Politika

Petković odgovorio Violi fon Kramon: Manite se severa KiM, privolite Prištinu na dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

12:43

Petković odgovorio Violi fon Kramon: Manite se severa KiM, privolite Prištinu na dijalog
Petković odgovorio Violi fon Kramon: Manite se severa KiM, privolite Prištinu na dijalog - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je izvestiteljki EP za tzv. Kosovo Violi fon Kramon da se mane severa KiM i da umesto toga gleda da privoli Prištinu konstruktivnom dijalodu.

Petković je, povodom izjave Fon Kramon da institucije na severu KiM moraju da se integrišu u kosovski sistem, na Tviteru napisao da je mnogo i od jednog albanskog lobiste da se tako brutalno meša u potpisane sporazume i podržava novu destabilizaciju prilika na terenu.

"Manite se severa KiM, a umesto toga gledajte kako da privolite svoje čedo konstruktivnom dijalogu", istakao je Petković.

On je Violi fon Kramon postavio i pitanje da li je fraktura nosa Nikole Perića iz Zebinca slika tog samozvanog Kosova u kome Srbi dobro zive i naglasio da Fon Kramon ni reč nije rekla o tačno 89 incidenata prema Srbima na KiM, a da umesto toga gaji opsesiju severom naše pokrajine i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Opet govorite o odgovornosti dve strane u dijalogu - gospođo shvatite, Kurti je taj koji je odbacio predlog EU. S kojim pravom postavljate novi uslov za formiranje ZSO - tzv. integraciju severa KiM", upitao je Petković Violu fon Kramon.

Nikolu Perića (23) iz sela Zebince, opština Novo Brdo, brutalno su sinoć napala trojica Albanaca kada se vraćao sa ispaše stoke. On je sa više povreda upućen na pregled u bolnicu u Gnjilane.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon ocenila je juče da će predstojeći izbori u Beogradu i Prištini uticati na briselski dijalog, kao i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, do završetka izbora biti veoma oprezni u potezima prema biračima kada su u pitanju pregovori, ali se nada da će nakon izbora doći do napretka u dijalogu.

Fon Kramon je za N1, govoreći o Zajednici srpskih opština, istakla da se Priština obavezala na stvaranje Zajednice srpskih opština, ali je i dodala da institucije koje su na severu KiM moraju da se integrišu u kosovski sistem.

Komentari (0)

Srbija