Politika

Srbija između izbora: Ime premijera se zna, kao i poslednji rok za imenovanja, "čekaju" se još samo ministri

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

07:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iako su parlamentarni izbori održani polovinom decembra prošle godine, Srbija na kraju aprila 2024. još nije dobila novu Vladu. Zvaničnici poručuju, biće sve u zakonskom roku, a taj rok ističe 6. maja. Ono što je za sada sigurno jeste da će njen prvi čovek biti Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke, i čeka se da upravo on saopšti imena budućih ministara. Paralelno sa tim, Srbija se sprema za lokalne izbore 2. juna. 

Gradska izborna komisija do sada je proglasila četiri izborne liste za beogradske izbore koji će biti održani 2. juna, a učešće na njima su najavile i stranke opozicije koje će nastupati pod sloganom "Biram borbu", koje najavljuju da će izaći i na lokalne izbore koji su juče raspisani za 66 lokalnih samouprava i više gradskih opština. Za učešće na beogradskim izborima prva je proglašena izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", koju čini 13 političkih partija i jedno udruženje građana, a proglašene su još i liste "Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić“, kao i izborna lista "Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek!", koja će imati položaj nacionalne manjine. Četvrta proglašena je izborna lista Grupe građana "Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović". 

profimedia

 

Formirana grupa za unapređenje izbornog procesa

U Skupštini Srbije juče je formirana radna grupa za unapređenje izbornog procesa na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Po pitanju ove radne grupe saglasili su se i vlast i opozicija. 

Trebalo bi da bude formirano i telo koje će se baviti uvidom, kontrolom i revizijom biračkog spiska. Naime, vlast i opozicija imaju različite stavove i mišljenja oko toga kako ta radna grupa ili komisija treba da izgleda. Dok s jedne strane vlast insistira na tome da se formira radna grupa u okviru skupštinskog Odbora za pravosuđe koji bi vršio nadzor nad biračkim spiskom. S druge strane, opozicija sve vreme insistira da se formira jedna komisija koja bi imala izvršna ovlašćenja, i jasan pravni osnov da nadgleda rad državnih organa koji treba da prečiste birački spisak.

Međutim, kako se moglo čuti na poslednjem sastanku vlasti i opozicije koji je održan u petak, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je istakla da je spremna da se formira komisija koju zahteva opozicija i da tu komisiju treba da formira srpski parlament, ali da to podrazumeva usvajanje određenih izmena i dopuna pojedinih zakona.

Podsetimo, pre nekoliko dana predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore u 66 jedinica lokalne samouprave za 2. jun. To je učinio i predsednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, koji je raspisao izbore u 17 beogradskih opština. Istovremeno raspisivanje lokalnih izbora za 2. jun rezultat je dogovora vlasti i opozicije, u okviru dijaloga koji se vodi za unapređenje izbornih uslova. Reč je o potpisu koji bi makar na trenutak mogao da ublaži političku krizu u kojoj se našla Srbija. 

Inače, spajanje izbora u jednom danu omogućeno je izmenama Zakona o lokalnim izborima kojima je kampanja skraćena na najmanje 30 dana, a raspisivanje izbora omogućeno je i do 150 dana pre isteka mandata. To je omogućilo da se na b irališta izađe u više od 80 gradova i opština, među kojima su i Beograd i njegove opštine.

Tanjug/Marko Đoković

 

Do takvog dogovora došlo je posle nekoliko rundi političkih pregovora što je rezultiralo rascepu u najvećoj opozicionoj grupaciji "Srbija protiv nasilja", gde se jedan deo odlučio za bojkot, a drugi, veći deo, za izlazak na izbore. Naime, beogradske izbore će bojkotovati Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Srbija centar Zdravka Ponoša i Novi DSS.

Demotivisani birači

Govoreći o bojkotu beogradskih izbora od strane dela opozicije, politički analitičar Vladimir Dobrosavljević, rekao je za Euronews Srbija da će zbog najavljenog bojkota pojedini birači biti demotivisani da izađu na izbore.

"Jedan dobar deo birača, pre svega opozicionih grupacija, će ovim biti demotivisana. I prosto vratiće se u apstinenciju, sa jedne strane. S druge strane, Sava Manojlović (direktor kampanje Kreni-Promeni) je prosto dugoočekivani igrač na srpskoj političkoj sceni. Dakle, nekoliko već izbornih ciklusa se spekuliše o tome da li će on ući na izbore i koliko vidim reakcije, one su prilično pozitivne. Dakle, naravno, tek će izbori zapravo pokazati njegovu relevantnost i njegovu političku snagu, ali, kako bih rekao, ako ne bude neka preambiciozna očekivanja, mislim da on može da postigne sasvim pristojan rezultat", rekao je Dobrosavljević.

Kako je dodao, Manojlovića vidi kao nekoga ko može da motiviše razočarane birače nakon izbornog procesa u decembru prošle godine.

"On je neko ko može da motiviše ljude koji su se možda razočarali procesima od decembarskih izbora do sada, da kaže, evo, ipak postoje nova lica, dovoljno pristojno profilisan, da može da, što se kaže, gađa i sa leva i sa desna. I u tom smislu može da napravi jedan sasvim respektabilan rezultat koji može da se približi u Beogradu možda čak i dvocifrenom procentu", objasnio je Dobosavljević.

Euronews TV

Nedavno je i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar rekao za Euronews Srbija da će se na predstojećim izborima voditi velika bitka za izlaznost i mobilizaciju birača. Naveo je i da su nakon razjedinjavanja opozicije i krha kolalicije Srbije protiv nasilja glasači zbunjeni, dezorjentisani, a pojedini i razočarani.

"I one stranke koje bojkotuju izbore i one koje su se okupile oko koalicije 'Biram borbu', pa i Savo Manojlović - svi računaju sa istim biračkim telom. Dakle, to su oni ljudi koji su glasali za listu 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu u decembru prošle godine, i mimo toga ne postoji neki drugi rezervoar glasova ili neki neopredeljeni koji bi mogli da se na biralištima pojave. Ako govorimo o rezultatima koji mogu da se naprave, oni su isključivo vezani za onaj rezervoar glasova koji je napravila lista 'Srbija protiv nasilja' plus koalicija NADA", kaže Klačar za Euronews Srbija.

Ističe vreme za ispunjivanje uslova

Na pitanje da li ima vremena za ispunjavanje izbornih uslova, ali i da li ima volje za tim, Dobrosavljević je odgovorio:

"Nemojmo imati očekivanje od toga da će funkcionarska kampanja odjednom nekako nestati. Ali, ako ste vi u kapacitetu da motivišete i mobilišete sopstvene birače i simpatizere, bez obzira ko je na drugoj strani i ko vam je protivnik, vi možete da osvojite. Dakle, egzaktno pokazano u decembru mesecu na osnovu rezultata da možete da osvojite najmanje šest beogradskih opština, da možete da napadnete Novi Sad i Niš. To nisu male stvari, to je više nego dovoljno za početak", naveo je Dobrosavljević.

Dodaje i da je teško očekivati da će "opozicija odmah da pobedi Vučića na nekim izborima".

"Prosto zato što je to proces koji traje, zahteva profilisanja unutar same opozicije, odnosno konkurencije, mnogo bolju organizaciju, ali kad počnete da osvojite određene lokalne semuprave, kad pokažete biračima da imate kapacitet, ljude, resurse i sredstva da preuzmete vlast i odgovornost, tako će se povećavati i poverenje prema vama", naveo je sagovornik Euronews Srbija.

Čekajući Vladu

I dok se u Srbiji s nestrpljenjem čekaju izbori 2. juna, možda sa još većim nestrpljenjem se čeka i formiranje nove Vlade Srbije. Ime mandatara je poznato, dok se imenima novih ministara još samo spekuliše u medijima. Na pitanja kakva se kadrovska rešenja očekuju u novoj Vladi, Dobrosavljević kaže da je poslednjih 12 godina, koliko je SNS na vlasti, uvek čekalo da se sve reši u "poslednji čas".

"Prvo će fokus grupe reći ko bi bilo to poželjni ministri, a onda će se tek verovatno biti izabrani... Logika bi nalagala da to budu već neka poznata imena. Međutim, sa druge strane, situacija u kojoj se Srbija nalazi je takva da bi zahtevala malo ozbiljniju promenu unutar ministarske strukture iz prostog razloga pošto izazovi, kao što vidimo i u međunarodnoj zajednici, i u regionu a i politički, koji nam se dešavaju i unutar zemlje, su takvi da to negde zahteva ljude sa malo težim biografijama", rekao je Dobrosavljević i dodao:

"Oni bi prosto počeli na neki način ne da dele ili da razdvajaju srpsko društvo u ovom trenutku, nego da ga nekako koliko-toliko homogenizuju ili da naprave približavanje jednih ili drugih strana. Jer, naše društvo jeste podeljeno. S obzirom na izazove sa kojima se, ne samo mi kao zemlje nalazimo ili kao narod, već prosto na globalnom nivou, su procesi takvi da zahtevaju izuzetno visoku koncentraciju mudrosti, strpljenja i razuma kod malih naroda i njihovih političkih elita da bi odgovorili na izazove koje vreme pred njih postavljaju".

Komentari (0)

Srbija