Politika

Šapić: U junu počinje izgradnja tunela i novog savskog mosta

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

12:30

Šapić: U junu počinje izgradnja tunela i novog savskog mosta
Šapić: U junu počinje izgradnja tunela i novog savskog mosta - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će radovi na izgradnji tunela od Savske do Dunavske padine i novog savskog mosta početi početkom juna ove godine.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, tunel će uranjati u zemlju u ulici Despota Stefana, a drugi ulaz u tunel će biti ispod parka kod Ekonomskog fakulteta.

Tunel će biti dugačak dva kilometra i imaće dve tunelske cevi, sa po dve trake u svakom smeru. 

Šapić je rekao da će zvanično otvaranje radova biti početkom juna, da će to biti samo pripremni radovi, a da će sa početkom školske godine početi ozbiljniji radovi.

Šapić je istakao da će se time nadovezati na novi savski most, čija će izgradnja, kako je rekao početi ove godine, a da će pripreme za rasklapanje starog krenuti početkom juna.

Ukupna vrednost izgradnje tog tunela biće 235 miliona evra, a njegovu izgradnju finansiraće Vlada Srbije.

Šta će biti sa Starim savskim mostom i Sajmom?

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da ne zna šta će biti sa Starim savskim mostom, kao i da, prema njegovom mišljenju, postojeći Beogradski sajam ne može da odgovori izazovima prestonice.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa Starim savskim mostom kada počne izgradnja novog, Šapić je naglasio da je njega nemoguće premestiti u jednom komadu.

"To je nemoguće. Da li mogu delovi? Mogu. Ja se stvarno time nisam bavio. Taj koji vam je o tome pričao, njega pitajte. Ja mislim da taj most treba da se rašrafi i da se proda u starog gvožđe. To je moje mišljenje. Takvih mostova je bilo 60 širom Evrope, nacističkih mostova. Nijedan nije sačuvan", rekao je Šapić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je dodao da misli da je besmisleno pokušati da se sačuva ceo most, ali nema ništa protiv toga da se i to uradi ako neko bude smatrao da je to svrsishodno.

"U ovom gabaritu ne može da se prenese, on može da se rasklopi i da se jedan deo sastavi negde drugo. Gde će se to raditi? Ne znam. Kada budem imao informaciju, ja ću vam javiti, ja u tome ne učestvujem", naglasio je Šapić.

Govoreći o Beogradskom sajmu, Šapić je rekao da je on nekada bio u širem centru grada, a da je sada skoro u strogom centru grada.

"I vi gde god odete u Evropi, u svetu, sajam iziskuje daleko veći, širi prostor. Mora biti uslužniji, uslovniji i tako dalje. Mislim da će novi sajam koji se pravi preko puta Nacionalnog stadiona, zaista biti sajam koji će moći da odgovori svim potrebama jednog dvomilionskog grada. Ono što je najvažnije, jeste da Hala 1, koja je zaštićena zakonski, neće se uklanjati, a postoje razne ideje šta će biti u njoj", rekao je Šapić.

Tanjug/Beogradski sajam

 

Šta će biti sa zgradom Generalštaba?

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da još nikakva odluka nije doneta za Beogradski sajam, kao ni za zgradu Generalštaba.

"Pre više od decenije i po je vlada donela odluku o zaštiti onoga što je na Sajmu tada smatrano da je vredno. Ista takva odluka i danas važi. Nikakav plan još nije napravljen, što znači još nije završen čitav postupak, da bi svi mi znali kako će tačno prostor oko Sajma i sam Sajam izgledati", rekao je Stojčić. 

On je dodao da će svakako Hala 1 ostati takva kakva je, ali da će biti rekonstruisana i dobiće neku javnu namenu.

Što se tiče Generalštaba, Stojčić je rekao da je izvesno da je tehnički nemoguće i finansijski neopravdano da se sam objekt rekonstruiše. 

AP/ Darko Vojinovic

 

"Na fakultetu sam, kao i kolege, učio o tom objektu, o Nikoli Dobroviću kao verovatno najznačajnijem srpskom arhitekti, ali suočavate se s realnošću, da li je to moguće i da li će ikada iko to biti u stanju da rekonstruiše", rekao je Stojčić. 

On je dodao da ćemo tek u narednim mesecima videti šta je konačan zaključak, kako bi taj prostor mogao da izgleda i kakva će biti njegova namena.

"Sigurno ćemo u oba slučaja dobiti nešto što je primereno", zaključio je Stojčić. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija