Politika

Alen u Prištini: Glavni korak za evroatlantski put Kosova je kroz osnivanje ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2024

-

13:07

Alen u Prištini: Glavni korak za evroatlantski put Kosova je kroz osnivanje ZSO
Elizabet Alen i Vjosa Osmani - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen i kosovska predsednica Vjosa Osmani, potpisale su u Prištini sporazum protiv manipulacije informacijama stranih država.

Elizabet Alen je posle potpisivanja sporazuma, na zajedničkoj konferenciji za medije istakla da su "dezinformacije sve veći problem i da bilateralni pristup tome može pomoći u borbi protiv njega".

Ona je novinarima rekla i da je sa kosovskom predsednicom razgovarala o aktuelnim pitanjima, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, preko koje će se, kako je rekla, nastaviti evroatlantski put Kosova, koji SAD podržavaju.

"Razgovarali smo o kritičnim pitanjima evroatlantskog i evropskog puta Kosova. Podržavamo put Kosova ka evropskim institucijama kroz blisku saradnju i koordinaciju. Glavni koraci za evroatlantski put Kosova je kroz osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom", rekla je Alen.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Osmani je istakla da dezinformacije predstavljaju "pretnju stabilnosti i nacionalnoj bezbednosti Kosova", optuživši Rusiju da preko Srbije dezinformacijama narušava stabilnost u regionu.

"Sporazum koji je danas potpisan ima za cilj borbu protiv toga. To nije samo još jedan sporazum, već je to prekretnica, jačanje naše saradnje u borbi protiv manipulacije informacijama", rekla je Osmani i dodala da su SAD glavni saveznik i da je partnerstvo sa SADegzistencijalno za svaki uspeh Kosova.

Posle sastanka sa Vjosom Osmani, Elizabet Alen je razgovarala i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, predstavnicima civilnog društva i organizacija mladih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija