Politika

Vučić na prijemu povodom proslave Dana Evrope: Evropski put je strateška odluka Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

18:50

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je članstvo u Evropskoj uniji strateška i stalna pozicija Srbije koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom.

Govoreći na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, koju je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, Vučić je rekao da je to nekada manje, a nekada više popularno, ali da se neće menjati.

"Verujem da i mi možemo da doprinesemo, bar u nekim stvarima, onome što je dobro za Evropu. Da, mislimo da pripadamo Evropi, mislimo da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na Evropskom putu, bilo to popularno ili ne. Nekada je manje, nekada je više popularno, ali je to naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom", poručio je Vučić.

Dodao je da se, u skladu sa tom porukom, nada da ćemo imati i više dobrih poruka iz Brisela u narednom periodu, pre svega što se tiče otvaranja daljih klastera, daljeg napredovanja Srbije na Evropskom putu.

"A mi ćemo morati da se potrudimo da važne uslove, reformske uslove, ispunimo i u pogledu vladavine prava, slobode medija. Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama i da ispunimo ono što ste vi nazvali uslovima i siguran sam da će vlada Miloša Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanje tih zadataka. A vama hvala što o Srbiji brinete, što Srbiju poštujete", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je istakao da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga.

"Ne želim da govorim, ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti slušamo bespogovorno koliko bi možda bilo bolje po nas, ali verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i da pričamo o budućnosti i tome šta je pred nama", rekao je Vučić.

On je u svoje i ime građana Srbije još jednom čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope.

"Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Naglasio je da Srbija izuzetno poštuje EU i da želimo da joj se približimo što je moguće pre.

"Nastavićemo da radimo. I vama lično, dragi Emanuele, mnogo hvala na posvećenosti, mnogo hvala na napornom radu, mnogo hvala što ponekad razumete i našu kapricioznost i hvala što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije", rekao je Vučić.

Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo, da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju. 

"Pridružite nam se u izgradnji našeg doma, da zajedno gradimo evropski dom koji može da sarađuje u ovim sve složenijim izazovima u svetu, da gradimo naš evropski dom u kojem želimo dobrodošlicu novim članicama", rekao je Žiofre na svečanom prijemu povodom Dana Evrope. 

Žiofre je naglasio da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i u kontekstu aktuelnih reformi i dodao da računa na vlast Srbije i njene građane dase pridruže u izgradnji evropskog doma.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na prijemu u Botaničkoj bašti su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je iznela njegovu ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi, koja bi rat među evropskim nacijama učinila nezamislivim.

Šumanov predlog se smatra začetkom onoga što je sada Evropska unija.

Komentari (0)

Srbija