Politika

Otvorena konferencija EESC o proširenju EU na Zapadni Balkan u Ljubljani

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2024

-

16:25

Otvorena konferencija EESC o proširenju EU na Zapadni Balkan u Ljubljani
Parlament Slovenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ljubljani se danas održava konferencija Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) o proširenju EU na Zapadni Balkan i druge zemlje, na kojoj je poručeno da su zemljama kandidatima za članstvo potrebne snažne strukture socijalnog dijaloga koji moraju biti jasan kriterijum za proširenje.

Šef EESC Oliver Repke izjavio je da je poslednje veliko proširenje EU bilo ''uspešna priča'', prenosi agencija STA.

''Uprkos svim problemima sa kojima se suočavamo, proces pridruživanja je doneo veću stabilnost. Poruka je jasna: nema druge opcije osim da se EU dalje širi", rekao je on i dodao da je ključno raditi na postepenoj integraciji na putu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazao je na važnost podrške civilnom društvu da postigne kriterijume EU i prije proširenja, kao i poštovanje vladavine prava, socijalnog dijaloga i kolektivnih pregovora, navodi agencija.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon istakla je da je važno da EU pristupe i Ukrajina, Moldavija, Gruzija, i ''ne i manje važno, Turska''.

''U vreme geopolitičkih tenzija, globalnih klimatskih promena, raznih kriza i ratova i nestabilnosti, još više je potrebna snažna, povezana i proširena EU'', rekla je Fajon. Na konferenciji će se govoriti o reformama neophodnim za pristupanje EU, socio-ekonomskom napretku regiona i iskustvima sa mehanizmom za oporavak i otpornost EU, navodi STA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija