Politika

Đurić iz Njujorka: Glasanje neće proći kako su zamislili tvorci rezolucije o Srebrenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/05/2024

-

22:36

Đurić iz Njujorka: Glasanje neće proći kako su zamislili tvorci rezolucije o Srebrenici
Đurić iz Njujorka: Glasanje neće proći kako su zamislili tvorci rezolucije o Srebrenici - Copyright Youtube/Tanjug News Agency official/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je večeras da glasanje u Generalnoj skupštini UN neće biti onako kako to zamišljaju tvorci rezolucije o Srebrenici.

U izjavi novinarima u Njujorku gde će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, Đurić je rekao da je pre samo mesec dana bila drugačija situacija, ali da niko nije očekivao da će se Srbija tako jako suprotstaviti rezoluciji i da neće dozvoliti da, uz holokaust i genocid u Ruandi, Srbi budu označeni praktično na posredan način kao odgovorni, kao moralno krivi pred savešću čovečanstva.

"Mi smo se suprotstavili toj vrsti nepravde, suprotstavili smo se pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama u kojoj i srpske i druge žrtve ne bi bile obeležene na odgovarajući način, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa. Kosponzori rezolucije naročito nisu očekivali i nisu želeli scenarijo u kome se mi ovako aktivno suprotstavljamo", istakao je Đurić.

Dodao je da veruje da će to uroditi određenim plodom.

"Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na način na koji su autori ovih rezolucija zamislili. A ponoviću još jednom, sve države se suočavaju, koje se o ovome izjašnjavaju, sa ogromnim pritiskom nekih od najrazvijenijih zapadnih zemalja. I razgovarati u takvim okolnostima nije ni malo jednostavno", rekao je šef srpske diplomatije. 

Ipak, istakao je da je naša argumentacija čvrsta. 

"Mi se, boreći se za našu poziciju, borimo za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama. Da li ćemo posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu? Pa sasvim sigurno da ćemo imati mnogo više onih koji nas poštuju, zbog toga što nismo dozvolili da budemo zgaženi i zbog toga što smo podigli svoj glas za zaštitu naših interesa", poručio je Đurić.

"Srbiji predstoji ozbiljna borba"

Đurić je izjavio da će delegacija Srbije u Njujorku učiniti sve, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je ljudski moguće, ulažući apsolutno sve od političkog, državnog, kako god hoćete kredibiliteta, da izvuče najbolji mogući rezultat za Srbiju.

On je rekao da Srbiji predstoji ozbiljna borba.

"Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi je ogroman. Toga treba da budemo svesni. Dakle, paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače, neke od njih i više od toga od Srbije i zemlje koje se izjašnjavaju, dakle i afričke i azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju bukvalno u pojedinim segmentima i u pojedinim situacijama i sa političkim ucenama. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije i kroz pokret Nesvrstanih i kroz ekonomsku saradnju, ali i kroz principijelnu politiku po kojoj smo postali poznati, koja je postala neka vrsta našeg trademarka, da danas upotrebljavamo", rekao je Đurić.

On je dodao da se brojne zemlje suočavaju sa brojnim ucenama.

"Imaćemo više onih koji nas poštuju posle glasanja u UN"

Posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici na Sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Srbija će imati mnogo više onih koji je poštuju, ocenio je Đurić. 

"Sasvim sigurno ćemo imati mnogo više onih kojih nas poštuju, jer nismo dozvolili da budemo zgaženi, podigli smo svoj glas za zaštitu naših interesa. Našu mrežu prijateljstava mi moramo da nastavimo da gradimo, mi smo u poslu stvaranja mreže prijatelja i mreže onih koji razumeju poziciju Srbije", rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera. 

Prijatelji i oni koji razumeju poziciju Srbije, dodao je, ne samo po ovoj izuzetno teškoj temi već i drugim temama. 

"To smo videli i kod EXPO-a, gde je Srbija uspela da dobije domaćinstvo jedne od najprestižnijih svetskih izložbi u konkurenciji sa nekim od najvećih sila sveta", rekao je Đurić. 

On je dodao da je prioritet borba da se Srbija i narod dugoročno zaštite od stigme kakva jeste rezolucija o Srebrenici.

Đurić je rekao da nije prijatno, niti politički profitabilno suprotstavljati se silama koje su desetinama i stotinama puta jače na ovako osetljivoj temi, ali da će čuvati Srbiju po svaku cenu.

"Po svaku cenu ćemo se ovome suprotstavljati i kakav god rezultat da bude na kraju, ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto", naglasio je Đurić.

Dodao je da među zemljama koje nisu podržale rezoluciju ima i evropskih, afričkih,  azijskih, latinoameričkih, kao i veliki broj islamskih zemalja.

Podvukao je da rezolucija nije pitanje sukoba između Srba i Bošnjaka, niti međunacionalnih odnosa, već da neko želi da svađa komšije i otvara stare rane.

"Mi ne želimo da im dozvolimo niti da nama lupaju stigmu, niti da destabilizuju naš region, niti da od Srbije prave krpu", naglasio je Đurić.

Govoreći o pogibiji iranskog predsednika, Đurić je izrazio saučešće sa iranskim narodom i zahvalnost Iranu zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Dodao je da se nada da će Iran i po pitanju borbe Srbije protiv rezolucije uvažiti naše interese.

"Za nas je teritorijalni integritet i suverenitet Kine neprikosnoven"

Ministrar spoljnih poslova rekao je da Srbija ima samo jednu politiku po pitanju Tajvana i Kine, odnosno da je za Srbiju teritorijalni integritet i suverenitet "prijateljske i bratske Kine neprikosnoven".

"Dakle politika jedne Kine. Mi priznajemo Narodnu Republiku Kinu u njenim punim granicama, a njeno unutrašnje pitanje je na koji način će da reši ovo i drugo pitanje koja su aktuelna", naveo je Đurić.

Đurić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu novoizabranog tajvanskog predsednika Laj Čing-tea koji je danas u svom inauguracionom govoru zatražio od Kine, kako je naveo, da obustavi svoje vojne i političke pretnje.

Komentari (0)

Srbija