Politika

Formiranje vlasti u Nišu: Dok opozicija osporava rezultate izbora nameće se pitanje njenog organizacijskog kapaciteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/06/2024

-

14:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Nišu se i dalje ne zna ko će voditi grad posle lokalnih izbora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za javni servis da nije bilo nepravilnosti, ali da je potrebno sačekati sa formiranjem vlasti u Nišu jer treba, kako je rekao, slušati volju građana. 

Predstavnici opozicione liste "Biramo Niš" ušli u prostorije Gradske izborne komisije i do jutros su pregledali izborni materijal. Oni tvrde da su pronašli niz nepravilnosti i da će zbog toga biti podnesene i prijave.

Dr Dragan Milić, čija je grupa građana druga po broju osvojenih glasova, kaže da je nedvosmisleno opozicija pobedila u Nišu, ali da neće podleći pritiscima da se demonstrira na ulici.

Ono što je opozicija na zajedničkoj konferenciji saopštila, odnosno Dr Milić, da su se juče dogovorili da za početak formiraju vlast u najvećoj niškoj opštini Medijana gde je situacija, kako kažu, ista i ono što će prvo uraditi je da će 10 do 15 funkcija da bude ukinuto, da u toj opštini više neće biti uhlebljenja partijskih kadrova i da time očekuju da dobiju do 15 miliona dinara što će, kako najavljuju, upotrebiti za nabavku udžbenika za niške đake.

"Neko kaže neće se formirati vlast, pa idemo na kukavičje jaje da bude ponovo izbora u Nišu. Možete da organizujete izbore koliko puta hoćete, ali bez nas. Izbori su završeni, mi nove izbore nećemo prihvatiti, niko od nas na te izbore neće izaći. Izbori su završeni voljom građana Niša koji su rekli da SNS u Nišu više nema većinu", rekao je Milić.

Đorđe Stanković je u ime liste "Biramo Niš" govorio je o brojnim nepravilnostima koje su, kako kaže, njihovi pravni timovi otkrili gledajući materijal GIK-a. Između ostalog, ovih dana se dosta pričalo o ruskoj manjinskoj stranci, a Stanković kaže da su još u maju ponedli krivičnu prijavu zbog falsifikovanih potpisa na toj listi, da tu ima još brojnih nepravilnosti koje su njihovi timovi utvrdili.

"U moru nepravilnsoti, posebno se izdvajaju primeri na biračkim mestima gde se u zapisniku konstatuje broj izašlih birača koji se razlikuje od broja evidentiranih birača u biračkom spisku. Na nekim biračkim mestima broj birača evidentiranih u biračkom spisku je veći od broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji", rekao je Stanković. 

Timovi se i dalje nalaze u GIK-u i kako javlja reporterka Euronews Srbija iz Niša, svi oni do 20 sati večeras imaju pravo da pogledaju celokupan materijal, a onda u narednih 24 sata GIK mora da odgovori na primedbe.

"Uočili smo mnogobrojne nepravilnosti, kako u vezi potvrda glasanja van biračkih mesta, tako i u biračkim spiskovima, u brojanju glasačkih listića. Deo pravnog tima već je počeo da piše prigovore, podnosiće se danas. Nastavljamo od 9.00 da vršimo uvid u birački materijal i da pišemo dalje prigovore. Podnećemo prigovore za sve nepravilnosti i za sva biračka mesta za koja tvrdimo da nije bilo regularno", rekla je Ana Eraković iz pravnog tima "Biramo Niš".

Situacija se, podsetimo, lomi oko jednog mandata, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima pripadao listi Dr Dragana Milića, ali su rezultati GIK-a pokazali da on ipak ide u ruke SNS, koja će iz pomoć Ruske stranke moći onda da formira većinu.

Dobrosavljević: Partijski sistem odavno ne odgovara našem društvu

Govoreći za Euronews Srbija o osporavanju rezultata u nekim gradovima i opštinama, politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kaže da ne razume logiku opozicionih stranaka da traže uvid u materijal Gradske izborne komisije.

Euronews TV

"Svako ko je ikada učestvovao u izbornom procesu i bio na izbornom mestu, zna da kopije zapisnika sa biračkih mesta, zajedno sa svim primedbama koje su unesene u njega, dobijaju predstavnici prve četiri liste na tom biračkom mestu. U Nišu imate 197 biračkih mesta. Četiri opozicione liste su prešle. Dakle, najmanje, kad bi uparili sve, najmanje tri kopije zapisnika po svakom biračkom mestu iznesu, da ih slože i da razbiju svaku sumnju o tome", rekao je on.

Kako je dodao, svi polazimo od pretpostavke da je organizaciona, odnosno da je infrastruktura opozicije u rangu one kakve pamtimo iz devedesetih godina i kaže da se plaši da ovo zapravo pokazuje jednu drugu stvar - da ona nije u tom kapacitetu.

"Nisu sva biračka mesta bila adekvatno pokrivena. Da jeste, to se na društvenim mrežama objavilo. Dakle, kopije svih 200 zapisnika u tri primerka objavite, prebrojte, saberete sve. Dakle, bilo kakva infrastruktura bi to mogla da uradi za manje od dva sata. To se ne radi, mi nismo imali uvid u tako nešto, ja jedino što mogu da pretpostavim iz svega toga da, nažalost, opozicijske grupacije nemaju dovoljno organizacijskog kapaciteta da tako nešto iznesu. Otud potreba da se uđe u gradske izborne komisije, naravno, to ne opravdava na bilo koji način, ako je došlo do bilo kakve vrste manipulacije", dodao je on.

Kako je dodao, iskustvo pokazuje da je manipulacija na samom biračkom mestu sve manje i manje moguća. 

"Zna se jako dobro koje tu otprilike, da li dolazi neko sa strane da glasa koji nikad ranije nije glasao prosto, imali su uvid, prošli su nekoliko izbornih ciklusa, imaju uvid u birački spisak. Ono gde postoji prostor za manipulaciju je van samog biračkog mesta", rekao je on.

Kako dodaje, otvara se jedno drugo pitanje - politički sistem, partijski sistem očigledno odavno ne odgovara potrebama našeg društva. Kako kaže, slučaju da, recimo, opozicioni političke grupacije, pre svega u Nišu i Novom Beogradu, izađu se jasnim dokazima da je bilo manipulacije, smatra da nema sumnje da u tom slučaju neće izostati reakcija građana.

"Ali, kažem, ono što mene kopka u celoj toj priči, opet na osnovu tog nekog iskustva koje imamo iz tog nekog pređašnjeg vremena, koje je, očigledno, bilo na višem organizacionom nivou. Vi ste tada imali kontrolore koji su, vrlo jasno i decidno, u zapisnicima zapisivali sve primedbe koje su primetili na biračkom mestu. I to je bila osnova recimo 1996. opozicionih stranaka da se pobune protiv izbornih rezultata. I na to su reagovali građani. Mi danas to nemamo. To nismo videli. Mi nismo to videli ni u decembru", zaključio je Dobrosavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija