Politika

Dveri: Požar na deponiji u Vinči rezultat javašluka s atributima krivičnog dela

Komentari

Autor: FoNet

11/08/2021

-

11:37

Dveri: Požar na deponiji u Vinči  rezultat javašluka s atributima krivičnog dela
Dveri: Požar na deponiji u Vinči rezultat javašluka s atributima krivičnog dela - Copyright Dveri.rs

veličina teksta

Aa Aa

Srpski pokret Dveri ocenio je u saopštenju da je požar na neuređenoj deponiji "ili pre smetlištu" u Vinči, rezultat javašluka sa atributima krivičnog dela komunalnog preduzeća Gradska čistoća i kompanije Beo čista energija.

Stručni konsultant u upravljanju otpadom i član Savet za zaštitu životne sredine Dveri Miroslav Premović u pisanoj izjavi navodi da činjenice da je lokalizacija požara trajala dva dana i da se požar prostire na površini od pet hektara, ukazuju na to da kompanije Gradska čistoća ili Beo čista energija nisu sprovodili dnevno prekrivanje otpada zemljom ili šutom, kompaktiranje otpada, osmatranje "tela" smetlišta niti su obezbedile stalno dežurnu protivpožarnu ekipu kao ni osnovnu opremu za brzureakciju u slučaju pojave požara.

Premović ističe da nije sproveden ni plan za brzu reakciju do sat vremena po izbijanju požara sa angažovanjem teške mehanizacije, niti procedure za rano obaveštavanje javnosti o potencijalnim opasnostima po zdravlje kao i mera za njivo umanjenje.

"Neprimenjivanje ovih mera, a naročito ako to ima za rezultat pojave požara obima i intenziteta kao što je bio ovaj na smetlištu Vinča, predstavlja niz krivičnih i prekršajnih dela koje se tiču ugrožavanja zdravlja ljudi, ugrožavanja životne sredine i uznemiravanja javnosti", zaključuje Premović.

Dveri zato zahtevaju da se na transparentan i efikasan način, čim je moguće pre, završi već pokrenuta istraga MUP Srbije - Sektora za suzbijanje požara i da čim pre nadležno Tužilaštvo podigne odgovarajuće optužnice, a da Grad Beograd odmah pokrene radove na sanaciji i zatvaranju smetlišta u Vinči. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija