Politika

Kritike opozicije zbog požara u Vinči: Posledice lošeg upravljanja deponijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

12:07

Kritike opozicije zbog požara u Vinči: Posledice lošeg upravljanja deponijom
Kritike opozicije zbog požara u Vinči: Posledice lošeg upravljanja deponijom - Copyright Aleksandar Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione partije i pokreti kritikovali su gradske vlasti  zbog požara na deponiji u Vinči, tvrdeći da je to posledica lošeg upravljanja deponijom i nerazvrstavanja otpada.

Fon Kramon sa Ne davimo Beograd u Vinči 

Predstavnica grupacije Evropski zeleni u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon obišla je juče sa Inicijativom Ne davimo Beograd deponiju u Vinči na kojoj je izbio požar.

Oni su prišli do deponije i snimili dim koji se diže sa deponije. Upitana o tome šta misli o požaru, Fon Kramon je u prenosu na fejsbuk stranici Ne davimo Beograd rekla: „Strašno je“.

Ona je ukazala na neophodnost razvrstavanja otpada, dobrog upravljanja otpadom, većeg stepena reciklaže i smanjenja proizvodnje otpada kako se ovakve scene ne bi ponavljale u budućnosti.

 

 

“Mi se kao Evropski zeleni zalažemo za Evropski zeleni dogovor, a jedan njegov važan deo je cirkularna ekonomija koja je neostvariva ukoliko imamo ovakve deponije koje su očigledno opasnost po zdravlje građana. I u Beogradu, i bilo gde u Evropi neophodno je da razvrstavamo otpad, dobro upravljamo otpadom, utičemo na što veći stepena reciklaže i smanjimo proizvodnju otpada. Ukoliko se ništa ne uradi, možemo očekivati ovakve scene u budućnosti”, poručila je Viola fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih, saopštio je NDBG.

Dobrica Veselinović iz Pokreta Ne davimo je istakao da ono što su videli na licu mesta "nije ni malo naivno i bezazleno". 

Đilas: Nepravilan rad na deponiji

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da požari na deponiji u Vinči izbijaju zbog nepravilnog rada na deponiji, podsetivši da u Vinči nije bilo požara dok je on bio gradonačelnik Beograda, od 2008. do 2013. godine.

Đilas je objasnio da svaki tovar smeća koji dođe mora da se sabija kompaktorima teškim 50 tona i buldožerima teškim 30 tona, a kada se smeće sabije i spreči da se unutar njega zadrži kiseonik, posipa se slojem zemlje ili šuta.

 

 

"Tako se sprečava samozapaljivanje smeća. Pošto se to ne radi na kvalitetan način već godinama požari su postali svakodnevnica", ukazao je Đilas.

On je podsetio da je Gradska čistoća posao skladištenja smeća u skladu sa "pljačkaškim ugovorom" o izgradnji spalionice trebalo da prenese na Suez, odnosno firmu Beočista energija, a da je rok bio 2. avgust.

Iako ugovor nije do kraja realizovan Gradska čistoća je počela da povlači svoju mehanizaciju, dok je u isto vreme počelo ubacivanje cevi u naslage smeća kako bi se izvukao metan što bi omogućilo preradu do sada skladištenog otpada, naveo je Đilas i dodao da je to izuzetno opasan poduhvat jer svaka iskra može da dovede do požara.

"Naravno da je kao posledica ovolikog neznanja i nemara došlo do požara koji je prouzrokovao da Beograđani danima udišu vazduh štetan po zdravlje. Na svu sreću, do sada nije došlo do kontakta između vatre i metana, jer bi posledice toga bile daleko gore, čak i u odnosu na ovo što se sada dešava", rekao je Đilas. 

"1 od 5 miliona": Rešenje je u reciklaži, primarnoj selekciji i upravljanju otpadom

Predsednica Zelenog fronta pokreta “1 od 5 miliona" Snežana Nedeljković kritikovala je danas izjave gradonačelnik Beograda Zorana Radojičića o lokalizaciji požara na deponiji Vinča ističući kako on, kao lekar, poručuje sugrađanima da zatvore prozore ako im smeta dim.

Nedeljković je u pisanoj izjavi ocenla da su da su "bruka" stručnjaci koji imaju obraza da izjave kako je u nedelju samo sat vremena bila pojačana koncentracija PM čestica u Bulevaru despota Stefana, svega 180 PM čestica, dok se toleriše do 50.

 

 

Ipak, kako se navodi, najmanji problem su PM 2,5 i PM 10, a mnogo je opasnije što su se prilikom "sagorevanja svega i svačega na deponiji oslobodili kancerogeni gasovi koji su završili u našim plućima i krvotoku".

Nedeljković tvrdi kako nije istina da će francusko-japanska kompanija "Beo čista" očistiti postojeću deponiju, već da će napraviti spalionicu koja će, takođe, zagađivati vazduh, pa će "planina smeća visoka više od 40 metara ostati i dalje se povremeno samozapaljivati i gušiti Beograđane".

Rešenje je u reciklaži, primarnoj selekciji otpada i u upavljanju otpadom, istakla je ona i precizirala da je potrebna Strategija o upravljanju otpadom kako bi se više recikliralo i otpad koristio kao resurs navodeći da Slovenija reciklira 98 odsto svog otpada, a Srbija svega pet odsto.

"Nije se u Vinči samo otpad zapalio, to se spaljuju naša pluća, spaljuje se naše zdravlje, naša budućnost", naglasila je Nedeljković i poručila da svaki veći grad u Srbiji mora da ima svoj centar za reciklažu, ali i vlast koja će primorati neodgovorne pojedince da ga koriste. 

Komentari (0)

Srbija