Politika

Vučić: Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

07:54 >> 08:57

Vučić: Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje
Vučić: Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija i pomolio se Bogu u našoj svetinji - hramu Svetog Save u Beogradu.

"Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za ndostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Predsednik Vučić putuje u Njujork, gde će 23. maja biti održana sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Patrijarh Porfirije blagoslovio predsednika Vučića pred put u Njujork

Patrijarh je rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u Njujork, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.

"Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod", rekao je patrijarh.

On je dodao da je srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom svetskom ratu, i u Drugom svetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja.

"Isto tako u okupiranoj Srbiji nemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredeo je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida", rekao je poglavar SPC.

On je istakao da je svet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću.

"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", rekao je patrijarh.

Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija, rekao je patrijarh i dodao da, po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol.

"Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", istakao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da se danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, moli da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti predsedniku, kao i čitavom narodu, da svedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja.

"To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima", poručio je patrijarh.

Dodik: Predsedniku Vučiću pružili smo snažnu podršku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da su Srpska i Srbija uvek zajedno i da je jutros u Hramu Svetog Save u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pružena snažna podrška, uoči njegovog puta u Njujork.

"Srpska i Srbija su uvek zajedno i snažno smo pružili podršku predsedniku Vučiću. Živela Srbija i živela Srpska!", napisao je Dodik na društvenoj mreži "X".

O samom glasanju o rezoluciji, predsednik Dodik je istakao da ništa još uvek ne može reći s garancijama.

"Ne možemo ništa sa garancijama reći, ali još verujemo da će značajan broj zemalja razumeti koliko će biti negativnih reperkusija po odnose između Bošnjaka i Srba nakon donošenja te navodne rezolucije", rekao je Dodik, prenela je "Srna".

On je istakao da je zajedno sa Vučićem, premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predstavnicima Srba iz Crne Gore ostao u dužem, razgovoru, tokom kojeg je bilo reči o rezoluciji i svesrpskom saboru, koji će biti održan 8. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija