Politika

Novi direktor BIA Vladimir Orlić, Savet za nacionalnu bezbednost dao saglasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2024

-

15:54

Novi direktor BIA Vladimir Orlić, Savet za nacionalnu bezbednost dao saglasnost
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je današnjom redovnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštili su iz službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kako su naveli, na sednici je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u regionu sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srbiji.

Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije u skladu sa Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Prema tom zakonu, Savet za nacionalnu bezbednost daje mišljenje Vladi Srbije o predlogu za postavljenje i razrešenje direktora službi bezbednosti.

Orlić je završio Osnovnu školu "Jovan Popović" u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu - Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije (2007), gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva – na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011).

Obavljao je dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini od 2016. do 2020. godine, potpredsednika Narodne skupštine od 2020. do 2022. godine, kao i predsednika Skupštine Srbije 2022. do 2024. godine.

Član je SNS od 2008. godine, a od od 2021. je potpredsednik Glavnog odbora stranke. Na mestu vršioca dužnosti direktora BIA od 7. decembra 2023. godine nalazi se Tomislav Radovanović pošto je prethodni direktor te agencije Aleksandar Vulin podneo ostavku.

Komentari (0)

Srbija