Politika

Francuski sud poništio izbacivanje lidera Republikanaca: Čiotija "izdale" stranačke kolege jer poziva na savez sa Le Pen

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

22:35

Francuski sud poništio izbacivanje lidera Republikanaca: Čiotija "izdale" stranačke kolege jer poziva na savez sa Le Pen
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Parizu poništio je danas odluku francuske konzervativne Republikanske partije da isključi iz svojih redova Erika Čiotija, predsednika stranke, zbog toga što je pozvao na savez sa krajnje desničarskim Nacionalnim okupljanjem na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Sud u Parizu je suspendovao moje isključenje iz Republikanske stranke. Stoga nastavljam da obavljam aktivnosti kao predsednik stranke", napisao je Čioti na platformi X, potvrđujući ranije objave francuskih medija. 

Republikanska stranka glasala je u sredu za isključenje Čiotija nakon što je pozvao na savez sa Nacionalnim okupljanjem Marin Le Pen na izborima 30. juna i 7. jula.

Francuski predsednik Emanuel Makron raspisao je vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) u nedelju.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 odsto glasova na izborima za EP, dok je Preporod  osvojio 14,56 odsto glasova na osnovu 100 prebrojanih glasačkih listića.

Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u EP, a Makronova stranka 13, prenosi Figaro.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija