Evropa

Atentat na premijera Slovačke: Vicepremijer tvrdi da je operacija dobro prošla i da će Fico preživeti

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

15/05/2024

-

15:15

Atentat na premijera Slovačke: Vicepremijer tvrdi da je operacija dobro prošla i da će Fico preživeti
Atentat na premijera Slovačke: Vicepremijer tvrdi da je operacija dobro prošla i da će Fico preživeti - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak kaže da je premijer Robert Fico i dalje na operacionom stolu i da se bori za život.  Kalinak dodaje da je njegovo zdravlje "zaista ozbiljno" - a "situacija je loša", prenosi BBC.

"Ono što se dogodilo danas je stigma koja će nas proganjati dugi niz godina. Sve na šta se fokusiramo je stanje Roberta Fica i nadamo se da je dovoljno jak da se nosi sa ovom traumom", rekao je Kalinjak je na konferenciji za novinare ispred bolnice i dodao operacija traje više od tri i po sata.

Ovo je "najtužniji dan u istoriji Slovačke", koja je oduvek bila poznata kao "zemlja ljudi koji su tolerantni i prihvataju druga mišljenja", rekao je ministar odbrane.

"Danas je najtužniji trenutak u 31 godini istorije Slovačke… Napad na premijera je napad na demokratiju. To je napad na samu državu", rekao je Kalinjak.

Ministar unutrašnjih poslova Šutaj Eštok rekao je da je napadač ispalio pet metaka na Fica, dodajući da je napad bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome doneo nakon predsedničkih izbora pre više od mesec dana. 

Pozvao je ljude da na društvenim mrežama "ne šire mržnju", i dodao da će u narednom periodu biti pojačana zaštita državnih funkcionera i političkih predstavnika i vladajuće koalicije i opozicije, kao i pojedinih medija.

On je istakao da će više detalja o samom atentatu saopštiti sutra.

Vicepremijer Slovačke: Fico će preživeti, trenutno je van životne opasnosti

Slovački vicepremijer Tomas Taraba izjavio je večeras da veruje da je Fico van životne opasnosti i da će "preživeti" pokušaj ubistva do kojeg je došlo ranije danas.

"Srećom, koliko ja znam, operacija je prošla dobro, i pretpostavljam da će na kraju preživeti. On je trenutno van životne opasnosti", rekao je Taraba za BBC.

On je istakao da je napadač pucao iz velike blizine.

"Bio je teško povređen. Jedan metak prošao je kroz stomak, a drugi je pogodio zglob ruke. Odmah je prebačen u bolnicu i na operaciju", rekao je Taraba.

Optužio je opoziciju u zemlji da je koristila "lažne narative" i da je o Ficu govorila "gotovo kao o čudovištu", ocenivši da takvi komentari nemaju mesta u demokratiji.

Tanjug/AP/Jan Kroslák

 

Podsetimo, ranije danas novinska agencija TASR javila je da je Fico upucan ispred zgrade u Handlovi, grada udaljenog 150 kilometara od Bratislave, gde je održan sastanak vlade.

Ficu je život ugrožen i helikopterom je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, dok je napadač (71) iz grada Levice u Slovačkoj uhapšen.

"Na Fica je izvršen atentat. Više puta je pogođen i trenutno se nalazi u životnoj opasnosti. Njega su helikopterom prevezli do obližnje Banske Bistrice, jer bi trajalo predugo da dođe do Bratislave zbog neophodnosti hitne operacije. Narednih nekoliko časova je ključno", navodi se na Ficovom Fejsbuk profilu.

Pucnjava se dogodila ispred Doma kulture, gde se prethodno održavala sednica vlade, a nakon što je Fico izašao i prišao okupljenima da ih pozdravi.

Kako prenosi pojedini slovački mediji, premijer je pogođen sa dva do tri metka, pošto je napadač na njega ispalio pet hitaca. Fico je, kako se navodi, pogođen u stomak, ekstremitet, moguće i u grudni koš.

Kako se navodi u izveštaju, prema rečima očevidaca, Fico je prišao građanima, nakon sednice vlade u gradu Handlova, a napadač mu je, navodno, pre nego što je otvorio vatru rekao: "Robo, dođi ovamo". 

Ko je Robert Fico, pročitajte u našem posebnom tekstu.

Nakon što su ga telohranitelji brzo odveli sa mesta atentata, Fica su uneli u helikopter i prevezli ga u bolnicu. Policija je odmah savladala napadača.

Sednica parlamenta je prekinuta na neodređeno vreme, javlja Denník N. Policija je uhvatila atentatora i pritvorila, a potom je ograđeno područje gde se desio atentat.

Tanjug/AP/Radovan Stoklasa

Incident se dogodio nakon što je premijer izašao među ljude i rukovao se sa njima

Dom kulture je evakuisan, a obezbeđenje se pobrinulo za sigurnost ostalih članova Vlade, prenosi Denik N.

U svojoj prvoj reakciji na pucnjavu, odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana "brutalnim i nemilosrdnim" napadom na premijera i poželela mu nage da se oporavi.

Pojedini evropski zvaničnici su već reagovali na vest, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.

U slučaju dužeg odsustva Fica, menjao bi ga neko od četiri potpredsednika vlade

Ukoliko bi slovački premijer Robert Fico duže vremena bio odsutan, menjao bi ga neko od četiri potopredsednika slovačke vlade, prenosi slovački portal Denik N. Prema Zakonu o nadležnostima, u tom slučaju zastupao bi ga potpredsednik Vlade, kojeg imenuje predsednik Vlade.

Kako se navodi, u Vladi su trenutno četiri potpredsednika, od kojih je jedan ministar odbrane Robert Kalinjak (Smer) koji je u istoj stranci kao i Fico.

Potpredsednici vlade su i ministarka ekonomije Denisa Sakova, Peter Kmec, kao i ministar zaštite životne sredine Tomaš Taraba.

Pojačane mere bezbednosti u zgradi parlamenta u Bratislavi

Slovački Nacionalni savet doneo je danas odluku po pojačavanju mera bezbednosti u parlamentu Slovačke i usvojio je mere bezbednosti za članove Nacionalnog saveta, posle atentata na premijera Roberta Fica.

Takođe su na neodređeni period zabranjene posete zgradi parlamenta u Slovačkoj, prenosi slovački portal Pravda.

Portparloka slovačke policije Denisa Bardijova saopštila je da je policija pozvala medije da se uzdrže od komentarisanja na društvenim mrežama ili sajtovima na vestima o atentatu Fica.

"Mi cenimo demokratiju i slobodu govora, ali govor mržnje i komentari doprinose daljoj eskalaciji osećanja u društvu", rečkla je Bardijova.

Komentari (0)

Evropa