Politika

Na izborima u Beogradu 14 lista, većina predstavila kandidata za gradonačelnika

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

16:19

Na izborima u Beogradu 14 lista, većina predstavila kandidata za gradonačelnika
Glasanje - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Do izbora 2. juna ostalo je još 14 dana, a građani Beograda će se opredeljivati između 14 izbornih lista od kojih je većina predstavila svoje kandidate za gradonačelnike, koji se ne biraju direktno, već ih bira Skupština grada većinom glasova.

Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačelnika liste okupljene oko Srpske napredne stranke koja nosi naziv "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" više puta je poručio da Beograd "treba da ima srpskog gradonačelnika i srpsku vlast".

Beogradski izbori za Šapića nisu samo lokani i građani će se, prema njegovoj oceni, opredeljivati da li žele gradonačelnika koji će pođednako voditi računa o očuvanju nacionalnih vrednosti.

Šapić je najavio i nastavak investicionog ciklusa u prestonici i niz socijalnih mera koje je uspostavio u prethodnom periodu, a kampanju je pored nacionanih tema bazirao i na rezultatima koje je postigao kao gradonačelnik Beograda.

"Mi smo samo u poslednjih godinu i po dana doneli više socijalnih mera nego što su donošene u prethodnih nekoliko decenija", rekao je u jednom od izbornih spotova Šapić, podsetivši na mere kao što su besplatni udžbenici, besplatni vrtići, pojeftinjenje javnog prevoza.

Izbori u Beogradu su važni, kako su više puta ukazivali naprednjaci, i zbog toga što će prestonica biti domaćin međunarodne izložbe EXPO 2027.

Na izbore izlazi i koalicija "Biramo Beograd" koju čine Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, a kandidat za gradonačelnika Beograda te liste je Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta.

Veselinović je prilikom predaje liste naveo da će glavne teme kojima će se baviti ta koalicija biti problemi u saobraćaju, zdravstvu, obrazovanju i vrtićima, kao i borba protiv, kako je rekao, "betonizacije Beograda, investitorskog urbanizma" i betorniranja zelenih površina u gradu.

Veselinović je rekao da iza koalicije stoji tim stručnih ljudi koji, kako je naglasio, znaju šta su problemi u Beogradu i kako da ih reše.

Pokret Kreni - Promeni prvi put izlazi na izbore, a njihov kandidat za gradonačelnika je Savo Manojlović.

Taj pokret se zalaže "da institucije budu servis građana, da su pravila ista za sve, a kao ključni prioritet navode borbu protiv korupcije.

Manojlović je bio jedan od organizatora ekoloških protesta u Srbiji, a prethodno je bio aktivan u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Nosilac liste "Rešenje za promene" Saša Radulović smatra da uvođenje reda u Beogradu počinje od poreske reforme koja je, kako je ranije saopšteno, ključ za promenu.Smatra da je najvažniji resurs grada neizgrađeno građevinsko zemljište i da ono mora "pravedno da se oporezuje da bi Beograd imao dovoljno sredstava da unapredi život svih Beograđana".

Na izbore u prestonici izlazi i Narodna stranka na čijem je čelu advokat Vladimir Gajić, koji je i kandidat za gradonačelnika.

Lista nosi naziv "Narodna lista - Ključ za pobedu", a podnosioci ove liste su Narodna stranka, Nova Srbija i pokret Živim za Srbiju.Ova koalicija na beogradskim izborima navodi da su im glavne teme borba protiv korupcije, saobraćaj, kao i položaj ratnih veterana i ratnih vojnih invalida. Zalažu se i da zdravstvena zaštita bude efikasnija i dostupnija i da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti deci sa posebnim potrebama kao i  starima.

Nosilac liste "Mi - Snaga naroda" Branimir Nestorović i kandidat za gradonačelnika Borislav Antonijević izlaze pod sloganom "Doktori za Beograd".

Kako se navodi na sajtu "Mi snaga naroda", Beogradu treba, pored ostalog, "izlečenje od korupcije, netransparentnog trošenja novca građana, zagađenja, saobraćajnog zagušenja, urbanističkog divljanja...".

Kandidat za gradonačelnika liste "Grupa građana - za zeleni Beograd - kad ako ne sad" je pulmolog Dejan Žujović, koji je rekao da se domovi zdravlja i gradski instituti moraju vratiti pod ingerencije Grada.

Pod sloganom "Ritam grada" izlazi i grupa građana "1 od 5 miliona - Beogradski front", a njihov kandidat za gradonačelnika je advokat Dušan Teodosijević.

Teodosijević je, govoreći o planovima i prioritetima, istakao da u njihovom programu ima 40 tačaka koje se tiču rešenja za svakodnevne "muke Beograđana", a to su, kako tvrdi, saobraćajne gužve, zagađenje vazduha i gradski javni prevoz.

Beogradska lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) "Beograd je Svet(a)" ima, kako su rekli, "neviđenog kandidata", jer on tokom izborne kampanje nosi kacigu na glavi. Kandidat ne otkriva svoj identitet, ali tvdi da ima "superherojske" predloge za rešenje problema svih Beograđana.
Na beogradske izbore izlaze i Ruska stranka pod sloganom "Srbi i Rusi braća zauvek", a kao svoju politiku navode osnaživanje "bratskih veza" dva naroda.

Na izbore u Beogradu izlaze i pokret "Ćale, ovo je za tebe", zatim Unija Roma Srbije - za Beograd, lista Beograd naš grad - Vasilios Proveleggios - Marijana Ivović Vukotić - Ferid Bulić - Koalicija SNAGA.

Ova lista ima položaj liste nacionalne manjine, a podnele su je Bošnjačka građanska stranka, Vlaška narodna stranka, Savez Jugoslovena, Savez za budućnost i razvoj, Stranka Crnogoraca i Građanska stranka Grka Srbije.

Gradonačelnik Beograda se ne bira direktno na izborima, već ga bira većina u Skupštini grada, i to na mandat od četiri godine. Da bi neko postao gradonačelnik Beograda potrebno je da za njega glasa najmanje 56 od 110 odbornika koliko ih ima u Skupštini grada Beograda.
Izbori u Beogradu i biće održani 2. juna.
 

Komentari (0)

Srbija