Politika

Američki centar u Ložionici: Brnabić i Alen obišle radove na izgradnji kreativno-inovativnog centra

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

14:07

Američki centar u Ložionici: Brnabić i Alen obišle radove na izgradnji kreativno-inovativnog centra
Američki centar u Ložionici: Brnabić i Alen obišle radove na izgradnji kreativno-inovativnog centra - Copyright Narodna skupština Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas u društvu podsekretarke za javnu diplomatiju Stejt departmenta Elizabet Alen radove na izgradnji prvog srpskog kreativno-inovativnog centra "Ložionica", a tom prilikom je potpisan Memorandum o saradnji i osnivanju Američkog centra (American Resource Centar ARC) koji će se nalaziti u okviru Ložionice.

Ugovor o osnivanju Alen je potpisala sa direktorkom kreativno-inovativnog centra "Ložionica" Anom Ilić.

"Ovo je prvi primer jednog multifunkcionalnog centra koji će predstavljati mesto spajanja kulture, kreativnih industrija, stvaralaštva, ideja, inovativnosti, inspiracija sa savremenim tehnologijama, obrazovanjem i privredom", rekla je Brnabić nakon potpisivanja Memoranduma.

Dodala je da od "Ložionice" ima velika očekivanja i izrazila nadu da će već u prvoj godini funkcionisanja ona pokazati velike rezultate koji će pomoći Vladi Srbije da se odluči da ovakve koncepte implementira i u drugim gradovima i opštinama širom Srbije.

"Mislim da je ovo važno mesto za Srbiju jer će pobedničke nacije u 21. veku biti samo one koje podržavaju inovativnost i kreativnost. Zbog čega - jer će 21. vek biti vek automatizacije i oni koju budu uspeli u inovacijama biće lideri i biće najbolji", rekla je Brnabić.

Narodna skupština Srbije/ Peđa Vučković

 

Predsednica Skupštine je podsetila da je IT sektor u poslednjih sedam godina postao nabrže rastući sektor srpske ekonomije.

"Naš partner broj jedan u razmeni usluga u IT sektoru su SAD, a izvoz IT usluga iz Srbije u SAD dostigao je 1,74 milijardi dolara", rekla je Brnabić.

"Turbo mašina za unapređenje bliskosti građana Srbije i SAD"

Alen je nakon potpisivanja Memoranduma ocenila da će "Ložionica" u kojoj će se naći Američki centar biti poput turbo mašine koja će unaprediti bliskost i prijateljstvo između građana Srbije i SAD.

"Veoma mi je drago što će u budućnosti, kada američki državljani budu dolazili u Beograd imati svoj prostor u koji mogu da dođu, u kome će ih dočekati i domaćini ove zemlje, ali i ljudi iz njihove zemlje", rekla je Alen.

Ilić je naglasila da je pre samo godinu dana zgrada "Ložionice" bila ruševina iako je bila veoma značajno industrijsko nasleđe Srbije.

Dodala je da je toranj, koji se nalazi pored mosta Gazela, bio prekriven bilbordima i nije mogao da se vidi, a da mlađe generacije nisu ni znale da on uopšte postoji.

Narodna skupština Srbije/ Peđa Vučković

 

"Danas svedočimo izranjanju neke nove budućnosti naše zemlje na ovom značajnom mestu i pretvaramo ovo industrijsko nasleđe u jedan moderan, kreativni centar", rekla je Ilić.

Ilić je naglasila da će kreativni centar "Ložionica" okupljati kreativce, inovatore, preduzetnike i brojne naučnike i dodala da veruje da će oni zajedničkim radom i boravkom u tom prostoru kreirati fantastične programe i inovacije koje će doprinuti razvoju kreativnih industrija.

Narodna skupština Srbije/ Peđa Vučković

 

"Priča o 'Ložionici' nije samo lokalna već je i globalna. Ta dimenzija međunarodne saradnje i međunarodnog umrežavanja je za nas veoma važna i stoga nam je veoma drago što je jedan od prvih naših partnera, upravo ambasada SAD odnosno kulturni centar SAD koji će naći svoje mesto u ovom prostoru", rekla je Ilić.

Prilikom obilaska prisutan je bio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil.

Komentari (0)

Srbija