Politika

Vučić: Pokazali smo kako se bori za Srbiju, više od dve trećine stanovništva sveta nije glasalo za rezoluciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2024

-

19:42

Vučić: Pokazali smo kako se bori za Srbiju, više od dve trećine stanovništva sveta nije glasalo za rezoluciju
Vučić: Pokazali smo kako se bori za Srbiju, više od dve trećine stanovništva sveta nije glasalo za rezoluciju - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da smo danas na GS UN u Njujorku, iako je usvojena rezolucija o Srebrenici, pokazali kako se bori za Srbiju, jer zemlje sa više od dve trećine stanovništva u svetu nisu glasale za rezoluciju.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u toj odbrani Srbije.

"Hvala im na ogromnoj borbi. Kao što vidite, ovo je pre svega veliko iznenađenje, gotovo zaprepašćenje za mnoge u sali u UN. Videli ste na početku koliko će to podela da izazove", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na Srbiju.

"Jer ovoliko glasova, kada Amerikanci, Rusi, bilo ko da predlaže ne mogu da dobiju, koliko je Srbija dobila po nemogućoj temi za nas. Iako pogledate taj raspored, u broju stanovnika, više od dve trećine stanovnika zemaljske kugle je bila na našoj strani", rekao je on. 

Tanjug Video

 

Posebno se zahavlio Kini, Ruskoj Federaciji, ali i Emiratima.

"Nikada ovo Srbija neće zaboraviti. Ogromno hvala i našoj mađarskoj braći. Slovacima, Grcima, Kipranima koji su se usudili da budu uzdržani", rekao je on. 

Zahvalio se i afričkim i azijskim državama koje nisu glasale za rezoluciju. 

"Beninu, Gabonu, Gani, Gvineji... Maliju koji je glasao prtiv. Sudanu i Južnom Sudanu, Etiopuji. Mauricijusu koji je bio uzdržan. Svakome hvala, našoj karipskoj braći", dodao je presednik Srbije. 

"Ja sam večeras završio ovde karijeru"

Predsednik Vučić poručio je da se Srbija danas pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) borila, da je uradila sve što je mogla i da je svima jasno kakav je stvarni rezultat glasanja.

"Ja sam večeras završio ovde karijeru. Nikada mi ovo neće oprostiti, a ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve za našu Srbiju. Oni su uradili sve da nas ponize. Mi smo je vinuli u visine. Ja ne mogu kažem da smo mi pobedili, jer su takve procedure, ali svakome je jasno kakav je stvarni rezultat", rekao je Vučić novinarima u Njujorku, posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Dodao je da u UN nije dozvoljeno držanje nacionalnih zastava i da su ga na to više puta upozorili, kao i članove porodica srpskih žrtava, koji su u sali, na početku sednice, takođe držali srpsku zastavu.

"Čak su me i naši ljudi ovde upozoravali na to. Ja sam rekao, 'da vidim te junake koji će doći da uzmu svetu zastavu'", pojasnio je Vučić.

Naglasio je da je Srbija pred UN dala sve od sebe, da se borila i da se nije oslanjala na pomoć, iako je, kako je rekao, dolazila sa mnogo strana sveta.

Predsednik Srbije je poručio da Srbija već sutra mora da nastavi da radi i da se sprema za Ekspo.

"Ja ću razgovarati sa Bošnjacima u Srbiji. Mi imamo jednu zemlju, našu Srbiju, moramo da radimo zajedno. Moramo da živimo zajedno. Iako će se mnogi Srbi osećati loše zbog odluke, i iako će neki Bošnjaci da žale zbog toga što je većina bila na drugoj strani, svejedno mi moramo zajedno od sutra i zajednički da se borimo za našu budućnost", rekao je Vučić.
 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija