Politika

Branković: Reakcija ambasade SAD u Sarajevu na Svesrpski sabor neprimerena

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

11:46

Branković: Reakcija ambasade SAD u Sarajevu na Svesrpski sabor neprimerena
Branko Branković - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković ocenio je danas da je reakcija ambasade SAD u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, neprimerena i da ne odgovara dobrim odnosima SAD i Bosne i Hercegovine, ali i odnosima SAD i Srbije, posebno ne u vezi sa slovom Dejtonskog sporazuma.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je Sverpski sabor pokazao da se u BiH ne poštuje Dejtonski sporazum, i pored činjenice da on postoji, ocenivši da je reakcija ambasade SAD u Sarajevu van svakog diplomatskog i političkog pravila jer oni ne mogu da se mešaju u takve stvari.

Branković smatra da je bilo jako važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao na tvrdnje ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH, zatraživši da konkretno odgovore kako su došli do tog zaključka, na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Iako on lično smatra da je možda trebalo to da se spusti na mnogo niži nivo jer ambasador SAD u Sarajevu ne zalužuje da mu predsednik države odgovori, Branković ističe da je odgovor predsednika države još značajniji jer je od predsednika, što znači da je i te kako sadržajan, važan i da je pogodio u pravo mesto.

Komentarišući bezbednosnu situacija u BiH, Branković je rekao da je ona mirna, iako postoje određene reakcije iz FBiH u odnosu na sve što se dogodilo u Beogradu gde je učestvovalo rukovodstvo Republike Srpske.

Kada je reč o situaciji na KiM, Branković smatra da iza (Aljbina) Kurtija "stoji trijumvirat SAD, Velike Britanije i Nemačka" koje su, kako kaže, "u očaju što gube pozicije", kako u Ukrajini, tako i na međunarodnom planu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija