Aktuelno

Radojičić: Požar u Vinči pod kontrolom, nema razloga za paniku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2021

-

15:47

Radojičić: Požar u Vinči pod kontrolom, nema razloga za paniku
Radojičić: Požar u Vinči pod kontrolom, nema razloga za paniku - Copyright Aleksandar Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je požar koji je izbio sinoć nešto posle 20 časova na deponiji u Vinči pod kontrolom, da nema razloga za paniku, kao i da ne postoji opasnost da će se požar proširiti.


Radojičić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da su vatrogasne službe na terenu bile veoma brzo po dobijanju poziva, i istakao da su nadležne službe reagovale u najkraćem mogućem roku.

Prema njegovim rečima, na početku gašenja požara je bilo šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca na terenu, a u ovom trenutku je na licu mesta pet vatrogasnih vozila sa 15 vatrogasaca.

"Tu su i vatrogasna cisterna sa 30.000 litara vode, tri cisterne javno-komunalnog preduzeća JKP 'Gradska čistoća' i dve cisterne JKP 'Beogradski vodovod i kanalizacija'", rekao je gradonačelnik Beograda.

On je naveo da je požar zahvatio površinu od pet hektara.

"Ne postoji opasnost da će se požar proširiti"

Radojičić je naglasio da ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta i četiri vozila teške mehanizacije koja zemjjom zatrpavaju mesto požara.

"Iako će građani dim ovog požara moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku", kazao je Radojičić i dodao da su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje takođe na terenu.

Stručnjaci ovog Zavoda su i na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM10 od 60 mikrograma po metru kubnom, a u 11 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, dok je u 12 časova koncentracija ovih čestica pala na 50 mikrograma po kubnom metru.

Radojičić navodi da ih je vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok doneo iz pravca deponije, ali je zagađenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad ove koncentracije.

"Na mernom mestu na Novom Beogradu u 10 časova koncentracija suspendovanih čestica PM10 je bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom", naveo je gradonačelnik.

Zagađenje bilo epizodično

Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su, dodao je, da dokle god građani osećaju miris dima, da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje.


"Ipak, zagađenje je bilo epizodično, i pad koncentarcije ukazuje na to da je požar pod kontrolom", istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasnoj brigadi i svima koji su tokom noći učestvovali u gašenju ovog požara i pohvalio izuzetno brzu reakciju svih nadležnih službi.

Ponovio je da nema potrebe za širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Zavoda za javno zdravjje je u toku.

Poručio je i da informacije o stepenu tog epizodičnog zagađenja građani mogu pratiti u realnom vremenu i na sajtu beoeko.com.

U toku je dodatno gašenje

Gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš je objasnio da su u toku aktivnosti na dodatnom gašenju manjih tačaka koje se sporadično pojavljuju što će trajati i narednih dana i naglasio da nema opasnosti da se požar proširi.


Požar je sinoć izbio na rubnom delu deponije Vinča, a prvi pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a stigli su 13 minuta nakon prvog obaveštenja o požaru koje su uputili građani.

Glavaš je naveo da je tokom noći vatra zahvatila pet hektara i dodao da su vatrogasci kao i podrška iz gradskih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Gradska čistoća radili cele noći i da će nastaviti sa aktivnostima do kompletnog dogašavanja požara.

Izneo je procenu da će to biti još nekoliko dana zajedničkog rada teške mehanizacije kojom se prevrću slojevi otpada čija je debljina i po nekoliko metara kako bi se otkrio žar i vatrogasaca koji to gase.

Kako je rekao situacija sa zagađenjem vazduha je značajno bolja nego jutros kada je Zavod za javno zdravlje na pojedinim mestima izmerio i vrednosti čestica u vazduhu od 100, dok su već sada ispod 50.

Rekao je da te vrednosti i dalje padaju, te da su ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje na terenu uz samu deponiju i da će uskoro biti objavljeni poslednji rezultati merenja zagađenja vazduha.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija