbrani suvereniteta

Mandatar Miloš Vučević izjavio je danas da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

On je rekao i da će Beograd i dalje ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu, ali međunarodna zajednica glasnom tišinom povodom Kurtijevog nasilja i progona Srba, dijalog pretvorila u okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine.

"Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine", rekao je Vučević u parlamentu.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član", rekao je Vučević.

Fonet/Milica Vučković

 

Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

"Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu", rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

"Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kazneli", rekao je Vučević.

Tanjug/Rade Prelić

 

Vučević je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

"Činjenica da su od 2021. godine registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za celih 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast zabeleženo ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminaci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava", rekao je Vučević.

O ekonomskim planovima

Najavio je i da će jedan od glavnih prioriteta vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje na kraju 2023.

"BDP je dostigao 69,5 milijardi evra, do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra", rekao je Vučević.

Naglasio je i da je izgradnja infrastrukture kičma razvoja svake zemlje i da je Srbija mnogo napredovala u toj oblasti, kao i da će nova vlada nastaviti da ulaže u razvoj drumske, vodne, železničke i vodne infrastrukture. Vučević je rekao da je od 2012. godine izgrađeno je više od 450 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a trenutno u fazi izgradnje novih 650 kilometara, dok je u narednom periodu planirano zaključivanje ugovora o izgradnji dodatnih 880 kilometara.

Kako je rekao, kroz program Skok u budućnost biće dat snažan zamah izgradnji infrastrukture.

"Izgradićemo dodatnih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, za četiri godine biće potpuno rehabilitovana naša putna mreža, a planirana je izgradnja i rekonstrukcija preko 2.000 kilometara železničkih pruga", rekao je mandatar za sastav nove vlade.

Govoreći o nezaposlenosti, kaže da se očekuje da ona 2027. godine bude osam odsto, kao i da minimalna zarada do tada bude 650 evra.

Vučević je rekao da je Srbija uprkos svim izazovima i problemima sa kojima se ceo svet suočava ostala jaka i stabilna i da to potvrđuju međunarodne rejting agencije koje su nastavile da potvrđuju naš kreditni rating, koji se sad nalazi na korak do investicionog. "Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da pređemo na taj viši nivo, što će biti ogroman uspeh za našu zemlju", rekao je on.

AP/Darko Vojinović

 

Istakao je i da je nova vlada odlučila da nastavi sa dodatnim ulaganjima u veštačku inteligenciju, a dalje u napređenju ove oblasti će biti definisano i novom strategijom za 2030. godinu.

"Srbija će tako između ostalog postati dom najvećeg superkomjputera za veštačku inteligenciju u jugoistočnoj Evropi, ali i lider u primjeni veštačke inteligencije u javnom sektoru. Nastavićemo i sa podrškom razvoju autonomnih vozila Srbije, jer je naša zemlja jedna od prvih u Evropi koja je dodelila licence za testiranje ovih vozila. Nova vlada će nastaviti putem koji će omogućiti da naša zemlja bude među liderima u razvoju i primeni modernih tehnologija", istakao je.

O vojnom roku

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske. "Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu", rekao je Vučević. Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

O regionu

Vučević je poručio i da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira. Kako je rekao, Srbija je, posle Nemačke, jedina država u Evropi  koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

Govoreći o susednim zemljlama, Vučević je rekao da je Crna Gora  država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo. "Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede", poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski. "To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti", poručio je Vučević dodajući da nam "niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda".

On je naglasio da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.    

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe, kao i da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju i nestanak tog mnogostradalnog dela našeg naroda.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

"Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije", smatra Vučević.

Fonet/Milica Vučković

 

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima. "Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese", rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće. Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.  

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu. "Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova", poručio je Vučević.

Za Bugarsku je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju. "Bili smo u našoj zajedničkoj prošlosti neretko i na istim, ali i na suprostavljenim stranama. Moramo zajedno da spojimo snage kako bismo prevazišle one traume, koje sigurno i dalje postoje kod oba naroda zbog brojnih sukoba i koji su neretko bili inicirani voljom trećih strana. Moramo, jer je to u interesu i srpskih i bugarskih generacija koje tek dolaze", zaključio je Vučević.

O poljoprivredi

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da će nova vlada sprovesti brojne mere u oblasti poljopivrede i da će završiti digitalizaciju poljoprivrednih sistema. Vučević je podsetio da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju značajan udeo u BDP-u srpske ekonomije, kao i da je petina zaposlenih u Srbiji angažovana u ovom sektoru.

"To je jedna od grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti upravo u pravcu jačanja ovog sektora", rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je neophodno povećanje konkurentnosti poljoprivrede kako bi mogli da se takmičimo na zahtevnim spoljnim tržištima.

On je poručio i da će vlada nastaviti mere kreditne podrške i projektnog finansiranja, kako bi se kreditna sredstva učinila dostupnim poljoprivrednicima pod uslovima povoljnijim od komercijalnim.

Vučević je podsetio i da je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji će stupiti na snagu ove godine i to je, kako je rekao, najveća i najvažnija stvar kojom su otvorena vrata "nepreglednom tržištu".

O pravosuđu

Vučević je izjavio i da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

Dodao je da bez straha od pravične kazne neće biti ni uzdržavanja kod onih koji su delikatima skloni i koji bi nasiljem da postignu sve ono što ne mogu radom ili blagim delovanjem.

On je posebno naglasio da država mora da bude uvek budna, beskompromisna i oštra u zaštiti žena. "Žene će u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci", rekao je Vučević.

O kulturi

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević rekao je danas da će nova vlada nastaviti intenzivno ulaganje u kulturu i u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u toj oblasti, kao i na jačanju sistema zaštite kulturnog nasleđa i osnaživanju kulturne diplomatije. "Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću", rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije.

Naglasio je da će u narednom periodu Prirodnjački muzej u Beogradu dobiti moderno opremljenu i funkcionalnu zgradu u bloku 13 u Novom Beogradu. Dodao je i da će Muzej Nikole Tesle, najposećeniji muzej u zemlji i jedinstven u svetu, u nekadašnjoj fabrici hartije Milana Vape u Beogradu dobiti adekvatan prostor za izlaganje i smeštanje dragocene zbirke.

Kaže da će biti obnovljen i deo Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kao i da će otvaranjem Dečijeg muzeja i dve pozorišne scene u zgradi nekadašnje pošte na Savskom trgu u Beogradu, uživati najmlađi posetioci.

AP/Darko Vojinović

 

Vučević je istakao i da je planirano i otvaranje Ženskog muzeja u Beogradu, ustanove koja će se baviti ženskim stvaralaštvom kroz istoriju i dati mogućnost ženama koje se danas bave kulturom da prikažu svoje stvaralaštvo.

Rekao je i da će biti obnovljena i stara zgrada Sremskih Karlovaca, da će biti otvoren Muzej staklarstva u Paraćinu, Muzej košarke u Čačku, kao i Muzej ćirilice u Rači. On je naveo i da će buduća vlada raditi i na zaštiti arheoloških nalazišta širom Srbije, kao i da će jedan od zadataka Vlade biti i to da se na UNESCO listu svetske kulturne i prirodne baštine uvrsti nalazište Caričin grad.

O verskoj toleranciji

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će vlada koju će predvoditi sa pažnjom čuvati versku toleranciju i da će u njemu svaki velikodostojnik tradicionalnih hrišćanskih, islamskih i jevrejskih verskih zajednica imati adekvatnog sagovornika.

On je dodao da SPC zaslužuje duboko poštovanje i da će Srbija uvek obraćati pažnju na njene stvarne potrebe i boriti se za njena legitimna prava u svim državama u kojima postoje njene parohije.

O životnoj sredini

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će ulaganje u zaštitu životne sredine ostati prioritet buduće Vlade Srbije. Dodao je da će, u tom cilju, biti doneta strategija zaštite životne sredine.

"Zelena agenda koja će definisati pravce razvoja zaštite životne sredine, koja će se poklopiti sa ciljevima Sofijske deklaracije i svih pet stubova zelene agende za Zapadni Balkan. Dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, borba protiv zagađenja vode, vazduha i zemljišta, zaštite i očuvanje prirode i biodiverziteta, kao i uspostavljanje državnih lanaca za snabdevanjem hranom i ruralni razvoj", naveo je Vučević.

Kako je rekao, posebnu pažnju će posvetiti aktivnostima koja treba da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha i unapređenju sistema upravljanja otpadnim vodama u skladu sa standardima EU. Vučević je rekao da će Vlada Srbije nastaviti da radi na izgradnji zelene infrastrukture kako bismo implementirali sve projekte od sada, i da vrednost tih projekata prelazi pet milijardi.

Kao jedno od najvažnijih oblasti u zaštiti životne sredine, mandatar je naveo unapređenje kvaliteta i zaštita vazduha.

O obrazovanju

andatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će ulaganje u obrazovanje biti jedan od prioriteta nove Vlade, kao i da smatra da je neophodno stvoriti uslove da svaki đak ima obavezu da završi srednju škole, ali i da se povežu fakulteti sa potrebama privrede.

Vučević je istakao da će nova Vlada biti maksimalno posvećena mladima, kako bi se stvorili uslovi za njihov napredak.

Najavio je nastavak sistema dualnog obrazovanja koji će obuhvatiti oko 16.000 učenika, 186 škola, više od 1.100 kompanija i 85 dualnih obrazovnih profila.

Prema njegovim rečima, kada je reč o obrazovanju, Vlada će se rukovoditi nacionalnim strateškim planovima koji su definisani do 2030. a za koje je Evropska komisija izdvojila više desetina miliona evra bespovratne pomoći.

"Kao odgovor na rastuću tražnju za vrhunskim stručnjacima u cilju proširivanja kapaciteta fakulteta, Srbija je započela kapitalni projekat u unapređivanju univerzitetske infrastrukture čija je ukupna vrednost 176 miliona evra. Planirano je opremanje kabineta za prirodne nauke u gimnazijama. Finansiranje ove mere je predviđeno predpristupnim fondovima", poručio je Vučević.

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

Vučević je naveo da se u cilju očuvanja identitetske socijalizacije mora povesti računa o udžbenicima iz oblasti srpskog jezika, istorije i geografije za učenike od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

"Nema igranja oko najvažnijih tema iz ove oblasti, jer od ovog bukvalno zavisi naša budućnost. Mi kao država moramo da jačamo svoj koren i svoje utemeljenje", kazao je Vučević.

U cilju promocije najboljih učenika, dodao je, izgradiće se nova platforma takmičara generacije.

Vučević je najavio i izgradnju 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 68 škola u 55 lokalnih samouprava.

Ko će činiti novu vladu?

Podsetimo, nova vlada će imati ukupno 31 člana, a od toga je osam novih i imaće četiri potpredsednika. U novoj vladi su tako prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka životne sredine Irena Vujović i četvrti potpredsednik je Aleksandar Vulin.

Na čelu Ministarstva odbrane će ostati Bratislav Gašić, a prvi čovek srpske diplomatije biće dosadašnji ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić. Ministarstvo zdravlja povereno je Zlatiboru Lončaru, koji je na toj funkciji bio od 2014. do 2022. godine. Na svojim funkcijama ostaju ministri unutrašnje i spoljne trgovine i građevinarstva - Tomislav Momirović i Goran Vesić, kao i Tomislav Žigmanov na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Na čelu Ministarstva za brigu o selu ostaje Milan Krkobabić, Ministarstva nauke Jelena Begović, a Ministarstva sporta - Zoran Gajić. Husein Memić nastaviće da predvodi Ministarstvo turizma.

I dve ministarke su ostale na čelu svojih ministarstava - Dubravka Đedović kao ministarka rudarstva i energetike i Maja Popović, ministarka pravde. Tanja Miščević ostaje da vodi Ministarstvo za evropske integracije, a Slavica Đukić Dejanović - Ministarstvo prosvete. Novi ministar poljoprivrede je Aleksandar Martinović, a ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Nemanja Starović. Nova je i ministarka privrede - Adrijana Mesarević.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Među novim licima su Milica Đurđević Stamenkovski koja će u novoj vladi predvoditi Ministarstvo za brigu o porodici, a Darko Glišić Ministarstvo za javna ulaganja. Novo lice je i Jelena Žarić Kovačević koja će se naći na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Novo lice je i Dejan Ristić, koji će predvoditi Ministarstvo informisanja.

Nikola Selaković menja ministarstvo i u novoj vladi će biti ministar kulture. Nova Vlada će imati i pet ministara bez portfelja i to su: Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura.

"Imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Ane Brnabić"

Vučević, koji je juče na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS, pročitao imena novih ministara, rekao je da nova Vlada Srbije ima osam novih imena, kao i da su čak 10 članova žene.

"U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Ane Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi nijedne političke stranke", rekao je Vučević.

Podsetimo, dan ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u novoj Vladi biti 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi. Dodao je da će u vladi biti nekih lica koja nisu bila na ministarskim pozicijama, ali su poznata od ranije, a biće i onih koji su dobro obavljali posao u prethodnom periodu.

"Verujem da će umeti da zadrže kurs Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja, koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već koja će sa njima na najbolji način da sarađuje", rekao je Vučić.

Koalicija okupljena oko SNS na izborima u decembru osvojila je na parlamentarnim izborima odžanih 17. decembra prošle godine 1.783.701 glas ili 46,75 odsto. Na izborima je učestovalo 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je 10. Od ukupno 250 mandata, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 129 mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta. Za predsednicu Skupštine Srbije izabrana je Ana Brnabić.

Komentari (0)

Srbija